Zloženie: Kyselina mliečna 80% - Lactic acid - 100g
Zaradenie: Zlúčeniny prírodného pôvodu
Kyselina mliečna je prírodné prebiotikum a živina pre pokožku, problémovú pokožku a vlasy. Vykazuje exfoliačné, protivráskové a zvlhčovacie vlastnosti. Stimuluje rast silných vlasov. Pozitívne ovplyvňuje prácu čriev. Prirodzene sa vyskytuje v kyslom mlieku, jogurtoch, brusniciach a siláži. Vyrába sa biotechnologickým procesom, to znamená fermentáciou cukru mliečnymi baktériami. Jeho symbolom v potravinárskom priemysle je E270.
Kyselina mliečna má dve optické formy: L a D, z ktorých iba L forma je biologicky aktívna. L-forma kyseliny mliečnej je prítomná v pokožke a vlasoch vo forme NMF - prírodného zvlhčovacieho faktora, ktorý udržuje vodu v pokožke, robí ju jemnou a pružnou.
Kyselina mliečna v kozmetike účinkuje v závislosti od riedenia dvoma spôsobmi. Koncentrácie 1-10% sa používajú na zvlhčovacie účely, koncentrácie 30-50% - na exfoliačné účely. Okrem toho pri každom zriedení vykazuje kyselina mliečna množstvo pozitívnych účinkov uvedených v časti „vlastnosti“.
VLASTNOSTI
Zjemňuje a vyhladzuje pokožku.
Reguluje obnovu kožných buniek odstránením nepotrebných keratinizovaných buniek.
Zlepšuje sa štruktúra a farba pokožky.
Zvyšuje účinnosť kozmetických prípravkov - pokožka umytá kyselinou mliečnou lepšie vstrebáva účinné látky obsiahnuté v krémoch.
Stimuluje produkciu ceramidov (lipidových zlúčenín prítomných v stratum corneum), čím utesňuje lipidovú bariéru epidermy.
Znižuje stratu vody z pokožky znížením TEWL - transepidermálnej straty vody.
Stimuluje produkciu kolagénu v dermis, čo ho robí pevnejším a pružnejším.
Zvyšuje hladinu glykozaminoglykánov - zlúčenín, ktoré absorbujú vodu a zaisťujú správnu hydratáciu pokožky do najhlbších vrstiev.
Redukuje jemné povrchové vrásky a zlepšuje pevnosť pokožky.
Znižuje zafarbenie a menšie jazvy po akné.
Odblokuje póry pokožky a má antibakteriálne vlastnosti.
Zabraňuje tvorbe zápalových ložísk, to znamená všetkých druhov pupienkov a čiernych bodiek.
Upokojuje lézie akné.
Konzervuje jedlo a reguluje jeho pH.
APLIKÁCIA
Navonok:
starostlivosť a zvlhčenie suchej, zrohovatenej a šupinatej pokožky
starostlivosť o suché a poškodené vlasy
na zníženie akné, vrások, pupienkov, zápalových zmien, jaziev
ako prísada do šupiek
Jedlo:
ako prírodné prebiotikum
ako prírodný konzervant potravín
ako regulátor pH, teda okysľovacie činidlo
ZLOŽENIE
80% roztok kyseliny L-mliečnej. Produkt najvyššej kvality! Vhodné na konzumáciu.
AKO POUŽIŤ
80% kyselina mliečna by sa mala pred použitím správne zriediť, najlepšie v destilovanej (demineralizovanej) vode, ktorú je možné zakúpiť na ktorejkoľvek čerpacej stanici.
Roztoky s koncentráciou 1 - 10% sú vhodné na použitie ako denné pleťové tonikum s hydratačnými vlastnosťami. Môžu sa pridávať do tekutín na umývanie, šampónov a krémov.
Roztoky s koncentráciou 30 - 50% vykazujú silné exfoliačné vlastnosti a používajú sa na peelingy.
Ako vyrobiť 100 ml roztoku kyseliny mliečnej so správnou koncentráciou?
1% = 1 ml kyseliny mliečnej a 99 ml vody
2% = 2 ml kyseliny mliečnej a 98 ml vody
5% = 5 ml kyseliny mliečnej a 95 ml vody
10% = 10 ml kyseliny mliečnej a 90 ml vody
30% = 30 ml kyseliny mliečnej a 70 ml vody
40% = 40 ml kyseliny mliečnej a 60 ml vody
50% = 50 ml kyseliny mliečnej a 50 ml vody
Kyselina mliečna sa rozpustí vo vode, alkohole a propylénglykole.
Kyselina mliečna je tiež vynikajúcou okysľujúcou prísadou do potravín: polievky, omáčky, dezerty, kyslé uhorky, šaláty, želé, hlavné jedlá z rýb, ovocné a zeleninové konzervy, chladiace nápoje a čaj (namiesto citrónu) a na okyslenie mlieka a smotany doma. Ak sa zriedi vodou v pomere 1: 4 (jeden diel kyseliny na 4 diely vody), zodpovedá to okysleniu 10% octom.