Prvosienka jarná kvet - Primula veris - 50g vcelku Náhľad

Prvosienka jarná kvet - Primula veris - 50g vcelku

AR126716

Zloženie: Prvosienka jarná kvet - Primula veris - 50g vcelku
Zaradenie: Byliny

Na sklade

11,19 €

Detaily

Zloženie: Prvosienka jarná kvet - Primula veris - 50g vcelku
Zaradenie: Byliny

Kvet prvosienky lekárskej

Prvosienka lekárska (Primula veris), čiže prvosienka jarná, podporuje činnosť dýchacích ciest, pôsobí ako expektorans a upokojuje hrdlo.

Je to pôvodná rastlina pre našu krajinu a takmer celú Európu. Vyskytuje sa aj v oblastiach Ázie s miernym podnebím. Nápadné, žlté súkvetia prvosienky sa objavujú v apríli a máji. Sú hlavnou rastlinnou surovinou získavanou z tejto rastliny. Užitočné sú aj listy a podzemky.

Prvosienka obsahuje účinné látky klasifikované ako saponíny, salicyláty, fenolové glykozidy a flavonoidy.

Bolo to známe už v dávnej minulosti. Prvosienka mala podľa európskej tradičnej medicíny pomáhať pri kašli a infekciách dýchacích ciest, bronchitíde, faryngitíde, prechladnutí, horúčke, reume, ale aj pri stavoch úzkosti a nespavosti. Používal sa pri liečbe tuberkulózy, migrény, hypertenzie.

Zaujímavosťou je, že prvosienka je jedlá rastlina. V minulosti sa jej mladé listy pridávali do šalátov a polievok. V Rusku a Veľkej Británii bol obľúbený šalát z kvetov prvosienky, šalátu a čakanky.


AKCIA A APLIKÁCIA
Prvosienka má vďaka obsahu saponínov pozitívny vplyv na činnosť horných a dolných dýchacích ciest. Posilňuje protizápalové procesy v krku, nose a prieduškách. Uľahčuje riedenie a vykašliavanie pľúcnych sekrétov. Má upokojujúci účinok na podráždené hrdlo. Pomáha vyčistiť nos.
Prvosienka vďaka salicylátom podporuje telo pri zvládaní bolesti, horúčky a zápalu. Prináša úľavu preťaženým kĺbom a svalom. Môže uľahčiť znášanie migrény.
Zaujímavou vlastnosťou prvosienky je jej protikŕčový, mierne sedatívny a spánok podporujúci účinok.
Prvosienka je tiež diuretikum a pomáha zbaviť sa opuchov.


ZLOŽENIE
Prvosienka lekárska (Primula officinalis) - kvety 100%. Najvyššia kvalita!

DÁVKOVANIE A AKO POUŽÍVAŤ

Prvosienka - čaj:

1 polievkovú lyžicu kvetov zalejte dvoma pohármi vriacej vody alebo mlieka. Prikryte a odstavte na 20 minút, preceďte. Pridajte med podľa želania. Takýto nápoj pite počas dňa v niekoľkých malých porciách – napríklad pol pohára.

Tinktúra prvosienky:

Pol pohára suroviny na 350 ml vodky. Macerovať 2 týždne, prefiltrovať. Vezmite polovicu čajovej lyžičky 4-6 krát denne.

Primrosové víno:

Zalejte pohár kvetov prvosienky fľašu bieleho vína. Macerujte 2 týždne, potom prefiltrujte. Pite v malých dávkach pri katare dýchacích ciest alebo konzumujte 1 pohár večer pre dobrý spánok.


KONTRAINDIKÁCIE A UPOZORNENIA

Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť alebo alergia.

Pri užívaní antihypertenzív buďte opatrní – prvosienka môže zosilniť ich účinok.


CHARAKTERISTIKA RASTLINY

Prvosienka lekárska (Primula veris) patrí do čeľade Primulaceae. Jeho rozsah pokrýva takmer celú Európu a časť západnej Ázie. Kvitnúcu prvosienku nájdete v apríli a máji na lúkach, pri cestách a železniciach, na okrajoch lesov a na pobrežných dunách.

Rastlina vytvára pri zemi ružicu listov, z ktorej vyrastá nahý výhonok zakončený na vrchole súkvetím. Listy sú veľké, silne zvrásnené. Svetložlté kvety, každý s 5 okvetnými lístkami, vyrastajú z pretiahnutého kvetného kalicha. Sú zhromaždené v kvetenstve nazývanom dáždnik. Po odkvitnutí sa objavia struky semien.




Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: