Zloženie: Stevia list - Stevia - 500g mletý
Zaradenie: Cukor a sladidlá
Stevia (Stevia rebaudiana) je jedinečná rastlina z Južnej Ameriky, ktorej listy majú intenzívne sladkú chuť. Po stovky rokov ju kultivovali Indiáni a obyvatelia južnej a strednej Ameriky, ktorí ju používajú nielen na osladenie nápojov a jedál, ale aj v tradičnej medicíne. Stevia tiež získala popularitu v Ázii a pestuje sa v Thajsku a Číne, ale väčšinu fanúšikov získala v Japonsku, kde sa používa od roku 1970. V súčasnosti Japonci spotrebujú 50 ton sušených listov stevie ročne.
V europe stevia zatiaľ nie je veľmi populárna, keďže Európska únia umožnila používanie stevie a jej výťažkov až v decembri 2011, a teda pomerne nedávno. Toto rozhodnutie predchádzalo mnoho rokov výskumu bezpečnosti. Nepreukázalo, že je toxická a spôsobuje vedľajšie účinky. Žiadne negatívne symptómy neboli pozorované ani v juhoamerických a japonských populáciách, ktoré už roky používajú steviu.
Vlastnosti podporujúce zdravie
Nízsky počet kalórií
Spôsobuje svoju sladkosť steviolovým glykozidom, ktorého sladiaca schopnosť je asi 250-300 krát vyššia ako biely cukor.
Preto množstvo stevie, ktoré je potrebné na osladenie nápoja alebo jedla, bude malé a jeho energia bude blízko k nule.
Samotná rastlina má nízku energiu a navyše sladidlá, ktoré sú v nej obsiahnuté, nie sú absorbované ľudským telom.
Nezvyšuje hladinu glukózy v krvi, takže ju môžu spotrebúvať ľudia s diabetom 2. typu
Nespôsobuje zubný kaz
Nespôsobuje kvasenie v črevách ako sacharóza
Nehromadí sa v tele
Je odolná voči vysokým teplotám, takže môže byť použitá na pečenie a varenie
Je odolná a jej zloženie a sladkosť sa časom nemení
Je to ekonomická - odhaduje sa, že jedna plochá lyžička mletých listov zodpovedá sladkosti jedného pohára cukru!
Možné pro-zdravotné vlastnosti
Ľudia v Južnej Amerike používajú stevia aj na liečebné účely. Súčasné lekárstvo vykonáva výskum o jej predpokladaných vlastnostiach, ktoré zahŕňajú:
Pozitívny vplyv na spracovanie glukózy
Podpora pri udržiavaní normálneho krvného tlaku
Podpora kontroly váhy
Prevencia rakoviny
APLIKÁCIE
Stevia sa môže používať v širokej škále jedál a výrobkov. Množstvo stevia, ktoré chceme použiť, by malo byť prispôsobené vašim vlastným preferenciám chuti.
Stevia sa pridáva do:
akékoľvek dezerty
koláče, sušienky a rôzne pečivo
ovocné a zeleninové nápoje
káva, kakao, čokoláda, mlieko
džemy a želé
ovocné a zeleninové konzervy
zmrzliny a mliečnych výrobkov
omáčky, náplne, výplň
cereálne raňajky
alkohol
Je dôležité kupovať steviu vo forme sušených a rozdrvených alebo mletých listov. Existuje mnoho sladidiel, ktoré obsahujú steviolové glykozidy, ale sú založené na maltodextríne - type sacharidov, ktorý dodáva toľko kalórií ako bežný cukor.
ZLOŽENIE
Sušené stevia listy 100%. Surovina najvyššej kvality.
CHARAKTERISTIKA RASTLÍN
Stevia je druh viacročnej rastliny z čeľade Asteraceae, ktorá pozostáva približne z 240 druhov. Vyskytujú sa v južnej a strednej Amerike a dlhé roky ich používajú domorodí ľudia. V potravinárskom priemysle sa používa stevia rebaudiana, ktorá pochádza z Paraguaja a Brazílie. Táto rastlina dorastá v prírodných podmienkach do výške 40 až 60 cm. Jej listy sú 3-5 cm dlhé a sú trochu podobné listom mäty. Sú charakterizované vysokým obsahom steviolových glykozidov, ktoré im dávajú intenzívne sladkú chuť.