Kostihoj lekársky koreň - Symphytum officinale - 100g Sekaný Náhľad

Kostihoj lekársky koreň - Symphytum officinale - 100g Sekaný

AR79538

Zloženie: Kostihoj lekársky koreň- Symphytum officinale - 100g Sekaný
Zaradenie: Byliny

Na sklade

6,99 €

Detaily

Kostihoj lekársky koreň - Symphytum officinale - 100g Sekaný

Zloženie: Kostihoj lekársky koreň - Symphytum officinale - 100g Sekaný
Zaradenie: Byliny


Kostihoj lekársky (Symphytum officinale) je naša pôvodná rastlina, z ktorej sa získava predovšetkým koreň, ale oplatí sa vedieť, že listy kostihoja lekárskeho sa využívajú aj v bylinkárstve. Obe suroviny obsahujú alantoín, ktorý urýchľuje procesy obnovy tkaniva, ako aj slizničné látky s upokojujúcim a ochranným účinkom. Pre prítomnosť pyrolizidínových alkaloidov, ktoré sú klasifikované ako toxické pre pečeň, sa neodporúča konzumácia koreňových prípravkov (používa sa zvonka). Bylina je však na ne chudobná, a preto sa z nej dajú pripraviť čaje a tinktúry na perorálne použitie.

Zdravotné vlastnosti:

Bylina kostihoja podporuje hojenie rán, rezných rán, modrín, podráždení a bodnutí hmyzom. Zmierňuje opuchy unavených nôh. Používa sa ako nálev, podporuje tiež regeneráciu slizníc pri podráždení hrdla (kašeľ, chrapot, zápaly), žalúdočných a črevných vredoch a iných dutinách.
Pôsobí upokojujúco na pokožku a sliznice postihnuté zápalom.
Stimuluje vylučovanie žlče, čím uľahčuje trávenie tučných jedál.
Má diastolický účinok, uvoľňuje plynatosť, žalúdočné a črevné kŕče a menštruačné ťažkosti.
Pri kozmetickom použití redukuje kostihojová bylina tmavé kruhy pod očami a zlepšuje vzhľad pokožky a vlasov. Reguluje sekréciu kožného mazu, zabraňuje masteniu.

APLIKÁCIA
na vonkajšie a vnútorné rany
na trávenie
pri kŕčoch tráviaceho traktu a menštruačných bolestiach
na hrdlo podráždené kašľom
na starostlivosť o pleť a vlasy
na zábaly na tmavé kruhy pod očami
na kúpanie opuchnutých nôh

ZLOŽENIE
Kostihoj lekársky - koreň (Symphytum officinale). Najkvalitnejšia surovina!

KONTRAINDIKÁCIE

Precitlivenosť na rastlinu. Neužívajte perorálne počas tehotenstva a dojčenia.

CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Kostihoj je trváca rastlina z čeľade borákovitých – Boraginaceae. Je bežný v Európe, Strednej Ázii a Malej. Bol privezený do Severnej Ameriky, kde sa stal inváznym druhom. Je to samoopelivá rastlina, no opeľuje ju aj hmyz. Dorastá až do metrovej výšky. Vytvára veľké zadkové listy a menšie stonkové listy. Všetky sú chlpaté, stonka tiež. Kvety kostihoja sú fialové, zvončekovitého tvaru a zhromaždené v kosáčikovitom súkvetí. Na ich mieste sa po opelení vyvinú plody - puklice zložené zo štyroch puklín. Koreň kostihoja je hrubý, takmer čierny a vysoko rozvetvený.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

Zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili:

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: