Zloženie: Ishpingo - list americkej škorice - Ocotea quixos - 50g
Zaradenie: Korenie
- nazývaná aj ekvádorská škorica, rovnako ako ispinku po kečuánsky alebo ishpingo po španielsky, je vždyzelený strom z čeľade vavrínovité. Jeho vlasťou je Ekvádor a Kolumbia. Nie je príbuzný s Cejlónom ani s u nás z Ázie známym škoricovníkom voňavým, dokonca nepatrí ani do rodu Cinnamomum. Nazýva sa tak preto, že jej listy, kvety a kôra obsahujú prchavé zlúčeniny, ktoré sú prítomné aj v škoricovníkoch a sú zodpovedné za charakteristickú vôňu ich kôry.
Listy amazonskej škorice milujú Indovia a Latinoameričania, ktorí ich používajú najmä ako aromatické korenie do jedál a nápojov, ako aj na prípravu voňavých nálevov. Obohacujú aj svoje svetoznáme čokolády. Odporúčame vám, aby ste urobili to isté - celé listy by sa mali variť ako čaj a mleté listy by sa mali pridávať do rôznych druhov dezertov a suchých jedál.
Pre Juhoameričanov sú listy ishpingo nielen každodenným korením, ale aj sviatočným obdobím. V ich kultúre sú jedlá a nápoje, ktoré sa pripravujú na špeciálne príležitosti a jednou z ich základných surovín je ishpingo. Príkladom toho je sladký peruánsky puding mazamorra morada, ktorý sa konzumuje napríklad v deň nezávislosti tejto krajiny, a ekvádorský nápoj colada morada vyrobený z ovocia a fialovej kukuričnej múky, ktorý sa podáva ako darček. k predkom počas oslavy el Dia de fate Difundos - to je sviatok mŕtvych, pripadajúci na 2. novembra.
ZLOŽENIE
Americká škorica (Ocotea quixos) - listy 100%. Najkvalitnejšia surovina!
AKO POUŽIŤ
Listy Ishpingo majú nádhernú vôňu škorice, ale vo svojej vôni majú niečo iné - jemné a jedinečné tóny vlhkého machu.
Môžete si pripraviť aromatický nálev bez akýchkoľvek prísad alebo ich skombinovať s vašimi obľúbenými bylinkami a listovými čajmi. Pred naliatím sa oplatí ich rozdrviť.
Ak ich pomeliete, získate pútavú koreninu nielen do dezertov, múčnikov a palaciniek, ale aj do suchých jedál. Ishpingo sa bude hodiť najmä k orientálnej kuchyni, no možno sa inšpirujete pri príprave tradičného juhoamerického jedla.
KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť na rastlinu.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Ocotea quixos patrí do čeľade vavrínovité – Lauraceae. Vyskytuje sa v amazonskej džungli a dá sa pestovať len tam, pretože nikde inde neporastie. Vytvára veľké, lesklé, svetlozelené listy kopijovitého tvaru a drobné, biele a žlté kvety. Jeho plody sú oválneho tvaru, zelené a v tvare žaluďa. Navrchu majú hnedú „čiapku“ so stopkou, ktorá je pripevnená k stromčeku.