Drieň obyčajný plod - Cornus mas - 50g vcelku Náhľad

Drieň obyčajný plod - Cornus mas - 250g vcelku

AR76115

Zloženie: Drieň obyčajný plod - Cornus mas - 250g vcelku
Zaradenie: Sušené plody

Na sklade

15,53 €

Detaily

Zloženie: Drieň obyčajný plod - Cornus mas - 250g vcelku
Zaradenie: Sušené plody

Drieň obyčajný – plod
Drieň obyčajný (Cornus mas) je strom alebo ker, ktorý rodí oválne, tmavočervené plody s cennými nutričnými hodnotami. Na Slovensku sa pestuje najmä na okrasné účely a jeho plody nie sú veľmi obľúbené. Oplatí sa ich však spoznať, pretože sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. V minulosti ľudové liečiteľstvo využívalo ich vlastnosti pri chudokrvnosti, žalúdočných ťažkostiach a zlyhaní obličiek.

Drieň pochádza z Kaukazu. Odhaduje sa, že tam rástol pred 7000 rokmi a jeho plody sa jedli už v staroveku. Ocenili to najmä Peržania, Číňania a Japonci. Dodnes sa plody drieňu používajú na prípravu džemov, štiav, sirupov a alkoholov a v horúcich dňoch sa jedia aj vo forme slaného maškrtníka. Uvidíme to v Iráne, Gruzínsku a na Balkáne.


Zdraviu prospešné vlastnosti:

Bobule drieňu sú bohaté na polyfenoly a antokyány so silnými antioxidačnými vlastnosťami, triesloviny, pektíny, organické kyseliny a vitamín C.

Bioaktívne látky:

podpora imunity organizmu,
priaznivo pôsobí na činnosť obličiek a pečene,
podporuje tráviace procesy,
chráni bunky pred oxidačným stresom,
pomôcť zmierniť hnačku.


APLIKÁCIA
skoré príznaky prechladnutia
hnačka (infúzia)
tráviace ťažkosti
podpora funkcie obličiek a pečene

ZLOŽENIE
Sušené bobule drieňa 100%. Najkvalitnejšia surovina.

Nutričné ​​hodnoty na 100 g:

Energetická hodnota 146kcal/100g
Tuky 0,1 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny <0,1g
Sacharidy 29,4 g
– vrátane cukrov 8,3 g
Vláknina 4,2 g
Bielkoviny 2,7 ​​g
soľ 0,01 g

AKO POUŽIŤ
Infúzia:
Do hrnčeka nasypeme lyžicu sušených plodov drieňa, zalejeme vriacou vodou a prikryté lúhujeme 10-15 minút. Nálev z drieňa možno piť bez obmedzení.


Sušené plody drieňa môžu byť zaujímavým doplnkom čierneho, zeleného či ovocného čaju. Dajú sa použiť aj na sladké pečivo a palacinky, prípadne pridať pár kúskov do ovsenej kaše či dezertu, aby ste chuť obohatili o kyslastú nôtu.


KONTRAINDIKÁCIE
Vredová choroba žalúdka a dvanástnika.


CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Drieň patrí do čeľade drieňovitých a zahŕňa asi 40 druhov. Pre svoje okrasné a zdraviu prospešné vlastnosti sa pestuje v mnohých krajinách sveta. Jedlý drieň alebo správny drieň je strom alebo ker s rozložitou korunou dosahujúcou 3-10 m na výšku. Rastie s vajcovito-eliptickými listami s dlhými špicatými koncami, ktorých dĺžka dosahuje 10 cm. Kvitne na prelome marca a apríla. Jeho kvety sú veľmi malé a tmavožlté. Tvoria guľovité, dáždnikové súkvetia. Plody drieňa sú tmavočervené kôstkovice, vajcovitého tvaru a dlhé až 2 cm.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

22 ďalších produktov v rovnakej kategórii: