Ostružina černicová list - Rubus plicatus - 100g sekaný Náhľad

Ostružina černicová list - Rubus plicatus - 100g sekaný

AR110220

Zloženie: Ostružina černicová list - Rubus plicatus - 100g sekaný
Zaradenie: Byliny

Na sklade

6,25 €

Detaily

Zloženie: Ostružina černicová list - Rubus plicatus - 100g sekaný
Zaradenie: Byliny

V lesoch rastie ostružina černicová (Rubus plicatus, Rubus fruticosus). Všetci pravdepodobne poznáme jej čierne, jemné ovocie. Stojí za to vedieť, že sa z nej zberajú aj listy, ako aj z čiernych ríbezlí a malín. Listy ostružiny boli zahrnuté do liekopisu ako sťahujúci prostriedok, ktorý pomáha udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi a zmierňuje žalúdočné ťažkosti. Jej listy, napriek tomu, že sú dnes už málo známym bylinkovým materiálom, boli cenené a používané pred mnohými storočiami. Ako prví ich opísali starogrécki lekári Hippokrates a Dioscorides, ktorí si všimli ich sťahujúce a protihnačkové účinky. Na začiatku 20. storočia nemecký lekár Gerhard Madaus zistil, že majú pozitívny vplyv aj na hladinu glukózy v krvi. Európska ľudová medicína našla pre listy ostružiny pomerne veľké využitie. Používali sa hlavne pri hnačkách, žalúdočnej chrípke a peptických vredoch. Tiež sa odporúčali pri zápaloch hrdla, žalúdka a čriev a pri silnom menštruačnom krvácaní a abnormálnom výtoku z pošvy. Silné odvary z listov ostružiny sa používali na umývanie abnormálnych kožných lézií, ekzémov, rán, vredov a popálenín na urýchlenie ich hojenia.

Vlastnosti pre zdravie:

Listy ostružiny majú priaznivý vplyv na hladinu glukózy v krvi a pomáhajú ju udržiavať v normálnom rozmedzí.
Pôsobia silne sťahujúco vďaka vysokému obsahu trieslovín. Vďaka tomu pomáhajú inhibovať nadmerné črevné funkcie a urýchľovať hojenie rán.
Pomáhajú zmierňovať žalúdočné ťažkosti a sprevádzať nevoľnosť.
Podporujú odstraňovanie baktérií a plesní z tráviaceho traktu.

APLIKÁCIA
pre správnu hladinu cukru v krvi
spomaliť črevá
na zmiernenie nevoľnosti a žalúdočných ťažkostí
na pomoc telu zbaviť sa baktérií a plesní
na umývanie rán a vyplachovanie úst

ZLOŽENIE
Rubus plicatus - 100% sušené listy. Najvyššia kvalita!
Listy obsahujú 10 - 12% trieslovín, organických kyselín, flavonoidov a triterpénov.


DÁVKOVANIE A APLIKÁCIA
Ostružina - čaj (rezaný list):

Infúzia:
1 - 2 polievkové lyžice listov ostružiny zalejte pohárom vriacej vody, zakryte, parte 10 minút. Pite 2 - 3 poháre infúzie denne, často a po malých dávkach.

Odvar:
1 - 2 polievkové lyžice ostružinových listov zalejte pohárom vody, priveďte do varu a zakryté ich povarte 20 minút. Denne vypite 2 - 3 poháre odvaru, často a po malých dávkach. Nálev a odvar je možné externe použiť na umývanie rán a výplachy úst pri krvácaní ďasien a zápaloch.

Tinktura z listov ostružiny černicovej:
Pol šálky listov ostružiny zalejte 300 ml 40% alkoholu. Macerujte 14 dní, prefiltrujte. Vezmite 10-15 ml 3-4 krát denne (1 čajová lyžička je asi 5 ml) alebo aplikujte na kožné problémy, akné a opary. Po zriedení vodou môžete mastnú a seboroickú pokožku umyť.

KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť na rastlinu.

CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Rubus plicatus patrí do čeľade ružovitých. Vyskytuje sa v celej Európe. Rastie v nížinách a nízkych horských častiach. Jeho prirodzeným prostredím sú lesy, húštiny a cesty. Dobre sa cíti aj v domácich záhradách. Je to ker pokrytý tŕňmi, dorastajúci až do výšky 1,5 m. Jeho listy sú zložené z 5 menších listov so zúbkovanými okrajmi a chlpatou spodnou stranou. Kvety sú biele alebo svetloružové, zhromaždené v strapcoch. Plody sú černice známe každému z nás, so sladkokyslou chuťou.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

Zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili:

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: