AR79156
Zloženie: Kyselina jablčná - Acidum malicum - 250g
Zaradenie: Zlúčeniny prírodného pôvodu
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Kyselina jablčná - Acidum malicum - 250g
Zaradenie: Zlúčeniny prírodného pôvodu
Kyselina jablčná je prírodný metabolit, ktorý sa zúčastňuje cyklu trikarboxylových kyselín
(Krebsov cyklus), má zmäkčujúci a odľahčujúci účinok na vlasy a pokožku, pôsobí ako regulátor
kyslosti v potravinárskom priemysle, zvyšuje antioxidačné vlastnosti.
Vlastnosti podporujúce zdravie
Zabraňuje zhnednutiu ovocia
Zvyšuje vlastnosti antioxidantov
V kyslom prostredí inhibuje rast mnohých baktérií a plesní, napríklad pri pH 3,98 je to inhibítor S. aureus S. staphylococcus (Nunheimer a Fabian 1940).
Pridáva sa k liekom (sirupy, perorálne suspenzie, pastilky) a potravinárske výrobky (džemy, želé, nápoje, zmrzlina, džúsy, zaváraniny, chuťové čaje v granuliach a práškoch, cukríky)
Po perorálnom podaní stimuluje vylučovanie slín a črevnej šťavy; zvyšuje pohyblivosť čriev, zvyšuje diurézu
Pri dávke 2-3 g má laxatívny účinok. Zabraňuje črevnej atónii
Malé dávky 0,5-1 g 1-2 krát denne sú prebiotické, čo stimuluje rozvoj acidofilných saprofytických baktérií. Kyselina jablčná obmedzuje rast patogénnych baktérií a patogénnych húb
Tonikum a krémy obsahujúce 3 až 5% kyseliny jablčnej majú tiež na pleť jasnejší účinok
Vodička na vlasy (v 1% roztoku) má zmäkčujúci a zosvetľujúci účinok na vlasy a pôsobí proti vzniku nežiaducich baktérií a plesní na koži vlasov.
APLIKÁCIE
Koncentrované roztoky kyseliny jablčnej sa môžu použiť na odlupovanie a vyhladzovanie pokožky
1% roztok sa môže použiť na opláchnutie pohlavných orgánov v prípade zápalu a infekcií
3-5% roztok sa môže použiť na opláchnutie úst kandidózou, bolestivými ulceráciami a eróziami, ako aj zápal a slabosť ďasien.
Roztoky 10-15% kyseliny jablčnej (kúpeľ nôh) zmäkčujú zhrubnutú kožu päty a nechty a pomáhajú liečiť mykózy
Tonic, gély, krémy, pleťové vody s obsahom 3-5% kyseliny jablčnej, používané na umývanie pokožky, zabraňujú vzniku patogénnej mikroflóry na koži, inhibujú nadmerné procesy keratinizácie epidermy a vlasových folikulov. Zastavujú procesy vytvárania čiernych bodiek
Odporúčam kyselinu jablčnú na okysľovanie rastlinných produktov, napr. Sirupov, štiav, niektorých macerátov. Pracuje na nich stabilizáciou a vytváraním komplexov s alkaloidmi a bioelementmi ich robí viac absorbovanými
V potravinárskom a farmaceutickom priemysle pôsobí kyselina jablčná (DL-) ako E 296 ako regulátor kyslosti.
Kyselina jablčná, hydroxybucinová = kyselina hydroxysukcinová (kyselina jablčná, nemecká Apfelsäure, fr. Acide malique) patrí ku karboxylovej (dikarboxylovej) kyseline a súčasne k hydroxykyselinám. Je to ovocná kyselina. Kumulatívny vzorec C4H6O5. Dobre sa rozpúšťa vo vode (132 g / 100 ml vody) a etanole. 1% roztok kyseliny jablčnej má pH 2,35. Je kryštalická alebo granulovaná, biela alebo krémová.
Množstvo 0,362 až 0,408 kg kyseliny jablčnej zodpovedá 0,453 kg kyseliny citrónovej a 0,272 až 0,317 kg kyseliny fumarovej. Komplexuje (cheláty) vápnik, meď, horčík, mangán, zinok a ďalšie. Ľahšie vstrebáva do tela.