AR76186
Zloženie: Zázvor koreň - Zingiber officinale - 50g vcelku
Zaradenie: Byliny
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Zázvor koreň - Zingiber officinale - 50g vcelku
Zaradenie: Byliny
Zázvor je jednou z najstarších pestovaných rastlín na svete. Pochádza pravdepodobne z ostrovov juhovýchodnej Ázie, tj z Indonézie, Malajzie, Filipín, Brunej a Východného Timoru. Tam, pred viac ako 5 000 rokmi, sa začala kultivovať. Z juhovýchodnej Ázie zázvor cestoval hlbšie na ázijský kontinent a vydal sa na tichomorské ostrovy až na Havaj. Do Európy ho priviedli Féničania a v 15. storočí prišli do Afriky vďaka Arabom. Zázvorové zdravotné vlastnosti boli opísané ako prvý Číňanom v práci Shennong Bencao Jing z roku 2700 B.C. Už vtedy vedeli, že zázvor má otepľovací, dezinfekčný a analgetický účinok a tiež stimuluje trávenie. Preto ho nepoužívali iba ako korenie, ale aj ako surovina na výrobu infúzií alebo prísad do bylinných zmesí. Jeho pozitívne účinky na organizmus ocenili aj Japonci, Hindi a Rimania.
Zázvor je stále kľúčovým korením v tradičnej kuchyni mnohých ázijských krajín. Indovia ho pridávajú do kari, silných omáčok a dali ho do šošovice a do aromatického čaju s mliekom - masala chai. Japonci a Kórejci používajú zázvor hlavne v čerstvej, kandizovanej alebo nakladanej forme. Používajú ho v jedlách s tofu a rezancami a tiež sa pridávajú do kimchi a dezertov. V Barme môžeme jesť šalát založený na hoblinách čerstvého zázvoru v oleji s prídavkom semien a orechov. V Thajsku sa zázvor a cesnak vyrábajú ako pasta, ktorá je základom väčšiny domácej kuchyne. Indonézania pripravujú miestny nápoj na báze zázvorovej šťavy a palmového cukru, zatiaľ čo Malajzijci zvyčajne pridávajú zázvor do polievok. Na Filipínach sa tradičný zázvorový čaj zvaný salabat vyrába zo zázvoru. Číňania tiež pijú zázvorový čaj a tiež pridávajú zázvor do väčšiny jedál z mäsa a rýb. Vyrábajú tiež tzv zázvorové mlieko, zákusok na báze mlieka, cukru a čerstvej zázvorovej šťavy, ktorý rozdeľuje mlieko tak, aby sa dezert mohol konzumovať lyžičkou.
Zázvor je tiež tradičným korením karibskej a jamajskej kuchyne. V Karibiku je šťavnatý nápoj obľúbený - to znamená čaj vyrobený z kvetov ibišteka, cukru, čerstvého strúhaného zázvoru, klinčekov, škorice a niekedy aj rumu. Nápoje s prídavkom zázvoru sa tiež veľmi konzumujú na Jamajke a pridávajú sa aj do jamajského zázvoru, čo je miestna špecialita.
Zázvor sa dostal do Európy pred mnohými storočiami, tu sa môžeme stretnúť aj s pokrmami a regionálnymi výrobkami, ktorých zloženie obsahuje koreň zázvoru. Jedným z najznámejších je perník, ktorý sa ako prví naučili piecť Francúzi, po ktorom nasledovali obyvatelia Nemecka, Poľska a Švédska. Veľká Británia je zasa známa zázvorovým vínom a pivom, ako aj koláčmi nazývanými parkin, ktoré sa líšia od perníkov svojou hustou a vlhkou textúrou. Vo Francúzsku sa môžeme stretnúť s kantonským zázvorovým likérom. V mnohých európskych krajinách sa vyrábajú aj zázvorové sušienky a perník. Obľubujú ich obyvatelia Poľska, Nemecka, Rakúska, Veľkej Británie, Holandska, Belgicka, Dánska a škandinávskych krajín.
Zdravotné vlastnosti:
Vlastnosti zázvoru sa oceňujú už dlho. Sušený zázvor nefunguje tak čerstvý, ale stále sa môže používať ako diastolické, antibakteriálne a otepľovacie činidlo, výhodne vo forme horúceho odvaru.
Ajurvédsky prístup:
pomáha pri odstraňovaní nadbytočných vata
redukuje kapha a zvyšuje pittu
APLIKÁCIE
Sušený zázvor vonia a chutí mierne odlišne a trochu miernejšie ako čerstvý. Pridáva charakteristickú chuť a ostrosť do jedál. Ideálne je s chilli, cesnakom, kokosom, citrónovou trávou, citrónom, pomarančom, klinčekom, kardamómom a škoricou. Je neoddeliteľným doplnkom ázijskej, arabskej, karibskej a gruzínskej kuchyne. Perfektne sa hodí pre dezerty, najmä koláče a koláče. Je dobré ho pridať do horúcej kaše, kávy a čaju, aby sa zlepšila ich chuť a otepľovacie vlastnosti.
ZLOŽENIE
100% sušený zázvor - celý alebo mletý koreň (Zingiber officinale). Najvyššia kvalita!
Kontraindikácie
Neodporúča sa vo veľkých množstvách pre ľudí so žalúdočnými a dvanástnikovými vredmi.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Rod zázvoru obsahuje viac ako 140 druhov a patrí do čeľade Zingiberaceae - zázvor. Jej hlavným predstaviteľom je zázvor, ktorý vytvára hrubý, robustný koreň s tenkou, svetlo hnedou kožkou a svetlo žltým, vláknitým vnútrom. Nad zemou tvorí výhonky s listami dorastajúcimi do výšky 1 m a mierne kratšími kvetmi. Listy sú dlhé, podlhovasté a napnuté. Zázvorové kvety sa klasifikujú ako dorzálne kvety, ktoré majú iba jednu os symetrie. Zhromažďujú sa v klasoch, ktoré sa pred kvetom podobajú tvaru kužeľa.