Rimbaba obyčajná vnať - Tanacetum Parthenium - 100g sekaný Náhľad

Rimbaba obyčajná vnať - Tanacetum Parthenium - 100g sekaný

AR118566

Zloženie: Rimbaba obyčajná vnať - Tanacetum Parthenium - 100g sekaný
Zaradenie: Byliny

Na sklade

5,95 €

Detaily

Zloženie: Rimbaba obyčajná vnať - Tanacetum Parthenium - 100g sekaný

Zaradenie: Byliny

Ide o rastlinu nazývanú aj tansy. Vyzerá klamlivo podobne ako harmanček, pretože jej kvety sú mu veľmi podobné. Je bežná v Európe a na iných kontinentoch. Bola veľmi cenená už v staroveku - v prvom storočí nášho letopočtu. Opísal ju grécky lekár Dioscorides vo svojom diele De Materia Medica, pričom ju odporúčal pri bolestiach hlavy a horúčke. Ale bola známa ešte skôr. Etymológovia veria, že jeho latinský druhový názov parthenium pochádza z názvu Parthenonu - starovekého gréckeho chrámu na počesť bohyne Atény. Zrejme počas výstavby chrámu v 5. storočí pred Kristom jeden zo staviteľov spadol z výšky. Utrpel život ohrozujúce zranenia, ktoré sa mu úspešne vyliečili pomocou Chrysanthemum parthenium.

Tanacetum Parthenium bola veľmi populárna bylina vo Veľkej Británii, kde sa používala nielen pri horúčke, ale aj pri migrénových bolestiach hlavy, ale aj reumatických bolestiach, bolestiach žalúdka a zubov, nachladnutí a zápaloch. Tieto spôsoby použitia prispeli k modernému nazývaniu „stredovekým aspirínom“.

Zaujímavosťou je, že Rimbaba sa používala aj v tradičnej medicíne Indiánov žijúcich v Južnej a Strednej Amerike a Mexiku. Obyvatelia Ánd ho používali pri bolestiach brucha, nevoľnosti a obličkových problémoch. Obyvatelia Kostariky ju dnes používali na zlepšenie trávenia, posilnenie srdca a stimuláciu menštruácie, ako aj na zbavenie sa vnútorných parazitov. V Mexiku to bola bylinná regulácia diastolického a menštruačného cyklu. Navyše v celej Latinskej Amerike bola používaná ako protijed podávaný proti zneužívaniu ópia.

Štúdie modernej medicíny potvrdzujú opodstatnenosť tradičného používania chryzantémy pyretrum, najmä v prípade migrény a horúčky. Pozornosť výskumníkov púta parthenolid – hlavná účinná látka gaštanového pyrethra, patriaca medzi seskviterpénové laktóny.

Zdravotné vlastnosti:
Pyrethrum pomáha telu vyrovnať sa s migrénovými bolesťami hlavy, ako aj inými bolesťami, ako sú artralgia a menštruačné kŕče. Mechanizmus tohto účinku je založený na skutočnosti, že účinné látky obsiahnuté v rastline stimulujú protizápalové reakcie inhibíciou produkcie prostaglandínov.
Pôsobí diaforeticky a pomáha obnoviť správnu teplotu tela bojujúceho s horúčkou.
Podporuje obranyschopnosť organizmu proti rôznym druhom bakteriálnych infekcií, ako sú hrdlo, ústa, dýchacie cesty, koža a intímne partie.
Má diastolický účinok a stimuluje menštruáciu.
Účinné látky v nej obsiahnuté vykazujú schopnosť hubiť plesne, červy a hmyz, a preto táto rastlina účinne podporuje telo pri zbavovaní sa parazitov a mykóz a môže pôsobiť aj ako výborný repelent proti hmyzu.

ZLOŽENIE
Rimbaba obyčajná - bylina (Tanacetum parthenium) 100%. Surovina najvyššej kvality!
Najdôležitejšou účinnou látkou je parthenolid, člen seskviterpénového laktónu.

DÁVKOVANIE A APLIKÁCIA
čaj:
1-2 polievkové lyžice bylinky zalejte pohárom vriacej vody, prikryte a nechajte 20 minút odstáť. Pite 1-2 poháre infúzie denne. Môžete ho aplikovať aj zvonka na obklady na kožu postihnutú infekciou, mykózou či zápalom.

Tinktúra:
Bylina sa zaleje alkoholom 50-60% v pomere 1:1 alebo 1:3. Macerovať 7-14 dní. Prefiltrujte to. Vezmite 20-40 ml 2-3 krát denne. Tinktúru môžete aplikovať na pokožku ako je uvedené vyššie. Zriedený vo vode v pomere 1:1 bude skvelým repelentom proti komárom a inému hmyzu.

Mletá bylina:
1 plnú lyžičku mletej bylinky zalejte pohárom vriacej vody. Prikryte a nechajte niekoľko minút natiahnuť. Pite 1-2 poháre infúzie denne. Môžete ho aplikovať aj zvonka na pokožku postihnutú infekciou, mykózou či zápalom.

KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo (spôsobuje potrat), dojčenie, precitlivenosť na rastliny.

INTERAKCIE:
Znižuje zrážanlivosť krvi, preto sa odporúča opatrnosť pri súčasnom užívaní protidoštičkových liekov.

CHARAKTERISTIKA RASTLÍN
Tanacetum parthenium, tiež známa ako chryzantéma tansy, patrí do čeľade Asteraceae. Jeho pôvodnou oblasťou je Stredozemné more, no v súčasnosti ho možno nájsť na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy. Je obľúbená v pestovaní, odkiaľ často voľne vybieha a obsadzuje ruderálne biotopy. Dosahuje 30-60 cm na výšku a podobá sa rumančeku obyčajnému , má však kratšie ligulovité kvety. Navyše sú, podobne ako rumanček, biele a obopínajú spodok kvetu vyplnený žltými rúrkovitými kvetmi. Gaštanové listy sú perovité alebo sperené. Jeho plodmi sú drobné nažky. Koreň je krátky, ale vysoko rozvetvený, vretenatý.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

Zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili:

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: