AR78074
Zloženie: Amla, plod - Emblica officinalis - 250g mletý
Zaradenie: Byliny
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Amla, plod - Emblica officinalis - 250g mletý
Zaradenie: Byliny
Amla (Emblica officinalis) priaznivo ovplyvňuje metabolizmus glukózy a cholesterolu, podporuje činnosť mozgu a zlepšuje stav vlasov a pokožky.
Táto rastlina je nízky strom pochádzajúci z Indie a juhovýchodnej Ázie. V ajurvéde sa používa už viac ako 2000 rokov. Užitočné sú všetky jeho časti: plody, semená, listy, korene, kôra a kvety, ktoré sa používajú čerstvé aj sušené. Plody Amla vykazujú najväčší potenciál podpory zdravia, ako dokazujú mnohé vedecké štúdie, a preto dobyli trh s doplnkami na Západe.
Amla a jej plody zohrávajú veľmi dôležitú úlohu nielen v ajurvédskej medicíne, ale aj v mnohých ázijských medicínskych systémoch. Pre vysoký obsah vitamínu C sa v minulosti používali na liečbu skorbutu. Používali sa aj ako prostriedok proti hnačke, diuretikum a expektorans. Odporúčali sa pri žalúdočných vredoch a chorobách pečene. Populárna prax v Indii je jesť ovocie amla denne, aby vyživovalo všetky orgány a udržiavalo vysokú úroveň vitality. Hinduisti veria, že tieto plody predlžujú život, preto amlu považujú za posvätnú rastlinu.
Ovocie amla však nie je len prvkom tradičnej medicíny – má aj široké kulinárske využitie. V Indii sa vyrábajú sladké a slané konzervy, pridávajú sa do pečiva a dezertov a odšťavujú sa. Jedným z najjednoduchších spôsobov výroby ovocia amla je varenie s cukrom a šafranom.
Prospešné vlastnosti pre zdravie:
Metabolizmus glukózy a lipidov
Najdôležitejšou vlastnosťou amly je, že je veľmi účinná pri zlepšovaní metabolizmu glukózy a cholesterolu. Pomáha udržiavať normálnu hladinu glukózy v krvi ako aj jeden z liekov používaných pri cukrovke – glibenklamid. Tento účinok bol pozorovaný ako u diabetikov, tak aj u zdravých ľudí. Na jej získanie stačilo konzumovať 3 g práškového ovocia amla denne počas 21 dní.
Rovnaká štúdia ukazuje pozitívny vplyv amla na metabolizmus lipidov. Po 21 dňoch konzumácie 2 alebo 3 g ovocia amla sa u diabetikov aj zdravých jedincov zvýšil „dobrý“ HDL cholesterol a zlepšili sa výsledky „zlého“ cholesterolu – LDL, celkového cholesterolu a triglyceridov.
Za zmienku stojí ďalšia štúdia, ktorá, hoci bola vykonaná v laboratóriu, priniesla celkom sľubné výsledky. Testoval účinok ovocia amla na citlivosť adipocytov (tukových buniek) na inzulín. Ukázalo sa, že amla túto citlivosť výrazne zvyšuje a adipocyty ňou ošetrené sú schopné asimilovať a využiť viac glukózy. Veľký význam má pri metabolických ochoreniach ako je inzulínová rezistencia, diabetes a metabolický syndróm.
Mozog
Vasudevan a Parle uskutočnili štúdiu na potkanoch, v ktorej im podávali rôzne dávky prášku z ovocia amla a testovali, ako to ovplyvní ich pamäť a kognitívne schopnosti. Zvieratá boli rozdelené na mladšie a staršie zvieratá; Okrem toho bola vytvorená skupina, v ktorej si potkany privodili amnéziu chemikáliami (skopolamín a diazepam). Amla mala pozitívny vplyv na kognitívne schopnosti potkanov v každej skupine, pričom účinok sa zvyšoval s dávkou. Okrem toho amla nielen zachovala, ale aj zvrátila amnéziu zvierat liečených skopolamínom a diazepamom, čo demonštruje jej regeneračný účinok na pamäťové štruktúry mozgu.
V iných štúdiách na zvieratách sa preukázalo, že amla má pozitívny vplyv na ich náladu (ako ukázali štandardné behaviorálne testy) a tiež pôsobí proti úzkosti. Vedci predpokladajú, že tieto účinky súvisia s inhibičným účinkom ovocia amla na enzým MAO-A, ktorý rozkladá katecholamíny, serotonín a GABA. Preto vedie k zvýšeniu hladiny vyššie uvedených neurotransmiterov v nervovom systéme a následne k zvýšeniu pohody.
Priemerná dĺžka života a vitalita
Podľa ajurvédy je amla jednou z najlepších rastlín proti starnutiu a predlžovaniu života. Veľmi zaujímavou štúdiou realizovanou s použitím amly bol experiment z roku 2017, ktorý skúmal vplyv jej plodov na dĺžku života, plodnosť a reprodukčné správanie ovocných mušiek (Drosophila melanogaster). Každý z testovaných parametrov sa výrazne zlepšil. Životnosť múch sa zvýšila až o 83 % (z priemerných 42 dní na priemerných 77 dní). Zvýšila sa aj pohyblivosť a plodnosť hmyzu a jeho reprodukčná aktivita.
Vlasy a pokožka
V Indii je amla známa aj svojimi skrášľovacími vlastnosťami na vlasy a pokožku, a preto je obľúbenou zložkou miestnej kozmetiky. Kozmetiku s amlou nájdete aj u nás: amla Nanga olej, Dabur Amla vlasový olej a Jazmín.
Laboratórne štúdie ukázali, že amla aplikovaná zvonka stimuluje rast vlasov a chráni pokožku pred škodlivým UV žiarením, zabraňuje degradácii jej kolagénových štruktúr a predčasnému starnutiu.
APLIKÁCIA
na zlepšenie výsledkov glukózy a lipidov
zlepšiť pamäť a intelektuálne schopnosti
na ochranu mozgu
na zlepšenie nálady
ako surovina na výrobu domácej kozmetiky
ZLOŽENIE
Amla - 100% mleté ovocie (Emblica officinalis). Surovina najvyššej kvality!
DÁVKOVANIE A APLIKÁCIA
Odporúčaná denná dávka práškového ovocia amla je 2-3 g, 1 plná čajová lyžička prášku je asi 2,5 g Pred konzumáciou zmiešajte prášok s vodou, džúsom alebo jogurtom alebo pridajte do smoothie. Nepridávajte do horúcich jedál.
SPOLUPRÁCA
Amla dokonale harmonizuje s ovocím bhibitaki a harada. Všetky tri plody sú súčasťou známej ajurvédskej zmesi – triphala.
KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť na rastlinu.
Ľuďom užívajúcim antidiabetiká sa odporúča, aby boli pri užívaní amla opatrní a sledovali výsledky glukózy v krvi.
Amla môže spomaliť zrážanie krvi. Toto treba mať na pamäti pri užívaní antikoagulačných liekov.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Amla (Emblica officinalis) patrí do čeľade listnatých (Phyllantaceae). Vlasťou amly je India a juhovýchodná Ázia a preferované prostredie - suché a nie veľmi husté lesy alebo húštiny. Amla je malý strom, v priemere 10-18 m vysoký. Vytvára charakteristické, ihličnaté listy, tesne usporiadané na konároch v úhľadných radoch. Vytvára drobné, bielo-zelené samčie a samičie kvety, vyrastajúce medzi listami na vrcholkoch vetvičiek. Jeho plody sú guľovité a zelenožlté. Podobajú sa na egreše, preto zaužívaný anglický názov amla: indian gooseberry, teda indický egreš.