Medovka lekárska list - Melissa officinalis - 250g sekaný Náhľad

Medovka lekárska list - Melissa officinalis - 250g sekaný

AR76463

Nové

Zloženie: Medovka lekárska list - Melissa officinalis - 250g sekaný
Zaradenie: Bylinný čaj

Viac detailov

Na sklade

8,24 €

Detaily

Zloženie: Medovka lekárska list - Melissa officinalis - 250g sekaný
Zaradenie: Bylinný čaj


Medovka (Melissa officinalis) je známa svojim sedatívnym účinkom - upokojuje nervy, podporuje relaxáciu a uľahčuje zaspávanie. Ale to nie je všetko. Výskum z posledných rokov ukázal, že účinné látky medovky majú oveľa širší účinok na centrálny nervový systém: zlepšujú náladu, posilňujú pamäť a podporujú kognitívne schopnosti. Medovka navyše podporuje trávenie a má relaxačný účinok na žalúdok a črevá.

Od nepamäti bola táto rastlina cenená pre svoje upokojujúce a povznášajúce vlastnosti. V starovekom Grécku a Ríme sa jej hovorilo elixír života alebo radosti. Tradičná medicína používa medovku na liečbu nespavosti, migrény, bolestí rôzneho pôvodu a zažívacích ťažkostí. Čerstvá bylina sa aplikovala na rany a vtierala sa do miest uhryznutia hmyzom ako antiseptikum.

Aby ste využili pozitívne vlastnosti melissa officinalis, je veľmi dôležité zvoliť si kvalitnú bylinu. Melissa officinalis vďačí za svoje pôsobenie éterickým olejom, ktoré sa odparia, keď je sušená jemne zomletá. Čajové vrecúška v obchode alebo v lekárni neobsahujú takmer žiadne éterické oleje a preto nefungujú. Melissa officinalis z nášho obchodu má formu silno rezaného listu a vyznačuje sa vynikajúcou kvalitou.

Vlastnosti podporujúce zdravie:
Medovka lekárska má pozitívny vplyv na centrálny nervový systém. Je známa predovšetkým svojimi sedatívnymi vlastnosťami, za ktoré vďačí svojmu éterickému oleju. Olej obsahuje geranial, citral, geraniol, linalool a citronelu. Tieto zlúčeniny pôsobia sedatívne, pomáhajú znižovať nervové napätie vyvolané stresom, zmierňujú pocit úzkosti a podráždenia a uľahčujú zaspávanie. Najnovší výskum tiež naznačuje, že citrónový balzam zlepšuje pamäť a kognitívne schopnosti a tiež zvyšuje náladu. Navyše podporuje správne fungovanie tráviaceho systému - podporuje trávenie, stimuluje vylučovanie žlče a má diastolický účinok na tráviaci trakt. Účinné látky prítomné v listoch vykazujú antiseptické vlastnosti.

APLIKÁCIA
stres a zvýšené nervové napätie
problémy so zaspávaním
pre pamäť a koncentráciu
pre lepšiu náladu
na trávenie

ZLOŽENIE
Melissa officinalis - 100% list. Najkvalitnejšia surovina - list je rezaný, nemletý, čím si zachováva cenný éterický olej.
Bioaktívne látky z Melissa officinalis sú éterický olej obsahujúci geranial, citral, geraniol, linalool a citronellal, ako aj flavonoidy, fenolové kyseliny a triterpény.

DÁVKOVANIE A APLIKÁCIA

Čaj z medovky (rezaná bylina):
1 polievkovú lyžicu byliny zalejte pohárom vriacej vody. Prikryt (zabráni tak úniku éterického oleja!) A nechajte ho 20 minút lúhovať. Možno piť bez obmedzení.

Tinktura:
Pomer 1:5. Horúci alkohol 40-60%. Macerujte najmenej 7 dní, prefiltrujte. Vezmite 5-10 ml 1-3 krát denne. Môže sa použiť na opláchnutie oparu.

Víno:
50 g suchej byliny zalejte fľašou suchého vína. Macerujte 7 dní, prefiltrujte. Konzumujte 1 malý pohár (25 ml) 1 - 2 krát denne.

SPOLUPRÁCA
Spánok: levanduľa
Trávenie: mäta pieporná

KONTRAINDIKÁCIE
Medovka je bezpečná pre tehotné a dojčiace ženy a deti.
Jedinou kontraindikáciou použitia je precitlivenosť na rastlinu.

CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Medovka lekárska je trváca rastlina z čeľade Lyme. Jej prirodzenou oblasťou výskytu je stredná a južná Európa, severná Afrika, Kaukaz, západná a stredná Ázia. Dnes sa pestuje po celom svete. Medovka lekárska rastie divoko na slnečných alebo polotienistých miestach, často pri domoch, na trávnikoch alebo na lúkach. Má ráda vlhkú pôdu, ale dobre znáša aj sucho. Fosahuje výšku 60 cm. Jej listy sú vajcovitého tvaru a majú vrúbkované alebo zúbkované okraje. Vykazujú retikulárnu inerváciu a chlpy. Medovka lekárska kvitne od júna do októbra a rodia sa na nej malé biele kvety labiálneho tvaru, ktoré vyrastajú zo zeleného kalicha na báze listov. V jednom uzle je zvyčajne niekoľko kvetov. Plody sú nažky. Celá rastlina šíri príjemnú mierne citrónovú vôňu.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

Zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili:

17 ďalších produktov v rovnakej kategórii: