Vratič obyčajný - Tanacethum vulgare - 100g sekaný

AR84135

Zloženie: Vratič obyčajný - Tanacethum vulgare - 100g sekaný
Zaradenie: Byliny

Viac detailov

Na sklade

6,48 €

Detaily

Zloženie: Vratič obyčajný - Tanacethum vulgare - 100g sekaný
Zaradenie: Byliny

Tanacethum parthenium, Tanacethum vulgare - v minulosti sa celkom bežne používali ako primárne antihelmintikum, ako aj baktericídny, diaforetický, diuretický, posilňujúci prostriedok na žalúdok.

Výskyt:
Druh rastliny z čeľade Asteraceae. Vyskytuje sa v celej Európe.

Surovina:
Surovinou sú bylinné, kvetinové, listové časti a plody - Herba, Flos, Folium a Fructus Tanaceti. Byliny a listy sa zberajú pred kvitnutím a počas kvitnutia. Kvety by mali byť zozbierané na začiatku kvitnutia. Plody sa zozbiera počas dozrievania. Surovinu je potrebné sušiť na tmavom mieste, kde teplota nepresahuje 50 stupňov, hoci skúsenosti naznačujú, že teplota by nemala byť vyššia ako 30 ° C.
Hlavnou zložkou vratiču je esenciálny olej (až 1,5% / v kvete), obsahujúci β-thujón, izotujón, campén a iné terpény. V niektorých druhoch sú hlavnými chemickými zlúčeninami v oleji p-pinén, artemisiacetón, gáfor alebo umbelulón. Okrem toho sa v kvetoch vyskytujú horké zlúčeniny, ako je tanacetín a reynosín, flavonoidy, najmä deriváty luteolínu a kvercetínu, xantofyly a minerálne soli. H. Różański podrobnejšie špecifikuje pridanie seskviterpenového laktónu - tanacetín (tanacetín), seskviterpén laktózu arboskulín, laktón epi-ludovicín, laktón - artemorín (artemorín), seskviterpén laktón, rejnosín, elemén, jablčnú kyselinu, kyselinu vínnu, kyselinu valerovú, , káva, flavonoidy (jaceidín - jaceidín, jaceozín - jaceozidín, apigenín, diosetín, diosmín), eupatilín, seskviterpen - germacín, piperitón.

Aplikácie:
odvar, tinktúra, tonikum, masť, ocot, acetón, olej

Spôsob použitia:

Odvar:

3 polievkové lyžice suroviny zalejte 2 šálky vriacej vody. Nechajte stáť zakryté 30 minút. Precedte.  Pite 2-4 krát denne po 1 šálke. Pri infekcii parazitmi vypite 1 šálku na lačný žalúdok.


Nežiadúce účinky:
Pri používaní kvôli obsahu thujonu sa odporúča opatrnosť. Avšak väčšina autorov, s výnimkou vyššie uvedeného A. Ożarowského, nezistila škodlivé účinky pri použití v odporúčaných dávkach.

Vratič obyčajný je trváca, nepríjemne aromatická bylina s holou hranatou stonkou vysoká aj 130 cm. Listy má dvojito perovito strihané, listové segmenty pílkovité, polguľovité úbory ploché, malé, usporiadané do nepravých okolíkov; okrajové jazykovité kvety zväčša celkom malé, všetky zlatožlté kvety rúrkovité. Kvitne od konca leta do jesene – v júli až v septembri, plody sú drobné nažky s lemom bez chocholca, semená drobné, oválne, zelenkavo–biele, vrúbkované. Opeľuje sa ako všetky astrovité druhy.
 
Vratič obyčajný slúži už oddávna ako prostriedok proti vonkajším a vnútorným parazitom u ľudí a zvierat. Na tieto účely sa zbierajú kvety alebo listy. Úbory sa odtrhávajú bez stopiek a sušia sa na tienistom, dobre vetranom mieste. Listy sa odrezávajú ručne, rozložia sa na lieskach a sušia sa oddelene od ostatného materiálu. Používa na vypudenie črevných parazitov.

Z jednej čajovej lyžičky a dvoch šálok vody sa pripravuje zápar, ktorý sa pije trikrát denne, možno však užiť aj práškovú formu (na hrot noža). Podobne sa používa aj tinktúra, ktorá sa získava destiláciou čerstvej vňate. Dávkovať však treba veľmi opatrne, pretože vysoké dávky spôsobujú prekrvenie panvovej oblasti a poškodzujú obličky a nervovú sústavu.

Pach sušeného vratiča odháňa hmyz, čo sa využíva najmä vo veterinárnej medicíne. Usušené súkvetia sa používajú do suchých zväzkov.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

Zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili:

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: