Vratič obyčajný kvet - Tanacethum vulgare - 250g

AR79022

Zloženie: Vratič obyčajný kvet - Tanacethum vulgare - 250g
Zaradenie: Byliny

Na sklade

13,88 €

Detaily

Zloženie: Vratič obyčajný kvet - Tanacethum vulgare - 250g
Zaradenie: Byliny

Sušené kvety

Vratič (Tanacetum vulgare) je cenený pre svoj protikŕčový účinok, upokojuje napätie hladkého svalstva a dezinfikuje. Zabíja parazity, baktérie, vírusy a plesne. Stimuluje menštruáciu. Je to silná bylina obsahujúca jedovaté látky, no v odporúčanom množstve je bezpečná.

Tradične sa vratič používal pri tráviacich ťažkostiach a na zmiernenie reumatických, menštruačných a gastrointestinálnych bolestí. Potierali sa ním boľavé kĺby a natiahnuté šľachy. Ženy používali prípravky na vyvolanie potratu. Existujú aj správy o psychoaktívnom účinku tejto bylinky. Napriek svojim jedovatým vlastnostiam sa pri varení kedysi používali malé množstvá mladých čerstvých listov a kvetov. Listy sa pridávali do šalátov a kvety do koláčov. Pre špecifickú (aj keď príjemnú) vôňu vratiča sa používal aj ako repelent proti hmyzu.

Zdraviu prospešné vlastnosti:
Vratič podporuje odstraňovanie parazitov tráviaceho systému,
má dezinfekčný účinok,
má silný spazmolytický účinok, zmierňuje napätie a bolesť hladkého svalstva,
uvoľňuje a upokojuje,
stimuluje menštruačné krvácanie,
zlepšuje trávenie,
aplikovaný zvonka, dezinfikuje rany, pomáha pri hojení kožných lézií, zmierňuje zápaly kože.

APLIKÁCIA
Vratič je veľmi nápomocný v boji proti parazitom, pri ťažkej a bolestivej menštruácii, večer pred spaním na upokojenie a po ťažkej večeri. Je užitočný aj pri očiste organizmu.

ZLOŽENIE
Vratič kvety (Tanacetum vulgare) 100%, zbieraný z voľne rastúci v prírode našimi bylinkármi. Najkvalitnejšia surovina!

DÁVKOVANIE A AKO POUŽÍVAŤ
Vratič – čaj (divoký kvet):
1 polievkovú lyžicu kvetov zalejte pohárom vriacej vody, prikryte, nechajte 30 minút. Pite 2-4 krát denne na 1 pohár. Dá sa osladiť. Pri infekcii parazitmi vypite prvý pohár nalačno.


Tinktúra:
1 šálku rozdrvených kvetov zalejeme 250-300 ml alkoholu 40-70%. Macerujte 7 dní v tesne uzavretej nádobe a na tmavom mieste. Prefiltrujte. Vezmite 10 ml (1 polievková lyžica) zriedeného v pol pohári vody 2-3 krát denne. Neriedenú tinktúru používajte na kožné lézie a zápaly, bolestivé kĺby, lupiny.


KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, laktácia, precitlivenosť na rastlinu.
Tehotné ženy nesmú používať tansy kvôli jeho abortívnym vlastnostiam. Účinné látky vratiča prechádzajú do materského mlieka.

Vysoké množstvo vratiča môže byť toxické a spôsobiť otravu tela. To sa prejavuje nevoľnosťou, vracaním, závratmi, intenzívnym potením, polakizúriou a kŕčmi. Vratič v odporúčaných množstvách je bezpečný.

Interakcie:
Nepoužívať spolu s alkoholom!


CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Vratič je bežný Európe, ako aj v Ázii v oblastiach s miernym podnebím. Je to trváca rastlina s výraznou vôňou. Patrí do rodu Asteraceae. Kvitne od júla do augusta. Kvety sú malé a intenzívne žlté, tvoria koše na vrcholoch rastliny. Tansy možno ľahko nájsť v období kvitnutia na poliach, lúkach, brehoch vôd alebo pozdĺž poľných ciest.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

Zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili:

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: