Korálovec ježatý - Hericium erinaceus - 50g mletý Náhľad

Korálovec ježatý - Hericium erinaceus - 50g mletý

AR91992

Zloženie: Korálovec ježatý - Hericium erinaceus - 50g mletý
Zaradenie: Byliny

Na sklade

12,59 €

Detaily

Zloženie: Korálovec ježatý - Hericium erinaceus - 50g mletý
Zaradenie: Byliny

Hericium erinaceus (Hericium erinaceus, hríb leví, yamabushitake) je jedlá huba s veľmi charakteristickým vzhľadom levej hrivy, prirodzene sa vyskytujúca na kmeňoch niektorých listnatých stromov - najčastejšie bukov, menej často hrabov, dubov či ovocných stromov. Od staroveku je cenený v tradičnej čínskej medicíne a japonskej medicíne Kampo pre svoj pozitívny vplyv na kognitívne schopnosti a pohodu. Moderná medicína zase obdivuje jej schopnosť stimulovať syntézu nových nervových spojení a jej ochranný účinok na mozog.

Pre svoju jemnú chuť a jemnú hubovú vôňu hrá soplówka veľmi dôležitú úlohu aj v ázijskej kuchyni. Zvyčajne je hlavnou zložkou jedál. Obľubujú ho najmä Číňania a Japonci.


Vlastnosti podporujúce zdravie

Erinacea podporuje správne fungovanie nervového systému na mnohých úrovniach:

podporuje procesy učenia a pamäte,
zlepšuje pohodu,
uľahčuje zvládanie úzkosti a stresu,
stimuluje procesy neurogenézy (tvorba nových nervových spojení v mozgu),
má neuroprotektívny účinok.

Má veľký potenciál pri podpore fungovania nervového systému – zintenzívňuje regeneračné procesy a stimuluje vývoj nervových buniek. Tieto vlastnosti sú už stovky rokov využívané v systéme tradičnej čínskej medicíny, v ktorej je sopel obľúbeným prostriedkom na zlepšenie pamäti a myšlienkových pochodov, ako aj na ochranu pred následkami staroby.

Moderné randomizované dvojito zaslepené štúdie na skupine Japoncov s miernym kognitívnym poklesom, ktorým bol podávaný 1 g práškového lúhu trikrát denne počas 4 mesiacov, potvrdili priaznivý vplyv lúhu na intelektuálnu výkonnosť a pohodu pacientov.

Štúdie na laboratórnych zvieratách ukázali, že vodné extrakty z levej hrivy zvyšujú aktivitu nervových rastových faktorov (NGF), ktoré prispievajú k rastu a udržiavaniu nervových buniek, ako aj podporujú myelinizáciu procesov (tvorba myelínových obalov okolo axónov). Bolo tiež pozorované, že podávanie extraktov z Echinacey zintenzívnilo regeneračné procesy experimentálne poškodených nervov u myší na úrovni porovnateľnej s mekobalamínom (aktívny vitamín B12) a tiež sa predpokladá, že môžu byť potenciálne lepšie tolerované ako mekobalamín.

Okrem toho má lyzium podľa tradičnej čínskej medicíny upokojujúci účinok na nervový systém, zlepšuje pohodu, zmierňuje frustráciu a napätie.

V TČM sa vlastnosti tejto huby využívajú aj pri liečbe problémov tráviaceho systému (najmä žalúdočných alebo dvanástnikových vredov) a ako doplnok stravy pri rakovine.

Početné polysacharidy prítomné v plodnici erinacei poskytujú vynikajúcu podporu nášmu imunitnému systému. Priaznivo pôsobia aj na metabolizmus lipidov v organizme.

ZLOŽENIE

Hericium erinaceus - celé, sušené ovocie (Hericium erinaceus) 100%. Najvyššia kvalita!

Erinacea obsahuje množstvo aktívnych zlúčenín, vrátane: hericenónov A a B; erinapyróny A a B (γ-pyróny), Hericeny A, B a C (fenolové deriváty), erinapyróny C (γ-dihydropyrón), polysacharidy (xylán, glukoksylán, hetero-xyloglukán, galaktoxyloglukán, lektín, heratory, živiny (bielkoviny, stopové prvky), steroidy, mono- a diterpény.


DÁVKOVANIE A AKO POUŽÍVAŤ
Odporúčané denné množstvo je 3 g. Možno rozdeliť na 2-3 porcie. Najlepšie je jesť hubu priamo. Môžete ho tiež zaliať vriacou vodou a vylúhovať alebo prevariť. Odvar je najlepšie konzumovať spolu s hubou.


Urinacea erinacea – čaj:

Infúzia: Rozdrvenú plodnicu zalejeme horúcou vodou a prikryjeme pokrievkou.

Odvar: Rozdrvenú plodnicu varíme na miernom ohni 30 minút.

Extrakt z vína: Rozdrvené plodnice zalejeme vínom a necháme 1 mesiac.


KONTRAINDIKÁCIE:

Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť na rastlinu.

Interakcie a vedľajšie účinky:
Pre jeho imunostimulačný účinok sa neodporúča užívať ho po transplantácii, pretože môže prispieť k odmietnutiu transplantovaného orgánu organizmom.


CHARAKTERISTIKA RASTLINY

Hericium erinaceus; Levova hriva; Yamabushitake) je huba nachádzajúca sa na živých a/alebo umierajúcich listnatých stromoch alebo ich mŕtvom dreve. Chrobák žlčník je považovaný za slabého parazita alebo protrofa, zvyčajne rastie na kmeňoch bukov a dubov, menej často na jabloniach alebo orechoch. V Poľsku a mnohých ďalších európskych krajinách je veľmi vzácny a je prísne chráneným druhom. Je na „Červenom zozname poľských rastlín a húb“ a je označený ako ohrozený druh. Erinacea používaná ako doplnok alebo bylinná surovina pochádza zo šľachtenia.

Vyznačuje jedinečným vzhľadom, ktorý je niekedy prirovnávaný k hrive leva, alebo niekedy vďaka svojim charakteristickým ježkovým ostňom. Je to huba husto pokrytá tenkými, svetlými, krémovo sfarbenými tŕňmi (vekom stmavnú a stávajú sa žltooranžovými a okrovými). Erinaceae dorastá do 30 cm a na strom sa prichytáva svojou bočnou alebo baňatou časťou. Dužina je dosť mäsitá a elastická, aj keď vlákna sú tiež cítiť. Chuť je jemná a sladká a vôňa výrazne hubová.

Iné názvy: Huba levia hriva, Opičia hlava, Houtou, Igelstachelbart, Pom Pom Blanc, Ježková huba, Satyrova brada.

V Japonsku: Yamabushitake, Jokotake, Usagitake, Harisenbontake.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

Zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili:

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: