Zloženie: Yzop lekársky vňať - Hysoppus officinalis - 100g sekaný
Zaradenie: Byliny
Yzop lekársky (Hyssopus officinalis) je aromatická bylina, ktorá bola známa už v staroveku - Hippokrates ju klasifikoval ako liečivú expektoračnú rastlinu. Yzop sa tradične používa na liečbu pľúcnych chorôb. Ocenili ho tiež pre pozitívny vplyv na tráviaci trakt, antibakteriálne vlastnosti a príjemnú vôňu.
Je zaujímavé, že čerstvé listy a kvety yzopu navlhčené vodou sa dajú použiť ako obklady na upokojenie rán, modrín, odrenín a popálenín. Čistú bylinu je možné nanášať priamo na pokožku alebo medzi vrstvy gázy.
Vlastnosti podporujúce zdravie:
Yzop podporuje imunitný systém tela a pomáha bojovať proti infekciám a infekciám.
Pozitívne ovplyvňuje tráviaci trakt, pomáha zmierňovať tráviace ťažkosti, ako sú pálenie záhy a plynatosť.
Prispieva k udržaniu správneho a pravidelného menštruačného cyklu a upokojuje bolesti sprevádzajúce menštruáciu.
APLIKÁCIA
Yzop ako korenie
Yzop sa používa nielen v prírodnej medicíne, ale aj na kulinárske účely a v priemysle parfumov. Pestuje sa tiež na okrasné účely. Listy yzopu majú mätovú arómu a prenikavú horkú chuť, zatiaľ čo jeho kvety pripomínajú chuťou a vôňou aníz, takže ho môžu nahradiť v receptoch, čerstvých aj sušených. Biele kvety sú najjemnejšie na chuť. Yzop by mal byť starostlivo okorenený, pretože je veľmi intenzívny a môže dominovať jedlu. Postačí použiť 2 - 3 listy alebo kvety. Yzop je vhodný do šalátov, polievok na báze strukovín a k hubovým jedlám. Dodá silnú príchuť domácim duseným mäsám, paštétam a klobásam, ako aj pikantným omáčkam. Výborne sa hodí aj k hydine. Do ovocných konzerv sa oplatí pridať trochu yzopu. Yzop je tiež skvelým doplnkom alkoholu. Používa sa na výrobu horkých likérov z Chartreuse, tinktúr, bylinných vodiek a vín z wermutu. Skúste yzop pridať do svojich nápojov a do domácich liehovín.
DÁVKOVANIE A APLIKÁCIA
Yzop - čaj (rezaná bylina):
1 - 2 čajové lyžičky yzopovej byliny zalejte vriacou vodou a odložte na 10 minút. Môžete trochu osladiť. Pijte pohár 2-3 krát denne.
Chladený odvar zo sušenej byliny varenej 20 minút sa môže použiť na umývanie rán.
prášok:
Pol lyžičky prášku zalejte horúcou vodou a po vychladnutí ju vypite spolu so sedimentom.
Kulinárske:
Pridajte malé množstvo do jedla alebo alkoholu.
KONTRAINDIKÁCIE
Yzop by sa nemal používať počas tehotenstva a dojčenia!
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Yzop je malý poloker z čeľade Lamiaceae, obyčajne vysoký asi 20 - 30 cm, existujú však aj exempláre oveľa vyššie. Rastie s úzkymi kopijovitými listami a na vrcholkoch stoniek vytvára malé biele, modré, ružové alebo fialové kvety. Surovinou používanou v bylinkárstve a v kuchyni sú jej listy a kvety. Yzop pochádza z oblastí južnej a strednej Európy, severnej Afriky, západnej Ázie a Kaukazu. Rozšíril sa mimo tieto oblasti a v súčasnosti sa vyskytuje aj v Severnej Amerike.