Mandragora lekárska koreň - Mandragora officinarum - 50g - sekaný Náhľad

Mandragora lekárska koreň - Mandragora officinarum - 50g - sekaný

AR119234

Nové

Zloženie: Mandragora lekárska koreň -  Mandragora officinarum - 50g - sekaný
Zaradenie: Byliny

Viac detailov

Tento produkt už nie je dostupný

7,88 €

Detaily

Zloženie: Mandragora lekárska koreň -  Mandragora officinarum - 50g - sekaný

Zaradenie: Byliny


Mandragora lekárska (lat. Mandragora officinarum, angl. mandragora, satanovo jablko) je výnimočne čarovná rastlina opradená množstvom fascinujúcich legiend. Jeho história sa začala v staroveku, no skutočnú slávu si získal až v stredoveku.

Pochádza z oblastí Stredozemného mora a prvé zmienky o ňom sa objavili v egyptskom Ebersovom papyruse z roku 1550 pred Kristom. Potom o tom písali grécki učenci: Hippokrates, Dioscorides a Theofrastos. Mandragora sa vtedy využívala najmä na liečebné účely – pri nespavosti, zlej nálade, smútku a melanchólii, pri všetkých bolestiach, reume či dokonca neplodnosti. Jeho koreň sa podával ako anestetikum a hypnotikum pred operáciou a jeho plody sa používali ako afrodiziakum pri rituáloch lásky a plodnosti.

Neskôr, v stredoveku, sa táto rastlina objavila aj v magických praktikách (často v čiernej mágii). Bol spájaný s démonmi, Satanom a božstvami smrti a symbolizoval šialenstvo. V tých časoch ju zvyčajne hľadali pod šibenicami, pretože sa verilo, že vyrastá zo semena a krvi, ktorá vytekala z tiel obesených trestancov tesne pred ich smrťou.

Úžasný koreň mandragory, vtedy nazývaný alrauna, s ľudským tvarom a nezvyčajnými vlastnosťami, sa používal na čarodejníctvo, ktoré podľa legendy pri vytrhávaní vydávalo strašný krik a zabíjalo každého, kto to počul. Z tohto dôvodu bol vyvinutý špeciálny spôsob jeho získavania. Bol to zložitý, viacstupňový rituál, pri ktorom ste museli okolo rastliny uvoľniť pôdu, zaliať ju menštruačnou krvou alebo ženským močom, potom k nej priviazať psa, zapchať uši a nechať vytiahnuť koreň. Potom mandragora svojim krikom zabila psa.

Koreň mandragory obsahuje vysoko psychoaktívne látky, ktoré sú klasifikované ako tropánové alkaloidy, teda atropín, skopolamín a hyoscyamín. Možno ich nájsť aj v durmane, čiernej sliepočke a belladone. Spôsobujú stav delíria, ktorý je charakterizovaný okrem iného pocity disociácie, dezorientácie, závraty, ťažkosti s rozprávaním a koordináciou pohybov, halucinácie alebo precitlivenosť na podnety. Ak dôjde k požitiu koreňa mandragory, tieto účinky môžu byť spojené s vracaním, hnačkou a rozšírením zreníc. Navyše, pri nadmernej konzumácii môže tento koreň spôsobiť smrť paralýzou dýchacieho systému.

K magickým rituálom sa používal odvar z narezaného alebo mletého koreňa mandragory, prípadne alkoholový extrakt. Jedlo sa večer nalačno a s úmyslom dlhodobo nič nejesť kvôli možným vracajúcim účinkom. Podľa niektorých zdrojov sa pálila aj mandragora. Príkladom prípravku zo starých čias bolo zaliať 5-16 g mletého koreňa mandragory pol pohárom vriacej vody. Dávkovanie však záviselo od mnohých faktorov, ako je vek, pohlavie, telesná hmotnosť, individuálna citlivosť a psycho-fyzická kondícia, preto neexistoval jeden univerzálny recept.

Koreň mandragory ponúkaný v našom eshope je určený len na vonkajšie alebo zberateľské použitie.

ZLOŽENIE
Mandragora - koreň (Mandragora officinarum) 100%. Surovina najvyššej kvality!

DÁVKOVANIE A APLIKÁCIA
Na vonkajšie použitie.

KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť na rastlinu.

CHARAKTERISTIKA RASTLÍN
Mandragora je trvalka z čeľade nočných – Solanaceae, pre svoje guľovité plody známa aj ako „satanove jablká“. Prirodzene sa vyskytuje v stredomorských, balkánskych a blízkovýchodných krajinách. Vytvára charakteristický, cibuľovitý koreň s početnými vetvami, z ktorých nad zemou vyrastá veľmi krátka stonka a listová ružica zložená z veľkých listov s nepravidelným povrchom a zúbkovanými okrajmi. V strede rastliny od júna do júla sa objavujú kvety s piatimi okvetnými lístkami a svetlofialovou farbou. Keď vyblednú, na ich mieste sa vyvinú guľovité, zelenožlté bobule s priemerom asi 2-3 cm.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

Zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili:

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: