Ibištek biely kvet - Hibiscus sabdariffa - 100g vcelku Náhľad

Ibištek biely kvet - Hibiscus sabdariffa - 100g vcelku

AR126834

Zloženie: Ibištek biely kvet - Hibiscus sabdariffa - 100g vcelku
Zaradenie: Bylinný čaj

Na sklade

6,43 €

Detaily

Zloženie: Ibištek biely kvet - Hibiscus sabdariffa - 100g vcelku
Zaradenie: Bylinný čaj

Ibištek biely - kvet

Ibištek alebo ketmia je rastlina charakteristická pre krajiny s horúcim podnebím. Pochádza zo strednej Afriky, no v súčasnosti sa vyskytuje aj v Mexiku a tropickej Ázii. Patrí do čeľade slezovitých a môže zahŕňať až 700 druhov v závislosti od botanickej klasifikácie. Jeho kvety môžu mať rôzne farby a tvary, čo závisí od druhu alebo odrody.

Nami ponúkaný biely ibištek je známy druh ibišteka, teda Hibiscus sabdariffa - ibištek šťaveľový. Tento druh zvyčajne vytvára tmavočervené kvety, ale produkuje aj odrody s bielymi kvetmi.

Biely ibištek je rozhodne menej obľúbenou verziou ibišteka. Skvelý darček pre niekoho výnimočného.

Biely ibištekový čaj je podobne kyslý, ale vo všeobecnosti má mierne jemnejšiu chuť a menej kyslý ako klasický červený ibištekový čaj.

Stojí za to vedieť, že z bieleho ibišteka sa dá pripraviť aj karkade – tradičný moslimský nápoj, ktorého základom je silný odvar z kvetov ibišteka, dobre osladený a vychladený.


Je pravda, že kvety ibišteka poskytujú vitamín C – asi 13 mg na 100 g sušeného materiálu. Nenechajte sa však oklamať odhaleniami z rôznych bylinkových stránok – nejde o veľké množstvo. Po prvé, denná potreba vitamínu C u dospelého človeka je asi 70-100 mg. Po druhé, nikto nepije čaj so 100 g sušeného čaju. Na jeden čaj pripadá asi 5-10 g sušeného čaju, čo dáva maximálne 1 mg vitamínu C na šálku čaju. Dá sa teda ibištek považovať za dobrý zdroj vitamínu C? nepovedal by som.


IBIŠTEK BIELY - AKCIA
Kvety ibišteka konzumované pravidelne vo forme čaju pomáhajú udržiavať normálny krvný tlak a priaznivo ovplyvňujú hladinu celkového a LDL cholesterolu.


BIELY IBIŠTEK - APLIKÁCIA
ako lahodný čaj na pitie teplý i studený
ako prídavok do bylinkových a listových čajov
ako ozdoba aromatického kúpeľa


ZLOŽENIE
Ibištek biely - celý kvet (Hibiscus sabdariffa) 100%.


AKO POUŽIŤ
Biely ibištek - čaj:
Niekoľko kvetov ibišteka zalejeme pohárom vriacej vody, prikryjeme a lúhujeme 10-15 minút, potom scedíme. Pridajte cukor alebo med podľa želania.

Karkade:
Spôsob prípravy karkade je veľmi jednoduchý – spočíva v príprave veľmi silného nálevu s množstvom cukru. Niekedy sa do nej pridávajú koreniny: vanilka, škorica, kardamón, klinčeky či zázvor, prípadne lístky čerstvej mäty. Potom sa celý nápoj ochladí a podáva sa s ľadom. Môžete si pripraviť aj silnú esenciu a doplniť ju perlivou vodou.
V afrických krajinách sa na 1 líru vriacej vody používa jedna šálka kvetov ibišteka a rovnaké množstvo cukru.
Ak nie ste pripravení na takú silu, začnite s pol šálkou kvetov na liter vody a pridajte pol šálky cukru. Odporúčam najskôr vyskúšať tradičné, čisté karkade bez prísad.

KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť na rastlinu.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

17 ďalších produktov v rovnakej kategórii: