Calaguala podzemok - Phlebodium aureum - 50g mletý Náhľad

Calaguala podzemok - Phlebodium aureum - 50g mletý

AR112152

Zloženie: Calaguala podzemok - Phlebodium aureum - 50g mletý
Zaradenie: Byliny

Viac informácií

Tento produkt už nie je dostupný

8,65 €

Detaily

Zloženie: Calaguala podzemok - Phlebodium aureum - 50g mletý
Zaradenie: Byliny

Calaguala (Phlebodium aureum, tiež známa ako Polypodium leucotomos) podporuje zdravie pokožky a nervového systému. Má vyrovnávací účinok na imunitné a zápalové reakcie.

Je to tropická papraď pochádzajúca z Hondurasu, dnes sa prirodzene vyskytuje v Južnej a Strednej Amerike a Karibiku. Bylinkovou surovinou, ktorá sa z neho získava, sú listy a husté zamotané rizómy, ktoré sa sušia a melú. Výsledný prášok je tradičný prípravok používaný v Latinskej Amerike pri ochoreniach kože, ako aj pri problémoch s kĺbmi, dýchacími a nervovými systémami.

Domorodí obyvatelia Hondurasu používali calagualu pred stovkami rokov na bolesti kĺbov a kožné ochorenia. Obyvatelia Amazónie si zas vyrobili odvar z jeho koreňov, ktoré používali pri horúčke, problémoch s obličkami a pretrvávajúcom kašli. Peruánski indiáni ho užívali aj pri ochoreniach pankreasu, hnačkách, žalúdočných vredoch a infekciách močových ciest. V celej Južnej Amerike bola a je Calaguala veľmi cenenou rastlinou, ktorá posilňuje a detoxikuje organizmus a podporuje imunitný systém.

V minulom storočí si calaguala získala popularitu aj v Európe. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia vzbudili rastliny rodu Polypodium / Phlebodium veľký záujem, pretože sa preukázalo, že ich extrakty z podzemkov regenerujú kožné lézie spôsobené psoriázou. V nasledujúcom desaťročí vznikol v Španielsku prípravok s názvom Anapsos, ktorý obsahoval vodný extrakt z podzemkov Phlebodium aureum. Bol predpísaný v Španielsku na predpis pacientom so psoriázou. Anapsos sa stal predmetom mnohých klinických skúšok týkajúcich sa jeho pôsobenia v oblasti kožných chorôb. Postupom času sa ukázalo, že priaznivo pôsobí na ďalšie zápaly kože (dermatitídy) a na pokožku postihnutú vitiligom, stimuluje jej opätovné pigmentovanie. Prípravok sa stal populárnym v celej Európe a v 90. rokoch sa objavili správy, že zlepšuje pamäť u pacientov s Alzheimerovou chorobou (ktorí ho užívali na kožné problémy). Pozitívny účinok P. aureum na nervový systém bol teda objavený úplne náhodou. Tieto správy viedli k výskumu vplyvu Anapsosu na kognitívne fungovanie pacientov s neurodegeneratívnymi ochoreniami. Výsledky jasne naznačovali, že Anapsos zlepšoval pamäť a myslenie u ľudí s Alzheimerovou chorobou a s miernou až stredne ťažkou demenciou.

Vlastnosti pre zdravie:

Calaguala zlepšuje stav pokožky prostredníctvom svojho vyrovnávacieho účinku na imunitné a zápalové reakcie. Podporuje zdravie pokožky postihnutej psoriázou, vitiligom alebo lupus erythematosus.
Chráni pokožku pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia (interného aj externého), zabraňuje začervenaniu a popáleniu.
Podporuje regeneráciu všetkých vrstiev pokožky, podporuje hojenie akýchkoľvek zmien a poškodení. Okrem toho má antioxidačný účinok na pokožku, spomaľuje jej starnutie.
Pozitívne vplýva aj na zápaly kĺbov a podporuje ich správne fungovanie pri RA (reumatoidná artritída).
Ďalšou silnou vlastnosťou kalagualy je jej pozitívny vplyv na nervový systém. Táto rastlina regeneruje štruktúry mozgu a stimuluje cerebrálny obeh, čím zlepšuje kognitívne schopnosti a pamäť u pacientov s progresívnou neurodegeneráciou (napr. Pri Alzheimerovej chorobe alebo stareckej demencii).
Za zmienku stojí aj priaznivý vplyv kalagualy na imunitný systém. Táto rastlina napriek tomu, že upokojuje autoimunitné reakcie, neoslabuje obranyschopnosť tela proti patogénom, ba dokonca ich posilňuje. Preto podporuje obranyschopnosť tela pri nachladnutí a rôznych druhoch infekcií - napríklad dýchacích alebo močových ciest. Pôsobí diaphoreticky, expektoračne a detoxikačne.

APLIKÁCIA
pre zdravie pokožky, kĺbov a nervového systému
na ochranu pokožky pred UV žiarením
podporujúce správne fungovanie imunitného systému
podpora fungovania horných dýchacích ciest pri kašli

ZLOŽENIE
Calaguala (Phlebodium aureum) - 100% práškový podzemok. Bez doplnkov. Najvyššia kvalita!
Bioaktívne látky z Calaguali sú klasifikované ako flavonoidy, alkaloidy a lipidy.

DÁVKOVANIE A APLIKÁCIA
Calaguala prášok - interne:
Vezmite 1 - 2 g mletej kalagualy (asi ¼ - ½ ploché čajovej lyžičky) raz denne. Pred konzumáciou prášok zalejte horúcou vodou alebo ho pridajte do džúsu, jogurtu, koktailov alebo polievok.

Calaguala kozmeticky:
Calaguala sa môže pridávať do kozmetiky v koncentrácii 10, 25 alebo dokonca 50%.

KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť na rastlinu.

Vedľajšie účinky:
Gastrointestinálne ťažkosti sú veľmi zriedkavé.

CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Calaguala alebo samambaia (Phlebodium aureum) je papraď, ktorá rastie voľne v amazonských dažďových pralesoch a objavuje sa tiež v suchých tropických lesoch v celej Latinskej Amerike. Vyskytuje sa tiež na Havaji, kde sa jedná o invázny druh. Produkuje hustú sieť plazivých oddenkov s priemerom do 3 cm pokrytých zlatými šupinami a listy rôznych veľkostí s rôznymi odtieňmi zelenej, ktorých čepeľ je hlboko rezaná. Dĺžka listov je v rozmedzí 30 - 130 cm a šírka: 10 - 30 cm. Listy sú zvlnené, na spodnej strane majú zlatohnedé sporangie.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

Zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili:

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: