L-Carnosine 100 kapsúl x 500 mg Náhľad

L-Carnosine 100 kapsúl x 500 mg

AR118962

Zloženie: L-Carnosine 100 kapsúl x 500 mg
Zaradenie: Doplnky v kapsuliach

Na sklade

34,90 €

Detaily

Zloženie: L-Carnosine 100 kapsúl x 500 mg

Zaradenie: Doplnky v kapsuliach

Karnozín je chemická zlúčenina (dipeptid), ktorá sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele. Najväčšie množstvo karnozínu sa nachádza vo svaloch, okrem toho je prítomný v žalúdku, obličkách, srdcovom tkanive a mozgu. Telo produkuje karnozín z dvoch aminokyselín: beta-alanínu a histidínu. Časť z toho poskytujeme aj potravou (najviac karnozínu obsahuje červené mäso), no tieto množstvá sa enzýmom karnozináza veľmi rýchlo rozložia a nemajú šancu plniť svoju biologickú funkciu. Predpokladá sa, že len karnozín dodávaný vo väčšom množstve vo forme suplementu je schopný dostať sa do buniek, pretože sa odbúrava len čiastočne.

Karnozín bol izolovaný pred viac ako 100 rokmi a stal sa predmetom mnohých vedeckých výskumov, ale jeho plný potenciál ešte nebol dobre pochopený. Jeho hlavnou úlohou v organizme je neutralizovať voľné radikály, ktoré vznikajú v dôsledku metabolických zmien. Na druhej strane karnozín ako doplnok pôsobí ako prostriedok na podporu práce svalov u športovcov, ale to je len malá časť jeho možností. Štúdie ukázali, že táto látka má veľký terapeutický potenciál vďaka svojim silným antioxidačným, antiglykačným, ochranným, chelatačným a tlmivým vlastnostiam.
Stojí za to vedieť, že s vekom množstvo karnozínu v tele klesá, pravdepodobne preto, že klesá aj hladina pohlavných hormónov, ktoré sú potrebné na jeho syntézu.

AKCIA:
má silný antioxidačný účinok
spomaľuje proces starnutia
má pozitívny vplyv na kognitívne fungovanie detí postihnutých autizmom
znižuje únavu
posilňuje svaly
chráni mozog (znižuje stratu neurónov) a srdce (znižuje riziko srdcového infarktu)
chráni zrak a brzdí rozvoj očných degeneratívnych ochorení
chráni sluch


Jednou z najsľubnejších vlastností L-karnozínu je jeho anti-aging a ochranný účinok. Obe tieto vlastnosti sú výsledkom silnej, viacsmernej antioxidačnej aktivity karnozínu. Táto látka má schopnosť neutralizovať široké spektrum škodlivých zlúčenín: inaktivuje hydroxylové a peroxidové voľné radikály a singletový kyslík, inhibuje peroxidáciu lipidov a znižuje hladinu malondialdehydu. Vďaka tomu chráni mozog, srdce, oči, sluch a ďalšie orgány pred poškodením uvedenými zlúčeninami, čo vedie k oslabeniu funkcií týchto orgánov. Okrem toho prooxidačné zmeny spôsobujú infarkty a mŕtvice, ischemickú chorobu srdca, aterosklerózu, degeneratívne ochorenia mozgu a očí, diabetickú nefropatiu a iné.

Výskumníci venujú osobitnú pozornosť neuroprotektívnym vlastnostiam karnozínu. Pri pokusoch na zvieratách bolo niekoľkokrát preukázané, že karnozín znižuje závažnosť mŕtvice a chráni mozog pred jej škodlivými účinkami. U zvierat, ktoré dostávali karnozín, sa po mozgovej príhode lepšie zachovali kognitívne funkcie a mozog sa rýchlejšie regeneroval. Pozitívne účinky karnozínu trvali až 7 dní.

Ďalšou dôležitou vlastnosťou karnozínu z hľadiska neuroprotekcie je jeho vplyv na vznik Alzheimerovej choroby. Na zvieracích modeloch tohto ochorenia sa zistilo, že myši kŕmené karnozínom významne inhibovali akumuláciu amyloidu beta v hipokampe. Navyše, ich kognitívne schopnosti, ktoré sa v dôsledku tohto ochorenia strácajú, boli lepšie zachované [6]. Tieto výsledky demonštrujú veľký terapeutický potenciál karnozínu s ohľadom na Alzheimerovu chorobu.

„Omladzujúci“ účinok karnozínu bol preukázaný už niekoľkokrát. V experimente na ovocných muškách karnozín predĺžil dĺžku života samcov až o 20 % a samíc o 36 %, ale len v kombinácii s vitamínom E [7]. V štúdii, ktorá urýchlila starnutie myší, karnozín výrazne predĺžil ich dĺžku života a tiež pozitívne ovplyvnil správanie a vzhľad zvierat [8]. Uskutočnila sa aj štúdia, v ktorej boli pozorované účinky perorálnej suplementácie karnozínom na vzhľad pokožky. Za týmto účelom 3 mesiace užívalo karnozín 42 zdravých ľudí. Po tomto čase sa celkový vzhľad pokožky u subjektov výrazne zlepšil a vrásky sa zredukovali.

Veľmi zaujímavou vlastnosťou karnozínu je jeho účinok na autistické deti. Klinické štúdie ukázali, že podávanie karnozínu deťom s ASD v množstve 400 mg dvakrát denne počas 8 týždňov viedlo k výraznému zlepšeniu ich celkového stavu. Boli pozorované pozitívne zmeny v správaní, socializácii, komunikácii a porozumení jazyka. Autori štúdie dospeli k záveru, že karnozín zlepšuje sluchové spracovanie detí, sociálne fungovanie a environmentálne povedomie a pomáha im vyjadrovať sa. Mechanizmy účinku karnozínu v tomto prípade nie sú známe.

Karnozín v športe:
pomáha udržiavať acidobázickú rovnováhu vo svaloch pri intenzívnom cvičení – skrátka znižuje tvorbu bolestí
zvyšuje svalovú silu a predlžuje ich vytrvalosť
urýchľuje regeneráciu svalov
Športovci používajú L-karnozín na zníženie bolestivosti, zníženie únavy a tým zlepšenie športového výkonu. Tieto javy súvisia s antioxidačným a tlmivým účinkom karnitínu. Tlmivý efekt je založený na udržiavaní vyššieho pH v pracujúcich svaloch, čo má za následok zníženú produkciu kyseliny mliečnej v čase veľmi intenzívneho cvičenia (keď anaeróbna práca začína prirodzene) a efektívnejšie využitie kyslíka. Tvorba kyseliny mliečnej a prekyslenie svalov spôsobuje únavu a bráni ďalšiemu tréningu, preto pri suplementácii karnozínom môže byť tréning dlhší a nestráca na intenzite.
Antioxidačný účinok karnozínu zase chráni svaly pred peroxidáciou lipidov a hromadením malondialdehydu (MDA), ku ktorému dochádza v dôsledku zníženia pH a podieľa sa na tvorbe mikropoškodení.
Obe vyššie uvedené vlastnosti nielen podporujú prácu svalov, ale podporujú aj ich lepšiu a rýchlejšiu regeneráciu po tréningu a pomáhajú znižovať mikropoškodenia. Nakoniec stojí za zmienku, že karnozín nie je klasifikovaný ako dopingová látka.

APLIKÁCIA
autizmus
šport
proti starnutiu
neuroprotekcia


ZLOŽENIE
1 kapsula obsahuje 500 mg L-karnozínu získaného kondenzáciou z beta-alanínu a histidínu. Celulózová kapsula.
Najvyššia kvalita! Bez pridania plnív, farbív, konzervačných látok a klzných látok. Vhodné pre vegánov.

Karnozín - dávkovanie a užívanie
1 kapsula 1-2x denne pred jedlom.
Odporúčaná denná dávka (2 kapsuly) je 1000 mg L-karnozínu. Neprekračujte odporúčanú dennú dávku.


SPOLUPRÁCA
Zinok – zvyšuje neuroprotektívny účinok karnozínu.

KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť.
Karnozín môže znižovať hladinu glukózy v krvi, preto by ho diabetici mali používať opatrne.
Neodporúča sa používať karnozín dva týždne pred a po operácii.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

Zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili:

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: