AR76597
Zloženie: Ibištek kvet - Hibiscus sabdariffa - 250g vcelku
Zaradenie: Bylinný čaj
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Ibištek kvet - Hibiscus sabdariffa - 250g vcelku
Zaradenie: Bylinný čaj
Ibištek (Hibiscus sabdariffa), tiež známy ako ibištek alebo sudánsky slez, rastie v tropickom podnebí. Produkuje nádherné, intenzívne červené kvety s charakteristickou kyslastou chuťou, ktoré sa používajú pri príprave osviežujúcich nápojov, ale aj dezertov, džemov a vína. Sú tiež zložkou bylinných kompozícií používaných v prírodnej medicíne. Kvety ibišteka sa používajú najmä v Egypte a ďalších arabských krajinách a v Indii.
Infúzia ibišteka hrá dôležitú úlohu v kultúre moslimských krajín, kde sa nazýva karkade alebo červené zlato faraónov. Pije sa tam teplý alebo aj studený. Moslimovia nemôžu konzumovať alkohol, a preto dlho varený, intenzívny a veľmi sladký nálev z ibišteka nahrádza víno a počas dôležitých osláv sa vypije z pohárov.
Vlastnosti pre zdravie:
pomáha udržiavať normálny krvný tlak,
pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu,
podporuje imunitný systém,
podporuje reguláciu hmotnosti,
priaznivo ovplyvňuje činnosť pečene.
Bioaktívne látky v kvetinách ibišteka zahŕňajú organické kyseliny, flavonoidy, antokyány, kyselinu protocatechovú, polysacharidy a éterické oleje. Flavonoidy, antokyány a kyselina prokatechová majú silný antioxidačný účinok.
ZLOŽENIE
Ibištek - 100% sušený kvet. Najkvalitnejšia surovina!
AKO POUŽIŤ
Kvet ibišteka - čaj:
Štipku kvetov ibišteka zalejte pohárom vriacej vody. Varte 5-15 minút. Ak chcete, môžete pridať cukor, sirup, stéviu, čerstvé lístky mäty, pomarančový džús, kardamón, zázvor, škoricu, vanilku. Nálev sa môže konzumovať za studena.
Hibiscus prášok:
1 lyžičku mletého ibišteka zalejte trochou horúcej vody. Po vychladnutí ho vypite spolu so sedimentom. Používajte 2-3 krát denne. Mletý ibištek sa môže pridávať do jedál.
Egyptský čaj:
Na prípravu nápoja Karkade, známeho tiež ako egyptský čaj, zalejte vriacou vodou 1 diel kvetov a 1 diel cukru a povarte 5-15 minút. Čím dlhšie varíte, tým kyslejšia je chuť. Pomery prísad sa dajú zmeniť podľa vašich predstáv. Ibištek sa pije teplý alebo studený po vychladnutí alebo po zaliatí kvetov studenou vodou. Môžete použiť perlivú vodu, kocky ľadu, med alebo cukrový sirup. Na Strednom východe sa do studenej verzie nápoja pridáva ružová alebo oranžová voda, citrusové džúsy alebo čerstvé lístky mäty. Zvyčajne sa používa iba jedna z uvedených prísad, aby sa nezakryla chuť ibišteka.
KONTRAINDIKÁCIE
Kvet ibišteka je veľmi kyslý, preto by ste ho nemali variť príliš dlho v prípade žalúdočných a dvanástnikových vredov, prekyslenia a refluxu.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Ibištek je rod rastlín patriacich do čeľade slezovité. Tvorí ho viac ako 200 druhov. Predpokladá sa, že táto rastlina pochádza
z tropických častí Afriky, ale dnes sa vo voľnej prírode ťažko nachádza. Pestuje sa v krajinách s horúcim podnebím, hlavne v Sudáne, Egypte, Mexiku, Číne a Thajsku. Siaha do výšky 3 m a produkuje nádherné, skvostné kvety, preto je nielen bylinnou, ale aj okrasnou rastlinou. Kvet ibišteka šťaveľového má tvar pohára a pozostáva z piatich bielo-fialových okvetných lístkov. Ostatné odrody ibišteka majú červené, ružové, fialové alebo biele kvety. Vo vnútri kalicha je veľká nektárová žľaza. Bylinkovou surovinou sú poháre a poháre kvetov ibišteka, ktoré sa zbierajú počas dozrievania ovocia.