AR82453
Zloženie: Podbeľ liečivý - Tussilago farfara - 100g sekaný
Zaradenie: Byliny
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Podbeľ liečivý - Tussilago farfara - 100g sekaný
Zaradenie: Byliny
Podbeľ – listy
Podbeľ (Tussilago farfara) je cenený pre svoj pozitívny vplyv na dýchacie cesty. Zlúčeniny obsiahnuté v jej listoch majú obaľovací účinok a uľahčujú vykašliavanie, preto túto rastlinu často nájdeme v lekárni ako prísadu do pastiliek a sirupov používaných pri kašli, zachrípnutí či bolestiach hrdla.
Podbeľ kvitne skoro na jar, preto sa jeho listy zvykli konzumovať skoro na jar surové v šalátoch, ešte pred vyklíčením prvej zeleniny. Fajčili sa aj pri pľúcnych chorobách a potom ako náhrada tabaku. Zdraviu prospešné vlastnosti podbeľa sú známe už v staroveku, kedy sa verilo, že táto rastlina má povzbudzujúce a liečivé schopnosti. Používal sa pri kašli, nádche, angíne, laryngitíde, bolestiach hrdla, ako aj pri astme a iných ochoreniach dýchacích ciest. Všeobecný názov podbeľ pochádza z vzhľadu jeho listov, ktoré sú zospodu jemne belavé. Niektoré ľudové názvy podbeľ pre kłobuk, somáriu nohu, konské kopyto či morový koreň.
Zdraviu prospešné vlastnosti:
List podbeľu priaznivo pôsobí na horné a dolné dýchacie cesty. Hlien v ňom obsiahnutý obaľuje ústnu dutinu, hltan, hrtan a steny dýchacích ciest a zmierňuje ich podráždenie, ako aj tíši nepríjemný kašeľ. Riedia sekrét v dýchacom trakte a podporujú jeho vykašliavanie stimuláciou práce ciliárneho epitelu. Na vykašliavanie prospievajú aj flavonoidy z podbeľu, ktoré uvoľňujúco pôsobia na dýchacie cesty a priedušky, čím uľahčujú dýchanie.
Slizy prítomné v listoch podbeľa chránia aj tráviaci trakt, takže ich pravidelná konzumácia pomôže upokojiť podráždenie žalúdka a čriev. Triesloviny majú naopak sťahujúci účinok na črevnú sliznicu.
List podbeľu možno použiť aj zvonka. Účinné látky v ňom obsiahnuté upokojujú podráždenie pokožky a podporujú hojenie rán, kurích ôk, popálenín a ekzémov.
ZLOŽENIE
Podbeľ - 100% list. Najkvalitnejšia surovina!
Listy podbeľu obsahujú slizovité zlúčeniny, triesloviny, kyselinu galovú, silicu, flavonoidy, polyfenolové kyseliny, horčiny (tusilagin), inulín, karotenoidy a minerálne soli (zlúčeniny zinku).
DÁVKOVANIE A AKO UŽÍVAŤ
POZOR!
Neprekračujte odporúčané porcie na vnútorné použitie, pretože podbeľ obsahuje toxické pyrolizidínové alkaloidy.
Podbeľ sa nesmie užívať dlhšie ako 6 týždňov.
Podbeľ - čaj (rezaný list):
Nálev: 2 polievkové lyžice sušených listov zalejte 2 šálkami vriacej vody a nechajte 15 minút lúhovať. Konzumujte 4x denne v porciách po pol pohári. Dá sa osladiť medom. Užívajte maximálne 2 polievkové lyžice sušeného denne.
Vychladený nálev je možné použiť zvonka na umývanie citlivej alebo aknóznej pokožky, podráždenej pokožky, ekzémov, rán a popálenín. Do kúpeľa možno pridať väčšie množstvo nálevu.
Studený extrakt:
2 polievkové lyžice podbeľu zalejeme pohárom vychladenej prevarenej vody. Prikryte a odložte na 6-8 hodín, preceďte. Pite každé 3 hodiny na 1-2 polievkové lyžice.
SPOLUPRÁCA
Tymián a divozel umocnia pozitívny vplyv podbeľu na dýchacie ústrojenstvo.
KONTRAINDIKÁCIE
Obdobie tehotenstva a dojčenia. V prípade výskytu alergickej reakcie prerušte používanie.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Podbeľ patrí do čeľade Asteraceae. Prirodzene sa vyskytuje v Európe, vo veľkej časti Ázie a v niektorých krajinách severnej Afriky. Bol privezený do Južnej Ameriky. Rastie na hlinitých pôdach, na štrku a medzi kameňmi, na svahoch, strmých brehoch riek a vypálených plochách. Kvitne od marca do mája a jej listy sa objavujú na konci kvitnutia.
Podbeľ dosahuje výšku 30 cm. Vytvára tenký, nadzemný oddenok, dlhý až 1 m. Stonky, na ktorých sa kvet objavuje, sú hrubé a pokryté červenohnedými, šupinatými listami. Skutočné listy podbeľu sú bazálne listy – vyrastajú priamo z koreňa. Sú veľké, majú svetlozelený povrch a belavú páperistú spodnú stranu. Ich tvar môže byť v tvare srdca alebo polkruhu a okraje sú zúbkované. Podbeľ vytvára nádherné kvety v intenzívnej žltej farbe. Pozostávajú z košíka obklopeného samičími jazykovitými kvetmi („okvetnými lístkami“) a v strede pokrytým obojpohlavnými rúrkovitými kvetmi. Plody podbeľu sú semená s nasadeným chumáčom, ktorý umožňuje ich rozptýlenie vetrom.