Zloženie: Matcha čínska - 50g
Zaradenie: Zelený čaj
Mletý alebo práškový zelený čaj Matcha. Japonské umenie prípravy čaju sa zameriava na prípravu, podávanie a pitie tohto čaju. Bol pripravený pražením a mletím čajových lístkov. Potom sa z tohto prášku pripravil odvar pridaním soli. Zmesiam matcha (vyslovuje sa macha) sa často dávajú poetické názvy - chamei - dané plantážou, obchodom, výrobcom zmesí alebo majstrom v tradícii pitia čaju.
APLIKÁCIA
Dnes sa matcha tiež používa ako farba alebo príchuť do potravín, ako sú mochi, rezance soba, zmrzlina a wagashi.
Čaj je možné pripraviť dvoma spôsobmi:
Koicha (tučný) a Usucha (tenký). Pred prípravou čaju sa často prepasíruje cez jemné sitko, aby sa zbavili hrudiek.
Preosiata Matcha sa tradične naleje do malej chaki misky. Zaleje sa malým množstvom horúcej vody (nie vriacej: 65-70 ° C). Potom sa mieša, kým nie je homogénna. Nesmú byť hrudky a čaj by nemal sedieť po stranách nádoby. Matcha má dosť štipľavú chuť, a preto sa podáva s cukríkom zvaným wagashi (určený na konzumáciu pred čajom), nie však s mliekom alebo cukrom.
Verí sa, že 40 g matcha vám dá 20 porcií usucha a 10 porcií koichy.
Čaj Usucha sa pripravuje z 1,75 gramu čaju a 75 ml vody. Usucha je menej tvrdý.
Koicha vyžaduje oveľa viac matcha (zvyčajne sa množstvo čaju zdvojnásobí, čím sa množstvo vody zníži na polovicu):
asi 3,75 gramu a asi 40 ml vody
Pretože je táto zmes veľmi hustá (pripomína tekutý med), miešanie vyžaduje pomalé pohyby, aby sa zabránilo peneniu.
Koicha sa zvyčajne vyrába z drahších matcha zo starších čajovníkov, vďaka čomu je jej chuť oveľa jemnejšia a sladšia.
Počas dynastie Tchang (618-907) sa čajové lístky dusili a potom formovali na kocky pre ľahké skladovanie a predaj.
Podáva sa vlastne iba počas honosných obradov