Zloženie: Pupalka - Primrose semená - Oenothera - 250g vcelku
Zaradenie: Orechy a semená
Oenothera biennis je predovšetkým bohatá na nenasýtené mastné kyselíny. Používajú sa na výrobu cenného pupalkového oleja, ale tiež stojí za to ho nespracovať, pretože obsahuje veľa vlákniny a je dobrým zdrojom bielkovín. Pupalka je pôvodom zo Severnej Amerike, ale už dlho sa pestuje v celej Európe.
Zdravotné vlastnosti
Vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín
Takmer všetok olej, ktorý sa nachádza v semenách pupalky, pozostáva z nenasýtených mastných kyselín (nasýtených iba 1,7%), z ktorých väčšina je kyselina linolová a kyselina gama-linolénová. Obe tieto kyseliny patria do rodiny n-6. Kyselina linoleová je exogénna kyselina, čo znamená, že si ju telo nevytvára samo a musí byť súčasťou dennej stravy. Je zodpovedná za správne fungovanie pokožky, zaisťuje jej hydratáciu a urýchľuje regeneráciu. Pupalka obsahuje v porovnaní s inými rastlinnými výrobkami veľmi vysoké množstvo kyseliny gama-linolénovej, preto sa vo vedeckom výskume použila niekoľkokrát. Ukázali, že zvýšený príjem kyseliny gama-linolénovej zo semien pupalky môže zmierniť príznaky ekzému (kožné ochorenie), PMS, menopauzy a dokonca aj roztrúsenej sklerózy a artritídy. Tieto problémy môžu súvisieť s nedostatkom hormónu prostaglandínu a kyselina gama-linolénová je substrátom pre jeho výrobu.
Vysoký obsah vlákniny
Pupalky sú mimoriadne bohaté na celulózu, t. J. Nerozpustnú vlákninu. 100 g semien obsahuje až 44 g vlákniny. Nerozpustná vláknina zlepšuje črevnú motilitu a zabraňuje zápche.
Dobrý zdroj bielkovín
100 g semien pupalky primárnej obsahuje 18 g proteínu, ktorý je dobre absorbovaný a bohatý na aminokyseliny síry, t. J. Metionín, cysteín a tryptofán. Tryptofán je prekurzorom serotonínu alebo „hormónu šťastia“ a metionín a cysteín sa podieľajú na transformácii homocysteínu, ktorý je škodlivým metabolitom a má prozápalový účinok.
ZLOŽENIE:
100% semená pupalkového semena.
Nutričná hodnota na 100 g:
Energia: 435 kcal
Proteín: 18 g
Tuk: 22 g
- nasýtené mastné kyseliny: 1,7 g
- mononenasýtené: 1,9 g
- polynenasýtené: 17 g
- kyselina linolová (LA): 8,8 g
- kyselina gama-linolénová: 8 g
Sacharidy: 44,6 g
- cukry: 0,6 g
- vláknina: 44 g
Sodík: 0 mg
Spôsob použitia:
Semená pupalky sa môžu používať ako doplnok k jedlám a nápojom. Budú dobrým doplnkom šalátov, koktailov, jogurtu, kefíru, polievok, omáčok alebo ovsenej kaše. Môžu sa pridávať celé alebo mleté v mlynčeku na kávu. Semená počas varenia napučiavajú a absorbujú vodu.
Môžu konzumovať aj samostatne. Zalejte 1 lyžicu semien vriacou vodou a vypite po 10 minútach. Odporúča sa jesť 1 polievkovú lyžicu semien dvakrát denne.
Semená pupalky sa môžu použiť aj na kozmetické účely. Mastné kyseliny obsiahnuté v semenáach zlepšujú hydratáciu a elasticitu pokožky. Na prípravu kúpeľa zalejte lyžicu semien vriacou vodou a varte 5 minút, potom odložte ďalších 10 minút. Po uplynutí tejto doby by sa semená mali prefiltrovat a odvar naliať do horúceho kúpeľa. Semená, ktoré zostanú po prefiltrovaní sa môžu použiť ako peeling na tvár a telo.
Kontraindikácie
Neexistujú žiadne kontraindikácie na konzumáciu semien pupalky. Ak sa vyskytne alergická reakcia, mali by ste prerušiť ich konzumáciu, ale stáva sa to zriedkavo.