Corydalis yanhusuo - 50g sekaný

AR113166

Zloženie: Corydalis yanhusuo - 50g sekaný
Zaradenie: Byliny

Na sklade

10,65 €

Detaily

Zloženie: Corydalis yanhusuo - 50g sekaný
Zaradenie: Byliny

Ide o rastlinu charakteristickú pre tradičnú čínsku medicínu, v Číne nazývanú yan hu suo. Široko ho používali aj Japonci, ktorí ho nazývali engosaku a Kórejci, ktorí ho nazývali hyeonhosaek. Jeho hlavnou úlohou bolo uľaviť od bolesti a išlo o bolesti takmer každého pôvodu: od hlavy, cez bolesti kostí, kĺbov a svalov, bolesti na hrudníku a bedrového kĺbu, až po bolesti brucha a menštruačné bolesti. Bola to prvá rastlina, ktorú si Číňania vybrali na akékoľvek bolestivé ochorenia.
Ale to nie je všetko. Podľa TČM bol corydalis tiež antiseptikum, spazmolytikum a sedatívum. Pozitívne vplýval na prácu srdca a pomáhal znižovať krvný tlak. Pretrvávajúci kašeľ utíšil uvoľnením priedušiek. Stimulovalo slabú menštruáciu a uľahčovalo zaspávanie.
Moderného výskumu corydalis je zatiaľ veľmi málo. Doterajšie štúdie však ukazujú, že táto rastlina má skutočne veľký potenciál na podporu zdravia a môže byť užitočná vo vyššie uvedených prípadoch. Za svoje pôsobenie vďačí účinným látkam zo skupiny alkaloidov, ktorých sa najviac nachádza v jej koreni. Najvýznamnejšími z nich sú cordalín, berberín a tetrahydropalmatín.
Vzhľadom na to, že corydalis patrí do čeľade makovitých, jeho analgetické vlastnosti sa porovnávajú s morfínom, ktorý sa získava aj z rastliny z tejto čeľade, teda maku siateho. Analgetický účinok corydalis predstavoval v priemere 1-40 % analgetického účinku produkovaného morfínom.

Zdravotné vlastnosti:

Corydalis yanhusuo podporuje telo pri zvládaní bolesti rôzneho pôvodu.
Zvyšuje protizápalovú odpoveď.
Pôsobí diastolicky, vďaka čomu pomáha udržiavať normálny krvný tlak, stimuluje menštruáciu a zmierňuje s tým spojené ťažkosti a tiež zmierňuje kašeľ rozšírením priedušiek.
Podporuje správnu činnosť srdca a krvného obehu.
Upokojuje myseľ a uvoľňuje telo. Uľahčuje zaspávanie.
Má ochranný účinok na pečeň.
Má antiseptický účinok.

ZLOŽENIE
Corydalis yanhusuo - 100% podzemok. Najkvalitnejšia surovina!

DÁVKOVANIE A APLIKÁCIA
Odvar:
2 polievkové lyžice suroviny zalejte dvoma pohármi vody, priveďte k varu a varte 5-10 minút. Dvakrát denne vypite pohár odvaru.

Tinktúra:
Zalejte podzemok 40-70% alkoholom v pomere 1:3 alebo 1:5. Macerujte aspoň 2 týždne, potom prefiltrujte. Užívajte 1-5 ml 3x denne.

KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť na rastlinu.

CHARAKTERISTIKA RASTLÍN
Corydalis yanhusuo je trváca rastlina z čeľade Papaveraceae – makovité. Pochádza z východnej Ázie a najviac je rozšírený v Číne, preto jeho prítomnosť v TCM. Jeho prirodzeným prostredím sú trávnaté vysočiny v provinciách Anhui, Hubei, Hunan, Jiangsu a Zhejiang. Corydalis je tiež široko pestovaný v Číne. Má zvyk krátkej bylinnej rastliny. Spoznáte ju podľa pôvabných lievikovitých ružovo-fialových kvetov zhromaždených v hustých súkvetiach na vrcholoch výhonkov. Má trojlistové listy, pričom každý list má vrúbky, ktoré ho rozdeľujú na 3 po sebe idúce časti.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: