Vitamín C - Kyselina L-askorbová - Acidum l-ascorbicum - 100g

AR74179

Zloženie: Vitamín C - Kyselina L-askorbová - Acidum l-ascorbicum - 100g
Zaradenie: Vitamíny a minerály

Na sklade

6,62 €

Detaily

Zloženie: Vitamín C - Kyselina L-askorbová - Acidum l-ascorbicum - 100g
Zaradenie: Vitamíny a minerály


Vitamín C je spojený najmä s pozitívnym účinkom na imunitu, a preto sa najčastejšie používa v období zvýšeného výskytu infekcii. Ďalej ho nájdeme takmer vo všetkých farmaceutických prípravkoch určených na liečbu prechladnutia a chrípky. Zaujímavé je však, že vitamín C užívaný ad hoc nemá vplyv na priebeh choroby - neznižuje ani zmierňuje príznaky. Ak sa užíva profylakticky, skracuje sa doba prechladnutia iba nepatrne. Stále však stojí za to ho doplniť, pretože vykonáva mnoho ďalších dôležitých funkcií uvedených nižšie.

Vitamín C alebo kyselina askorbová patria medzi vitamíny rozpustné vo vode. Naše telo ho nedokáže vyrobiť ani uložiť a jeho nadbytok sa vylučuje močom, preto sa nemožno predávkovať. Kyselina askorbová je silný prírodný antioxidant a používa sa nielen ako doplnok, ale aj ako prídavná látka do potravín pod symbolom E300.

Názov kyselina askorbová pochádza zo skorbutu (latina scorbutus), choroby ďasien, ktorá je výsledkom nedostatku vitamínu C. Bol to veľký problém, najmä pre námorníkov, ktorí trávia veľa dní na lodiach, ako aj pre ľudí žijúcich v chladných severných oblastiach, kde je prístup k čerstvému ovociu a zelenine obmedzený. Dnes sa na túto chorobu skôr zabúda, ale v minulosti sa dlho hľadala jej príčina. Jeho príznaky už boli opísané v staroveku, ale až v stredoveku to ovplyvnilo stravovanie. V devätnástom storočí sa anglickým námorníkom začalo poskytovať povinné zásobovanie citrónmi na dlhé cesty, čo pomohlo predchádzať tejto chorobe. V dvadsiatom storočí sa však objavil a vitamín C, ktorý sa potom spájal so skorbutom. Maďarský biochemik Albert Szent-Györgyi ho prvýkrát izoloval z korenia, za čo získal Nobelovu cenu.

Je potrebné postarať sa o dodatočný prísun vitamínu C. Je veľmi citlivý na zvýšené teploty - pri varení zeleniny a iných výrobkov obsahujúcich vitamín C strácajú asi 75%. To isté sa deje so šťavami, ktoré kupujeme v obchode. Pasterizujú sa, aby ničili mikroorganizmy a predlžovala trvanlivosť, pričom strácajú väčšinu vitamínu C a ďalších vitamínov. Kyslík a svetlo tiež rýchlo ničia vitamín C. Je najmenej odolný zo všetkých vitamínom voči vonkajším faktorom.


Zdravotné vlastnosti

Je to silný antioxidant: pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom
Podporuje správne fungovanie imunitného systému
Zúčastňuje sa na tvorbe kolagénu a má tak pozitívny vplyv na štruktúru krvných ciev, pokožky, kostí a chrupavky, ako aj na zuby a ďasná.
Podporuje správne fungovanie nervového systému
Má pozitívny vplyv na náladu a kognitívne fungovanie
Znižuje únavu
Zlepšuje absorpciu železa
Prispieva k udržiavaniu normálneho energetického metabolizmu

APLIKÁCIE
Vysoká fyzická aktivita a tvrdá fyzická práca
Fajčenie a pravidelná konzumácia alkoholu - alkohol a nikotín urýchľujú vylučovanie vitamínu C.
Denný stres
Starnutie
Pre tehotné a dojčiace ženy
Pre dojčatá kŕmené upraveným mliekom
Pre ľudí s anémiou zlepšiť absorpciu železa
Profylakticky u zdravých ľudí

ZLOŽENIE
100% L-kyselina askorbová - aktívna a biologicky vstrebateľná forma.
Získané biotechnologickými metódami z rastlín.

Spôsob užitia:
Odporúčaná denná dávka je 200 - 1 000 mg / deň.
Odmeraná dávka prášku by sa mala rozpustiť vo vode pri izbovej teplote a vypiť. Nepite s teplým jedlom alebo nápojmi. Kyselina askorbová je dobre absorbovaná.

Tehotné a dojčiace ženy môžu používať kyselinu askorbovú podľa vyššie uvedených odporúčaní. V mnohých štúdiách u tehotných žien sa použila dávka 1 000 mg za deň.
Doplnok výživy. Neprekračujte odporúčanú dennú dávku. Doplnky nemôžu nahradiť pestrú stravu a zdravý životný štýl.

Kontraindikácie:
Urolitiáza, reflux, pálenie záhy, žalúdočné a dvanástnikové vredy, precitlivenosť na výrobky.

Upozornenie:
K predávkovaniu vitamínom C nedochádza, pretože jeho nadbytok sa vylučuje močom. Vysoké dávky kyseliny askorbovej však môžu dráždiť žalúdok a spôsobiť hnačku.

Ak máte citlivý tráviaci trakt, máte pálenie záhy, reflux alebo vredy, vyberte askorbát sodný.

Najvyššia tolerovaná úroveň príjmu vitamínu C je 2 g.
Doplnenie vysokých dávok vitamínu C môže skresliť výsledky laboratórnych testov krvi, moču a stolice, preto by sa malo pred začiatkom testu prerušiť na niekoľko dní.

Skladovanie
Výrobok by sa mal skladovať v uzavretých nádobách na chladnom a tmavom mieste. Nevyžaduje sa chladenie.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

Zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili:

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: