Zloženie: Koriander plod - Fructus corindri - 250g vcelku
Zaradenie: Korenie
Sušený koriander (celé semená)
Semená koriander (Coriandrum sativum) sú korením známe po celé storočia, ktoré sa tiež používa na podporu zdravia. Koriander môže pochádzať z Blízkeho východu a južnej Európy, ale po celé tisícročia je rozšírený aj v Ázii. Je spájaný predovšetkým s arabskou a indickou kuchyňou, ale aj so španielskou, mexickou a marockou kuchyňou. Je súčasťou najslávnejšej ázijskej zmesi korenia - kari. Má veľmi charakteristickú arómu, ktorá sa pri rozdrvení semien rýchlo stratí. Preto sa odporúča koriander pomlieť tesne pred použitím.
Čerstvé semená koriandra vydávajú nepríjemný a nevýrazný zápach, ktorý sa stáva atraktívnym až po vysušení. Vôňa sušených semien je silná, štipľavá a zemitá, zároveň zvýraznená nádychom pomarančovej kôry a mentolu. Chuť koriandrových semien je intenzívna, dosť horká a zemitá ako vôňa.
Vlastnosti pre zdravie:
Semená koriandra pomáhajú tráveniu, stimulujú chuť do jedla a majú relaxačný účinok na žalúdok a črevá, zmierňujú choroby po jedle. Okrem toho pôsobia antisepticky a vo väčšom množstve pomáhajú zvyšovať laktáciu dojčiacich matiek.
Využitie v kuchyni
Semená koriandra dodávajú jedlám hĺbku a výraznosť. Sú vynikajúcim dochucovadlom do vývaru, omáčok a marinád. Obohatia chuť a vôňu mäsa, rýb, šalátov a nálevov. Dokonale sa hodia k bravčovému mäsu a šunke, zvlášť keď sa do jedla pridá pomaranč. V arabských krajinách sú nepostrádateľným doplnkom k jahňacím a kozím jedlám, ako aj ku všetkým druhom plnky. Hodia sa tiež k rôznym ryžovým jedlám, rovnako ako k polievkam a duseným pokrmom. Tiež stojí za to vyskúšať ich v trochu neobvyklejšej úlohe a pridať ich ako dochucovadlo do alkoholu, chleba alebo koláča. Semená koriandra sa používajú na výrobu indických zmesí korenia: kari, tandoori a garam masala. Sú tiež doplnkom chilli zmesí, napríklad severoafrický harris - veľmi pikantná pasta s feferónkou.
ZLOŽENIE
Semená koriandra (Coriandrum sativum) 100% celé. Špičková kvalita!
KONTRAINDIKÁCIE
Precitlivenosť na koriander.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Koriander (Coriandrum sativum) je jednoročná rastlina zo Stredomoria, ktorá patrí do čeľade zelerovitých. Stonka koriandra je vzpriamená a rozvetvená a dosahuje výšku 70 centimetrov. Spodné listy sú jednoduché a dlhochvosté, zatiaľ čo horné listy pripomínajú kôpor. Surovinou sú semená koriandra, z ktorého je možné vyrobiť korenie a éterické oleje. Koriander má najradšej teplú a suchú pôdu, nemá rád stálu vlhkosť alebo príliš veľa dusíka.