Skorocel indický semená - Plantago arenaria - 250g Náhľad

Skorocel indický semená - Plantago arenaria - 250g

AR118853

Zloženie: Skorocel indický semená -  Plantago arenaria - 250g
Zaradenie: Byliny

Na sklade

7,29 €

Detaily

Zloženie: Skorocel indický semená -  Plantago arenaria - 250g

Zaradenie: Byliny

Skorocel indický (Plantago arearia) je naša pôvodná rastlina, ktorá má rada piesočnaté stanovištia, a preto sa jej tak hovorí. Jeho semená sú bohatým zdrojom rozpustnej vlákniny a slizových látok, ktoré vykazujú množstvo pozitívnych vlastností. Majú laxatívny, ochranný, expektoračný a upokojujúci účinok na pokožku a sliznice. V ľudovom liečiteľstve východnej Európy sa semená psyllia používali zameniteľne s ľanovými semienkami, zatiaľ čo v oblasti Stredomoria nahradili psyllium alebo vajcovité semená.

Zdravotné vlastnosti:
Semená skorocelu oplývajú slizmi, vďaka ktorým majú ochranný účinok na pokožku a sliznice. Ochranný účinok spočíva v tom, že slizy obaľujú tkanivo a chránia ho pred podráždením a zároveň podporujú jeho regeneráciu. Táto vlastnosť je užitočná napríklad pri podráždení hrdla, žalúdočných a dvanástnikových vredoch alebo zápaloch v ústach a tráviacom trakte.
Podporujú činnosť dýchacích ciest pri infekciách sprevádzaných kašľom – uľahčujú vykašliavanie a zbavovanie sa pľúcneho sekrétu.
Regulujú prácu čriev vďaka vysokému obsahu vlákniny (presnejšie jej rozpustnej frakcie).
Pri vonkajšej aplikácii upokojujú očné okolie postihnuté zápalom, začervenané, podráždené, opuchnuté či unavené.
Zmierňujú zápaly kože.
Zvlhčujú vlasy, robia ich hladkými a jemnými.

APLIKÁCIA
ako ochranný a regeneračný prostriedok pre pokožku a sliznice
ako expektorans
ako činidlo regulujúce črevá
ako kozmetická surovina

ZLOŽENIE
Skorocel indický - semená 100% (Plantago arearia). Surovina najvyššej kvality!


DÁVKOVANIE A APLIKÁCIA

Infúzia:
2 polievkové lyžice semienok zalejte pohárom vriacej vody a nechajte napučať a vychladnúť. Vypite pol pohára nálevu niekoľkokrát denne (môžete konzumovať aj so semienkami) alebo ho používajte zvonka na obklady a starostlivosť o pleť a vlasy. Tieto semienka môžeme zaliať aj horúcim mliekom alebo nálevom z harmančeka – posilňuje ich laxatívne vlastnosti, upravuje činnosť čriev a chráni ich.

KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť na rastlinu.

CHARAKTERISTIKA RASTLÍN
Plantago arearia, známa aj ako skorocel piesočný alebo skorocel francúzsky, patrí do čeľade skorocelovité - Plantaginaceae. Rastie v piesočnatých oblastiach, odtiaľ pochádza aj jeho názov. Prirodzene sa vyskytuje v Európe a západnej Ázii, no v súčasnosti ho možno nájsť takmer na každom kontinente. Dorastá do výšky 25-60 cm. Je celá chlpatá. Vytvára veľmi úzke listy a drobné zelené kvety zhromaždené vo vajcovitých súkvetiach.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: