Zloženie: Šalvia lekárska list - Salvia officinalis - 100g mletý
Zaradenie: Byliny
Šalvia (Salvia officinalis) je známa predovšetkým ako prírodný prostriedok na starostlivosť o ústa, ďasná a hrdlo. Tiež sa stará o stav pokožky, upokojuje podráždenie očí a genitálií. Pri perorálnom použití znižuje nadmerné potenie a laktáciu a podporuje aj tráviace činnosti.
Šalvia je od pradávna populárnou a vysoko cenenou liečivou a magickou bylinou. Jeho latinské rodové meno pravdepodobne pochádza zo slova salva, čo znamená pomoc. V Grécku a Ríme bol šalvia hlavným symbolom zdravia a dlhovekosti, takže infúzie byliny sa konzumovali ako denný čaj. Dokonca sa verilo, že táto rastlina dokáže vzkriesiť mŕtvych. Šalviu ocenili aj Egypťania a Kelti, ako aj Hindi, ktorí ju pestovali v severnej Indii. V každej oblasti sa považovala za svätú bylinu. V starovekej medicíne sa považovala za univerzálny liek pre väčšinu ochorení.
Vlastnosti podporujúce zdravie
Prípravky zo šalvie sa najčastejšie používajú na výplach úst a hrdla vďaka svojim antiseptickým a adstringentným vlastnostiam. Šalvia pomáha udržiavať zdravé sliznice, ďasná a zuby. Upokojuje unavené oči. Má pozitívny vplyv na pokožku a podporuje hojenie pupienkov, akné, drobných rán alebo odrenín. Tiež sa stará o pohlavné orgány, upokojuje svrbenie a podráždenie.
Šalvia použitá vnútorne upokojuje črevá, má pozitívny vplyv na trávenie a fungovanie tráviaceho systému. Okrem toho znižuje nadmernú sekréciu potu a slín a nadmernú laktáciu.
APLIKÁCIE:
vonkajšie: výplach úst a krku, umývanie akné a drobné rany a pupienky na pokožke, očné obklady, umývanie genitálií, epiteliály, zavlažovanie
vnútorne: podpora trávenia, nadmerná fermentácia v črevách, nadmerná laktácia a potenie
ZLOŽENIE:
Šalvia bylina 100%. Surovina najvyššej kvality.
Listy šalvie obsahujú hodnotný éterický olej obsahujúci cineol, gáfor, pinén a tujón. Listy obsahujú okrem oleja aj flavonoidy, triesloviny, horké látky, organické kyseliny a vitamíny.
DÁVKOVANIE A POKYNY NA POUŽITIE
čaj (rezaný list):
odvar
1-2 polievkové lyžice byliny zalejte pohárom vriacej vody, prikryte (!) A nechajte stáť 20 minút. Precediť. Konzumujte 2-krát denne. Ochladený odvar je možné aplikovať aj zvonka.
Šalvia (mletý list):
1 čajovú lyžičku mletej byliny zalejte malým množstvo horúcej vody. Po ochladení vypite spolu so sedimentom. Používajte dvakrát denne.
Iné spôsoby použitia:
Tinktúra 1:3 alebo 1:5
Alkohol 40 - 60%. Makerujte 14 dní. Užívajte 1-3x denne 3-5 ml. Na vonkajšie použitie: 5 ml na pol pohára vody. Neriedenú tinktúru je možné vtierať do kožných lézií okolo úst, ďasien a uštipnutí hmyzom.
Kuchársky
Sušené listy šalvie sú vynikajúcim korením pre slané aj sladké jedlá. Je obľúbený najmä v talianskej kuchyni. Pridáva sa do mäsa a rýb, do zeleninových jedál, najmä do jedál z rajčiakov, kapusty a hrachu, do rôznych polievok, šalátov a náplní. Je tiež súčasťou sladkého pečiva a zákuskov. Mal by sa používať s mierou, pretože nadmerný obsah kazí chuť a vôňu jedla.
NEŽIADUCE ÚČINKY A KONTRAINDIKÁCIE
Thujon prítomný v šalvej byline je toxický, ale iba vo veľmi vysokých dávkach. Neprekračujte odporúčané dávky šalvie a je lepšie dlhodobo ho perorálne nepoužívať.
Odvar listov šalvie môže spôsobiť úplné vymiznutie laktácie, takže ak chceme len znížiť laktáciu, musíme byť opatrní a opatrní.
Tehotenstvo a laktácia, precitlivenosť na rastlinu.
CHARAKTERISTIKY RASTLÍN
Šalvia patrí do rodiny jazmínov. Pochádza zo stredomorských a balkánskych krajín, kde sa vyskytuje najčastejšie, ale stretávame sa s ním aj v iných častiach Európy. Rastie na skalnatých, kamenitých a dobre slnečných miestach. Má rada vlhkú pôdu bohatú na vápnik. Šalvia je vždyzelený ker alebo polokrík, ktorý dosahuje výšku 50 až 70 cm. Listy šalvie sú strieborne zelené a príjemné na dotyk. Majú pokrčený povrch a vrúbkované okraje a ich tvar je kopijovitý alebo oválny. Šalvia produkuje kvety svetloružovej farby, ktoré môžu mať v závislosti od reakcie pôdy modrejší alebo červený odtieň. Kvety rastú na vrcholkoch stoniek v 4 - 8 kusoch. Plody šalvie sú svetlo hnedé kapsuly s guľovými semenami.