Nové Extrakt zo zeleného čaju 100 kapsúl x 400 mg - Camellia sinensis Náhľad

Extrakt zo zeleného čaju 100 kapsúl x 400 mg - Camellia sinensis

AR119497

Zloženie: Extrakt zo zeleného čaju 100 kapsúl x 400 mg - Camellia sinensis
Zaradenie: Doplnky v kapsuliach

Na sklade

13,53 €

Detaily

Zloženie: Extrakt zo zeleného čaju 100 kapsúl x 400 mg - Camellia sinensis
Zaradenie: Doplnky v kapsuliach

Zelený čaj – extrakt 96% polyfenolov (vrátane 60% EGCG)
Zelený čaj je bohatý na katechíny – bioaktívne zlúčeniny s vysokým zdraviu prospešným potenciálom, klasifikované ako flavonoidy (ktoré sú zase podskupinou polyfenolov), a teda antioxidanty. Sú to najcennejšie ingrediencie v čaji, vďaka čomu panuje všeobecný názor, že čaj je „zdravý“. A je to tak správne - zelený čaj a jeho katechíny boli od roku 1940 publikované už vo viac ako 4000 vedeckých publikáciách. Všetko nasvedčuje tomu, že tieto zlúčeniny priaznivo pôsobia na fungovanie každého orgánu v našom tele a na mnohé metabolické procesy.

Neznie to príliš dobre, aby to bola pravda? No nie :) Antioxidanty majú schopnosť tak širokého, pozitívneho vplyvu na organizmus a ich úlohou, ako iste viete, je vychytávať voľné radikály. A voľné radikály produkujeme neustále prostredníctvom chemických reakcií prebiehajúcich v našom tele. Čím viac voľných radikálov je, tým vyšší je oxidačný stres a tým horšie fungujú naše orgány: srdce, pečeň, mozog, obličky, koža a iné. Môžu sa vyskytnúť zápaly a rôzne ochorenia. Zníženie oxidačného stresu teda prispieva k zlepšeniu stavu celého organizmu.

Vďaka množstvu vlastností zeleného čaju bol z jeho listov vytvorený extrakt štandardizovaný na vysoký obsah polyfenolov, teda katechínov a tanínov v ňom prítomných. Ešte dodám, že všetky polyfenoly sú antioxidanty. Štandardizácia sa vykonáva aj pre EGCG – epigalokatechín galát. Táto zlúčenina je katechínom s najvyšším potenciálom na podporu zdravia zo všetkých katechínov zeleného čaju a je ich 6: katechín, epikatechín, galokatechín, epigalokatechín, epikatechíngalát a epigalokatechíngalát.

Extrakt zeleného čaju, ktorý ponúkame, je štandardizovaný na 96 % polyfenolov a 60 % EGCG. Nižšie vám predstavím tie najdôležitejšie vlastnosti, podľa mňa podporené výskumom s použitím extraktu, EGCG alebo nálevu zo zeleného čaju.

VLASTNOSTI

ZELENÝ ČAJ A CHUDNUTIE

Termogenéza
Účinok extraktu zo zeleného čaju na odbúravanie tuku sa skúmal už mnoho rokov. Mnohé pokusy na zvieratách a ľuďoch sa snažili objasniť, či zelený čaj podporuje chudnutie alebo nie. Výsledky sú dosť zmiešané, ale celkovo sa ukazuje, že extrakt zo zeleného čaju podporuje chudnutie. Musí to však ísť ruka v ruke so stravou a cvičením. V opačnom prípade bude jeho účinok spočívať len v inhibícii prírastku telesnej hmotnosti, čo je však stále obrovskou výhodou.

Hlavným mechanizmom je, že kofeín a EGCG – hlavné zložky extraktu zo zeleného čaju – pôsobia synergicky a zvyšujú termogenézu tela. Každá z týchto zložiek tiež funguje samostatne, ale spoločnosť druhej výrazne zvyšuje tento účinok. Zvyšujúca sa termogenéza znamená, že telo spotrebuje viac energie na výrobu tepla, čo sa priamo premieta do väčšieho energetického výdaja organizmu počas dňa. A väčší výdaj energie znamená viac spálených kalórií pri vykonávaní rovnakých činností (alebo v pokoji).

Tukové tkanivo
Ale to nie je všetko. Ukazuje sa, že extrakt zo zeleného čaju pomáha pri chudnutí aj inak – a to stimuláciou oxidácie tukov, teda odbúravania tukového tkaniva. V tomto prípade dochádza aj k javu synergie medzi katechínmi a kofeínom, ktorého účinok je väčší ako účinok samotného kofeínu. Je vhodné dodať, že účinok extraktu zo zeleného čaju na odbúravanie tukového tkaniva je badateľný až po dlhšej dobe užívania (napr. 12 týždňov). Vyskytuje sa aj pri krátkodobom užívaní (niekoľko dní), vtedy je však veľmi nevýrazný.

V štúdiách zahŕňajúcich ľudí s nadváhou sa pozoroval priemerný úbytok hmotnosti o 1 kg počas 12 týždňov. Znížil sa aj obvod pása a percento telesného tuku. Subjekty užívali extrakt zo zeleného čaju s obsahom približne 900 mg katechínov.

Sýtosť
Ďalším dôležitým aspektom vplyvu extraktu zo zeleného čaju na metabolizmus je jeho vplyv na pocit sýtosti. V štúdiách zahŕňajúcich zdravých dobrovoľníkov sa ukázalo, že pitie zeleného čaju na raňajky viedlo k zníženej túžbe zjesť ďalšiu porciu jedla a po jedle si dať obľúbené občerstvenie. Účastníci sa cítili plnšie a dlhšie. Mechanizmus tohto účinku môže vysvetliť účinok katechínov zeleného čaju, najmä EGCG, na ghrelín, čo je hormón hladu produkovaný v žalúdku. Čím nižšia je hladina ghrelínu v krvi, tým vyššia je sýtosť. U potkanov, ktorým bol podávaný extrakt zo zeleného čaju s vysokým obsahom EGCG, sa hladiny ghrelínu znížili až o 40 %.

OBEHOVÝ SYSTÉM

Cievy
Ukázalo sa, že katechíny zeleného čaju majú priaznivý vplyv na obehový systém. Dostávajú sa do krvi, zvyšujú jej antioxidačný potenciál a navyše prenikajú časticami LDL cholesterolu a inhibujú jeho oxidáciu. Oba tieto javy chránia cievy pred problémami vyplývajúcimi z oxidačného stresu a poškodenia endotelu (vnútornej steny ciev), ako je tvorba aterosklerotického plátu, zmenšenie priesvitu ciev a tvorba krvných zrazenín.

Cholesterol
Ďalším priaznivým účinkom extraktu zo zeleného čaju na obehový systém je jeho vplyv na hladinu cholesterolu. V troch klinických štúdiách viedlo užívanie extraktu počas 3 mesiacov (857 mg/d, 379 mg/d a 250 mg/d) k významnému zlepšeniu hladiny celkového a LDL („zlého“) cholesterolu a triglyceridov v krvi. a v jednej zo štúdií aj na zvýšenie hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu. Je vhodné dodať, že účastníci spomínaných štúdií boli obézni alebo mali hypercholesterolémiu.

Zelený čaj a krvný tlak
Extrakt zo zeleného čaju má ešte jednu pozitívnu vlastnosť v kardiovaskulárnom systéme – pomáha udržiavať normálny krvný tlak. Vedci to vysvetľujú schopnosťou katechínov zeleného čaju zvyšovať syntézu a biologickú dostupnosť oxidu dusnatého, ktorý je zodpovedný za dilatáciu krvných ciev. A keď má krv viac miesta v tepnách, jej tlak sa normalizuje.

V klinickej štúdii zahŕňajúcej obéznych pacientov s hypertenziou konzumácia 379 mg extraktu zo zeleného čaju denne počas 3 mesiacov viedla k významnému zlepšeniu výsledkov krvného tlaku. Ďalším zaujímavým dôkazom je metaanalýza štúdií, ktoré sa zaoberali konzumentmi čaju vo všeobecnosti. Ukázalo sa, že ľudia, ktorí denne skonzumujú okolo 500 ml sypaného listového čaju, majú výrazne širšiu aortu ako ľudia, ktorí čaj nepijú. Rozdiel v priemere aorty bol v priemere 2,6 % .

FYZICKÁ KAPACITA

Extrakt zo zeleného čaju môže zlepšiť fyzickú výkonnosť, ako to ukázala štúdia zahŕňajúca zdravých mužov, ktorí sa dvakrát týždenne venujú fyzickej aktivite. Po 8 týždňoch skupina užívajúca 570 mg katechínov zo zeleného čaju denne pozorovala efektívnejšiu ventiláciu pľúc počas aeróbneho cvičenia a rýchlejšiu regeneráciu svalov v porovnaní so skupinou užívajúcou placebo.

Ďalšou zaujímavou otázkou je vplyv EGCG na VO2 max, ktorý sa používa ako indikátor fyzickej výkonnosti. Táto hodnota udáva maximálne množstvo kyslíka, ktoré dokážeme prijať pri intenzívnom cvičení. Uskutočnila sa štúdia, v ktorej sa meral VO2 max účastníkov užívajúcich EGCG dva dni pred meraniami. Subjekty konzumovali 405 mg EGCG každý deň v troch 135 mg porciách. Potom absolvovali intenzívny tréning na stacionárnom bicykli. Výsledky jasne ukázali, že VO2 max účastníkov užívajúcich EGCG sa zvýšilo. To znamená, že EGCG môže zlepšiť fyzickú výkonnosť aj pri krátkodobom užívaní.

MIND

Nálada
Extrakt zo zeleného čaju s vysokým obsahom EGCG môže mať pozitívny vplyv na vašu náladu, zvyšuje úroveň pokoja, ktorý cítite. Bola vykonaná štúdia, v ktorej účastníci užili 300 mg EGCG (alebo placebo) a po dvoch hodinách boli podrobení EEG vyšetreniu. Ukázalo sa, že ľudia, ktorí dostávali EGCG, mali výrazne zvýšenú aktivitu vĺn alfa, beta a theta a celkovú mozgovú aktivitu. Účastníci tiež vyplnili dotazníky, ktoré ukázali, že skupina EGCG sa po užití doplnku cítila uvoľnenejšia a menej stresovaná.

Neurogenéza
EGCG môže tiež ovplyvniť neurogenézu, t.j. tvorbu nových buniek a nervových spojení. V jednom experimente na myšiach sa ukázalo, že podávanie EGCG má za následok zvýšenie počtu progenitorových buniek v hipokampe. Progenitorové bunky sú kmeňové bunky, ktoré majú schopnosť deliť sa a sú zodpovedné za regeneráciu tkaniva. Z namnožených kmeňových buniek sa vytvárajú diferencované somatické bunky. Preto čím viac progenitorových buniek, tým väčšia je schopnosť orgánu regenerovať sa.

KOŽA

Účinky extraktu zo zeleného čaju cítiť aj zvonka. Ako sa ukazuje, katechíny zeleného čaju majú pozitívny vplyv na vzhľad a stav pokožky. Konzumácia 1 402 mg katechínov denne počas 12 týždňov mala za následok zvýšené prekrvenie a zásobenie pokožky kyslíkom, čo malo za následok výrazné zlepšenie jej elasticity, hustoty a hydratácie. Bolo tiež zaznamenané zvýšenie odolnosti kože voči UV žiareniu [20].


POUŽITIE
ako podpora pri chudnutí
na zlepšenie metabolizmu
pre kardiovaskulárne zdravie
pre mozog a dobrú náladu
zníženie stresu
na zvýšenie fyzického výkonu
pre krásnu a zdravú pleť

ZLOŽENIE
1 kapsula obsahuje 400 mg extraktu zo zeleného čaju štandardizovaného na obsah 96 % polyfenolov/60 % EGCG (240 mg). Najvyššia kvalita! Bez pridaných plnív, farbív a konzervačných látok. Celulózová kapsula.
Výrobok obsahuje kofeín.

DÁVKOVANIE A AKO POUŽÍVAŤ
1 kapsula 2x denne s jedlom.
Odporúčaná denná dávka (2 kapsuly) je 800 mg extraktu zo zeleného čaju (vrátane 480 mg EGCG). Neprekračujte odporúčanú dennú dávku.
Účinnosť extraktu zo zeleného čaju pri chudnutí závisí od toho, či dodržiavame diétu a fyzickú aktivitu a či pravidelne konzumujeme kofeín. Je účinnejší, keď kofeín netolerujeme a konzumujeme ho len občas.
Poznámka – extrakt zo zeleného čaju znižuje vstrebávanie železa.
Výživové doplnky nenahrádzajú pestrú stravu a zdravý životný štýl.
Chráňte pred svetlom. Skladujte pri izbovej teplote, na suchom mieste, mimo dosahu malých detí.


KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť na rastlinu.
Nekonzumujte, ak v ten istý deň konzumujete iné produkty obsahujúce zelený čaj. Tento produkt by nemali konzumovať tehotné a dojčiace ženy a deti do 18 rokov. Nesmie sa konzumovať nalačno.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: