Zloženie: Klinček kvet - Flos caryophylli - 50g vcelku
Zaradenie: Korenie
Klinčeky - korenie
Klinčeky (Caryophylli Flos) sú nezrelé púčiky klinčekov, ktoré rastú na Ostrovoch korenia. Keď sú čerstvo zozbierané, majú ružovú alebo svetlozelenú farbu a počas sušenia sa sfarbujú do tmavohneda. Za svoju vôňu vďačia prítomnosti eugenolu, ktorý im okrem arómy dodáva aj zdraviu prospešné vlastnosti. Za výraznú chuť klinčekov je zodpovedná silice, ktorá je v púčikoch zastúpená v množstve 15-20%.
Klinčeky sú obľúbeným korením do dezertov, nápojov a mäsitých jedál. Okrem toho sú cenené pre svoje hrejivé, bolesť tlmiace a osviežujúce vlastnosti. Tieto vlastnosti poznali Číňania už v staroveku. Od každého, kto prichádzal na audienciu k cisárovi, sa vyžadovalo, aby mal v ústach klinček a žuval, aby mal svieži dych.
Zdravotné vlastnosti:
Najdôležitejšou bioaktívnou látkou prítomnou v klinčekoch je eugenol, ktorý sa nachádza v silici. Eugenol má analgetický účinok, ktorý poznala už staroveká čínska a ajurvédska medicína a dnes sa používa v zubnom lekárstve. Klinčekový olej je súčasťou anodínu – tlmiča bolesti zubov. Doma na zmiernenie bolesti zubov stačí vložiť klinček do úst a žuť. Pomôže aj pri infekciách ústnej dutiny vďaka antiseptickým vlastnostiam eugenolu. Klinčeky sú mimoriadne užitočné pri tráviacich ťažkostiach. Látky v nich obsiahnuté stimulujú vylučovanie tráviacich štiav, a tým pomáhajú zmierniť plynatosť a pocit plnosti po jedle, ako aj zlepšujú peristaltiku čriev. Pre svoje osviežujúce vlastnosti sa klinčeky používajú v Ázii v zubných pastách, ako aj pri príprave betelu – viaczložkovej žuvacej zmesi obalenej v liste papriky. Klinčeky nájdeme aj v žuvačkách a tabaku.
APLIKÁCIA
Klinčeky voňajú silne korenisto, teplo a sviežo. Ich chuť je trochu korenistá a jedlám dodávajú horkosladký nádych. Môžu sa použiť celé aj mleté. Na malý pokrm stačí použiť jeden kúsok alebo štipku, pretože vôňa klinčekov je intenzívna.
Klinčeky sa hodia k pečenému ovociu, koláčom a koláčikom a dezertom s korenistou alebo čokoládovou vôňou. Sú neodmysliteľným doplnkom k varenému vínu a pivu aj ku káve s korením. Hinduisti ich používajú v masale pridávanej do tradičného indického čaju s mliekom a zázvorom. Počas varenia kaše alebo kaše a ryže na sladko je dobré do hrnca hodiť klinček.
Klinčeky nechýbajú ani v slaných jedlách a často sa pred pečením plnia šunkou a mäsom alebo pred pridaním do vývaru cibuľou. Do akéhokoľvek mäsového jedla sa oplatí pridať štipku klinčekov. Hodia sa aj ku kari a jedlám na báze ryže. Sú súčasťou mnohých zmesí korenia: marocký ras el hanout, čínske päť chutí, indická garam masala a francúzske quatre-épices.
Stojí za to urobiť si nálev z klinčekov alebo pridať jeden do obľúbeného čaju. Na prípravu nálevu použite 1-2 lyžičky mletých klinčekov a zalejte ich pohárom vriacej vody, potom nechajte 10 minút scediť. Môžete ich uvariť aj v horúcom mlieku.
ZLOŽENIE
Caryophylli Flos 100%. Surovina najvyššej kvality!
KONTRAINDIKÁCIE
Klinčeky v množstve korenia (1 ks denne) sú bezpečné pre tehotné a dojčiace ženy, ale väčšie množstvá (pár klinčekov v čaji alebo káve, klinčekový olej) sa neodporúčajú.
CHARAKTERISTIKA RASTLÍN
Klinček korenistý (Syzygium aromaticum) vo voľnej prírode rastie na Ostrovoch korenia a pestuje sa na celom Malajskom polostrove, na Zanzibare a Madagaskare, v Indii, na Srí Lanke a v Brazílii. Klinček je 12 m vysoký tropický strom alebo ker, jeho elipsovité listy sú pokryté žľazami, ktoré produkujú klinčekový olej. Kvitnúce kvety klinčekov vyzerajú ako červené klinčeky, z ktorých na vrchole vyrastá strapec bielych tenkých tyčiniek. Plody tohto stromu sú fialové bobule pretiahnutého tvaru.