Zloženie: Acerola - Malpighia glabra - 50g mletý
Zaradenie: Sušené plody
Acerola (Malpighia glabra) je tropická čerešňa, ktorá je známa tým, že má najvyšší obsah vitamínu C zo všetkých druhov ovocia. 100 g čerstvého ovocia obsahuje v priemere 2 000 mg vitamínu C! To je suma, ktorá predstavuje 25-násobok našej dennej potreby. Bioaktívne zlúčeniny zo skupiny flavonoidov obsiahnuté v acerole navyše podporujú vstrebávanie vitamínu C do tela a zabraňujú jeho rozkladu. Táto kombinácia robí z aceroly najlepší prírodný zdroj vitamínu C.
V Južnej Amerike sa plody aceroly konzumujú čerstvé, najčastejšie vo forme štiav, ktoré sú tam rovnako populárne ako pomarančový džús v USA. Tradičná brazílska medicína odporúča jesť čerstvé ovocie na horúčku a prechladnutie, anémiu, problémy so srdcom a na zotavenie.
Vlastnosti podporujúce zdravie:
Vďaka bohatstvu ľahko stráviteľného vitamínu C sa acerola široko používa na podporu prirodzených imunitných mechanizmov tela pri nachladnutí a chrípke, ako aj preventívne na jeseň a v zime a v prípade zníženej imunity.
Acerola môže byť dobrým doplnkom aj v prípade oslabeného stavu ciev, pretože vitamín C prispieva k ich správnemu fungovaniu.
Vitamín C tiež pomáha udržiavať správny energetický metabolizmus a prispieva k znižovaniu únavy, preto športovci používajú acerolu na zvýšenie svojej fyzickej účinnosti.
Acerolu je potrebné dopĺňať v prípade depresívnej nálady a neustáleho vystavenia stresu, pretože vitamín C pozitívne vplýva na nervový systém a psychologické funkcie.
Vitamín C sa podieľa na syntéze kolagénu a zaisťuje zdravie ďasien a správnu štruktúru zubov, kostí, chrupaviek a pokožky.
APLIKÁCIA
oslabená imunita
užitočné pri prechladnutí a chrípke
oslabené cievy
zlepšenie vzhľadu pokožky
únava
depresívna nálada
stres
ZLOŽENIE
100% prášková acerola. Najkvalitnejšia surovina.
Obsah vitamínu C: 17%.
Výživová hodnota na 100 g prášku:
Energetická hodnota 345kcal / 100g
Sacharidy 87g
vrátane cukrov 31g
Vláknina 8,5 g
Tuk 0,5 g
Vitamín C 17g
AKO POUŽIŤ
Acerola prášok je veľmi chutným doplnkom do smoothie, mlieka, jogurtov, tvarohov, bielkovinových doplnkov alebo džúsov.
Je sladkokyslá. Nemala by byť vystavený vysokým teplotám, pretože to môže zničiť značné množstvo vitamínu C.
Dávkovanie aceroly závisí od potreby vitamínu C v tele, ale na zabezpečenie 170 mg tohto vitamínu postačí skonzumovať 1 g alebo asi polovicu plochej čajovej lyžičky prášku. To poskytuje viac ako dvojnásobok odporúčaného denného príjmu vitamínu C (80 mg).
KONTRAINDIKÁCIE
Dávky vyššie ako 2 čajové lyžičky aceroly denne sa neodporúčajú. Prebytočný vitamín C sa vylučuje z tela a viac prášku môže podráždiť tráviaci trakt a spôsobiť nevoľnosť, bolesti brucha a hnačky. Vysoké dávky aceroly môžu tiež zvýšiť riziko obličkových kameňov.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Niekedy sa jej hovorí aj barbadoská čerešňa. Prirodzene sa vyskytuje v tropických a subtropických oblastiach Severnej, Strednej a Južnej Ameriky. Patrí do rodiny Malpigi. Acerola je nízky strom alebo ker, dorastá do výšky 2 - 3 m. Listy sú tmavozelené a lesklé, eliptického tvaru a špicaté. Kvety aceroly sú ružové alebo červené. Skladajú sa z piatich nesusediacich okvetných lístkov s tvarom slzy a zubatými okrajmi. plody aceroly sú jasne červené, okrúhle a s ryhovanými líniami. Ich veľkosť sa pohybuje od 1 do 3 cm. Sú veľmi šťavnaté a majú sladkú a kyslú chuť.