NAC - N-acetylcysteín 500 mg x 100 kapsúľ Náhľad

NAC - N-acetylcysteín 500 mg x 100 kapsúľ

AR118804

Zloženie: NAC - N-acetylcysteín 500 mg x 100 kapsúľ
Zaradenie: Doplnky v kapsuliach

Viac detailov

Na sklade

13,49 €

Detaily

Zloženie: NAC - N-acetylcysteín 500 mg x 100 kapsúľ

Zaradenie: Doplnky v kapsuliach

NAC je vysoko absorbovateľná forma cysteínu. Cysteín je aminokyselina, t.j. jedna z molekúl, ktoré tvoria proteíny. Naše telo si ho dokáže vyrobiť samo z iných aminokyselín: metionínu a serínu, ak nechýbajú. Cysteín, navyše doplnený vo forme NAC, prináša zaujímavé zdravotné benefity, preto sa už roky používa v medicíne. Niektoré z jeho vlastností sú dobre zdokumentované a mnohé ďalšie sú predmetom výskumu.


Detoxikácia
N-acetylcysteín je široko používaný v medicíne z niekoľkých dôvodov. V prvom rade sa podáva pri predávkovaní paracetamolom – NAC pomáha detoxikovať pečeň (od tejto a iných látok) a zabraňuje poškodeniu tohto orgánu. Navyše je bezpečný v prevádzke, dobre tolerovaný a lacný.
NAC je cenený pre stimuláciu syntézy glutatiónu, pre ktorú je jedným zo substrátov. Glutatión je najsilnejším vnútrobunkovým antioxidantom, ako aj základnou zložkou pri tvorbe lymfocytov, ktoré chránia telo pred baktériami, vírusmi a parazitmi. Je prítomný vo všetkých bunkách tela a najväčšie množstvo sa nachádza v pečeni a obličkách. Je to najdôležitejší faktor zodpovedný za detoxikáciu buniek. Keď chýba, pečeň sa stáva nekrotickou a bunky podliehajú apoptóze (programovanej smrti). Glutatión sa cyklicky regeneruje z cysteínu, glycínu a kyseliny glutámovej. V prípade závažnej otravy sa jeho resyntéza môže ukázať ako nedostatočná a práve vtedy sa používa NAC.

Dýchací systém
N-acetylcysteín je tiež mukolytické činidlo, t.j. činidlo, ktoré riedi hlien vytvorený v dýchacích cestách. Podporuje tiež vykašliavanie zvyškového hlienu a obmedzuje jeho tvorbu. To má veľký význam pri pľúcnych ochoreniach, ako je CHOCHP (chronická obštrukčná choroba pľúc) a chronická pneumónia alebo bronchitída, pri ktorých pacienti zápasia s neustálym kašľom a ťažkosťami s dýchaním. NAC zlepšuje kvalitu života takýchto pacientov tým, že podporou odstraňovania hlienov otvára dýchacie cesty a uľahčuje dýchanie.
V prípade CHOCHP zohráva NAC ďalšiu významnú úlohu – jeho antioxidačné vlastnosti môžu prispieť k zníženiu bronchiálnej hyperreaktivity, a tým zmierniť symptómy ochorenia alebo inhibovať jeho progresiu. Bronchiálna hyperreaktivita pri CHOCHP pochádza z chronického zápalu.
Existujú predpoklady, že NAC môže podporovať aj fungovanie pacientov trpiacich astmou. Aj tu sa objavuje hyperreaktivita dýchacích ciest, ktorá sa však prejavuje nie sekréciou hlienu, ale kontrakciou. Predbežné štúdie na zvieratách ukázali, že NAC inhibuje abnormálnu odpoveď dýchacích ciest pri astme zlepšením pľúcnej ventilácie. Na odporúčanie NAC na podporu liečby astmy je však potrebných viac dôkazov.

Závislosť a znižovanie škôd
Pokračuje výskum účinkov NAC na neurotransmitery a receptory v mozgu. Predpokladá sa, že NAC môže podporovať terapiu závislosti a podporovať regeneráciu mozgu po niektorých stimulantoch.
V jednej štúdii na zvieratách pomohlo podávanie NAC znížiť poškodenie nervového systému spôsobené pravidelným príjmom metamfetamínu. Presnejšie povedané, NAC zabránil strate dopamínových transportérov.
V štúdiách na ľuďoch sa testovali účinky NAC na závislosť od marihuany, nikotínu a kokaínu. V každom z nich bolo zaznamenané zníženie spotreby návykovej látky u účastníkov, ktorí suplementovali NAC. Na väčšie štúdie si však treba počkať, pretože počet účastníkov vyššie uvedených experimentov bol príliš malý na to, aby bolo možné vyvodiť určité závery.

APLIKÁCIA
na zlepšenie detoxikačných procesov
na podporu dýchania pri chronických ochoreniach dýchacích ciest
ako podpora mozgu pri závislostiach

ZLOŽENIE
1 kapsula obsahuje 500 mg N-acetylcysteínu. Bez zbytočných prísad a alergénov. Celulózová kapsula. Vhodné pre vegánov.

DÁVKOVANIE A APLIKÁCIA
Odporúčaná denná dávka je 1 kapsula, t.j. 500 mg N-acetylcysteínu. Užívajte s jedlom. Neprekračujte odporúčanú dennú dávku.
Výživové doplnky nie sú náhradou pestrej stravy a zdravého životného štýlu.
Skladujte v uzavretej nádobe pri izbovej teplote, mimo dosahu malých detí. Chráňte pred svetlom a vlhkosťou.

KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť. Nepodávať deťom.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

Zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili:

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: