Zloženie: Biela quinoa (Quinoa) - Chenopodium quinoa - 500g
Zaradenie: Orechy a semená
Quinoa (mrlík čílsky)- je obilnina pestovaná v peruánskych Andách. Najbežnejšie zrno je biele, menej časté sú červené a čierne. Quinoa je skvelý zdroj energie a živín. Poskytuje dlhodobú sýtosť a je cenným zdrojom bielkovín vo vegánskej diéte.
Môže byť konzumovaná ľuďmi s alergiou na lepok.
100 g zrna obsahuje 368 kcal
14 g proteínu,
1 g tuku
64 g uhľohydrátov
ZLOŽENIE
Quinoa vyniká pre vysoký obsah bielkovín s cenným zložením aminokyselín. 100 g quinoa tiež poskytuje 7 g vlákniny, rovnako ako významné množstvo kyseliny listovej (46% RDA *), vitamín B1 (24% RDA), B6 (24% RDA), mangán (102% RDA) , medi (30% RDA) a železo (25% RDA). Quinoa je veľmi bohatá na antioxidanty, najmä v kvercetíne a kemferole, ktoré sú flavonoidy.
Vyznačuje sa vysokou nutričnou hodnotou.
* RDA - Odporúčaná denná hodnota odporúčaná denná dávka.
Glykemický index varenej chinoy je 53, čo je medzi produktmi s nízkym GI.
Preto ju môžu spotrebúvať ľudia s cukrovkou, ako aj s abnormálnymi hladinami glukózy v krvi a chudnutím.
Sacharidy obsiahnuté v quinoa sú takmer výlučne komplexné uhľohydráty, čo spôsobuje, že sa quinoa veľmi plní a poskytuje energiu dlhú dobu.
Neobsahuje glutén.
Vlastnosti podporujúce zdravie:
Má potenciálne protizápalové vlastnosti
Protizápalové účinky quinoa boli preukázané v štúdiách s potkanmi. Denná spotreba quinoa spôsobila, že zápal spôsobený v tukovom tkanive a v stene tráviaceho traktu zvierat sa znížil. Zoznam zložiek s protizápalovou aktivitou obsiahnutých v Quinoa je veľmi dlhý. Sú na ňom fenolové kyseliny, celá skupina zlúčenín patriaca do tokoferolov, arabinátov a ramnogalakturanov, čo sú polysacharidy prítomné v bunkovej stene, ako aj saponíny.
AKO POUŽÍVAŤ
Príprava quinoa je veľmi jednoduchá. Najprv je potrebné opláchnuť pod tečúcou vodou, potom nalejte do hrnca a varte (1 šálka na menej ako 2 poháre vody). Varte 2 minúty, potom vypnite plyn a nechajte nabobtnať (asi 30 minút). Počas varenia môžete (ale nemusíte) ľahko soľovať. Keď je hotová, môžete pridať malé množstvo masla alebo oleja.