AR76208
Zloženie: Criollo kakao sušené - 250g mletý
Zaradenie: Kakao a čokoláda
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Criollo kakao sušené - 250g mletý
Zaradenie: Kakao a čokoláda
Kakao – nápoj bohov. Tak to nazývajú obyvatelia Latinskej Ameriky, domova kakaa. Pri poznaní nutričných hodnôt a účinkov tohto fantastického nápoja s nimi nemožno nesúhlasiť. Kakao je bohaté na horčík, antioxidanty a bioaktívne zlúčeniny, ktoré majú pozitívny vplyv na náladu a dodávajú energiu.
V surových kakaových bôboch je vedecky známych až 380 chemických zlúčenín a viaceré z nich majú psychoaktívne účinky. V surovom stave sú kakaové bôby nepožívateľné, pretože toto množstvo polyfenolov spôsobuje, že sú extrémne horké a nedajú sa jesť. Z tohto dôvodu sú zrná podrobené tepelnému spracovaniu, ktoré znižuje obsah polyfenolov na 10% a robí ich konzumovateľnými alebo využiteľnými na ďalšie spracovanie.
Criollo je najcennejšia odroda kakaových bôbov. Tieto bôby sa vyznačujú plnou chuťou a bohatou arómou. Používajú sa na výrobu tých najkvalitnejších čokoládových výrobkov.
Vlastnosti podporujúce zdravie
Kakao dodáva energiu vďaka prítomnosti teobromínu. Ide o zlúčeninu zo skupiny purínových alkaloidov, ktorá rozširuje cievy, zvyšuje krvný tlak a stimuluje činnosť srdca. Kakaová injekcia energie je určite miernejšia ako tá po káve, no je aj veľmi príjemná. Dôvodom je kombinácia teobromínu s ďalšími zlúčeninami uvedenými nižšie.
Kakao zlepšuje náladu ovplyvňovaním uvoľňovania beta-endorfínov v našom mozgu – opioidných peptidov, ktoré zvyšujú pocit slasti a zvyšujú náladu. Umožňujú stať sa závislým na čokoláde.
Zaujímavé je, že kakao je tiež bohatým zdrojom fenyletylamínu – molekuly, ktorá sa prirodzene vyskytuje v našom mozgu a ovplyvňuje pocit šťastia, spôsobuje stav podobný zamilovanosti. Bohužiaľ, keď pochádza z potravy, do mozgu sa dostáva len zriedka, pretože sa v črevách rozkladá enzýmom MAO-B.
Kakao poskytuje veľké množstvo horčíka – 1 polievková lyžica kakaa predstavuje asi 60 mg horčíka, čo je 20 % dennej potreby dospelého človeka na túto zložku. To je naša obľúbená výhovorka na konzumáciu veľkého množstva kakaa a čokolády (ale len tej tmavej, pretože tá mliečna obsahuje málo kakaa a tá biela vôbec).
Flavonoidy obsiahnuté v kakau majú silné antioxidačné vlastnosti, čím brzdia starnutie buniek a tým aj celého organizmu.
ZLOŽENIE
Kakaová odroda criollo, sušená, mletá 100%. Surovina najvyššej kvality!
Kakao nie je alkalizované.
Nutričné hodnoty v 100 g výrobku:
Energetická hodnota je 450 kcal / 100 g
Sacharidy 50,4 g
- vrátane cukrov 2,8 g
Tuky 13,1 g
- vrátane nasýtených mastných kyselín 7,06 g
Bielkoviny 26,4 g
Železo 16,2 mg
Horčík 524,5 mg
Vápnik 154,9 mg
Fosfor 888,4 mg
SPOLUPRÁCA
Kakao sa perfektne hodí ku káve, chilli, mace, koreniu a kokosu.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Kakaovník pravý (Theobroma cacao) patrí do čeľade Malvaceae. Prirodzene sa vyskytuje v tropických lesoch Južnej a Strednej Ameriky. Uprednostňuje horúce podnebie. Rastie na úrodných pôdach, na vlhkých a tienistých miestach. Je široko pestovaná a v súčasnosti sa jej najväčšie plodiny pestujú v Afrike.
Kakaovník môže byť strom vysoký až 15 m alebo ker vysoký až 5 m. Je pokrytá tenkou hnedou kôrou. Jeho listy sú veľké, tenké a lesklé, s predĺženým tvarom. Sú dlhé 30 cm. Kvety sú drobné a bielo-žlté, s fialovými prvkami. Kakaové plody sa nazývajú bôby. Sú obklopené hrubou, tvrdou škrupinou a vo vnútri obsahujú 20 až 60 semien, ktoré tvoria kakao.
V španielčine „criollo“ znamená „miestneho pôvodu“. Criollo Cocoa je veľmi kvalitná a vzácna rastlina. Venezuela je najväčším producentom Criollo, aj keď výnosy tejto rastliny nie sú vôbec vysoké. Criollo predstavuje len 3 % svetovej úrody kakaa. Je to veľmi drahé. Odhaduje sa, že z posledných čistých exemplárov stromov Criollo zostalo len niekoľko. Semená Criollo majú jemne červenkastú farbu, sú bez horkosti a ich chuť je kombináciou karamelu, orieškov, vanilky a tabaku.