Zázvor koreň - Zingiber officinale - 50g vcelku

AR76186

Zloženie: Zázvor koreň - Zingiber officinale - 50g vcelku
Zaradenie: Byliny

Na sklade

5,58 €

Detaily

Zloženie: Zázvor koreň - Zingiber officinale - 50g vcelku
Zaradenie: Byliny

Zázvor je jednou z najstarších pestovaných rastlín na svete. Pochádza pravdepodobne z ostrovov juhovýchodnej Ázie, tj z Indonézie, Malajzie, Filipín, Brunej a Východného Timoru. Tam, pred viac ako 5 000 rokmi, sa začala kultivovať. Z juhovýchodnej Ázie zázvor cestoval hlbšie na ázijský kontinent a vydal sa na tichomorské ostrovy až na Havaj. Do Európy ho priviedli Féničania a v 15. storočí prišli do Afriky vďaka Arabom. Zázvorové zdravotné vlastnosti boli opísané ako prvý Číňanom v práci Shennong Bencao Jing z roku 2700 B.C. Už vtedy vedeli, že zázvor má otepľovací, dezinfekčný a analgetický účinok a tiež stimuluje trávenie. Preto ho nepoužívali iba ako korenie, ale aj ako surovina na výrobu infúzií alebo prísad do bylinných zmesí. Jeho pozitívne účinky na organizmus ocenili aj Japonci, Hindi a Rimania.

Zázvor je stále kľúčovým korením v tradičnej kuchyni mnohých ázijských krajín. Indovia ho pridávajú do kari, silných omáčok a dali ho do šošovice a do aromatického čaju s mliekom - masala chai. Japonci a Kórejci používajú zázvor hlavne v čerstvej, kandizovanej alebo nakladanej forme. Používajú ho v jedlách s tofu a rezancami a tiež sa pridávajú do kimchi a dezertov. V Barme môžeme jesť šalát založený na hoblinách čerstvého zázvoru v oleji s prídavkom semien a orechov. V Thajsku sa zázvor a cesnak vyrábajú ako pasta, ktorá je základom väčšiny domácej kuchyne. Indonézania pripravujú miestny nápoj na báze zázvorovej šťavy a palmového cukru, zatiaľ čo Malajzijci zvyčajne pridávajú zázvor do polievok. Na Filipínach sa tradičný zázvorový čaj zvaný salabat vyrába zo zázvoru. Číňania tiež pijú zázvorový čaj a tiež pridávajú zázvor do väčšiny jedál z mäsa a rýb. Vyrábajú tiež tzv zázvorové mlieko, zákusok na báze mlieka, cukru a čerstvej zázvorovej šťavy, ktorý rozdeľuje mlieko tak, aby sa dezert mohol konzumovať lyžičkou.

Zázvor je tiež tradičným korením karibskej a jamajskej kuchyne. V Karibiku je šťavnatý nápoj obľúbený - to znamená čaj vyrobený z kvetov ibišteka, cukru, čerstvého strúhaného zázvoru, klinčekov, škorice a niekedy aj rumu. Nápoje s prídavkom zázvoru sa tiež veľmi konzumujú na Jamajke a pridávajú sa aj do jamajského zázvoru, čo je miestna špecialita.

Zázvor sa dostal do Európy pred mnohými storočiami, tu sa môžeme stretnúť aj s pokrmami a regionálnymi výrobkami, ktorých zloženie obsahuje koreň zázvoru. Jedným z najznámejších je perník, ktorý sa ako prví naučili piecť Francúzi, po ktorom nasledovali obyvatelia Nemecka, Poľska a Švédska. Veľká Británia je zasa známa zázvorovým vínom a pivom, ako aj koláčmi nazývanými parkin, ktoré sa líšia od perníkov svojou hustou a vlhkou textúrou. Vo Francúzsku sa môžeme stretnúť s kantonským zázvorovým likérom. V mnohých európskych krajinách sa vyrábajú aj zázvorové sušienky a perník. Obľubujú ich obyvatelia Poľska, Nemecka, Rakúska, Veľkej Británie, Holandska, Belgicka, Dánska a škandinávskych krajín.

Zdravotné vlastnosti:
Vlastnosti zázvoru sa oceňujú už dlho. Sušený zázvor nefunguje tak čerstvý, ale stále sa môže používať ako diastolické, antibakteriálne a otepľovacie činidlo, výhodne vo forme horúceho odvaru.

Ajurvédsky prístup:
pomáha pri odstraňovaní nadbytočných vata
redukuje kapha a zvyšuje pittu

APLIKÁCIE
Sušený zázvor vonia a chutí mierne odlišne a trochu miernejšie ako čerstvý. Pridáva charakteristickú chuť a ostrosť do jedál. Ideálne je s chilli, cesnakom, kokosom, citrónovou trávou, citrónom, pomarančom, klinčekom, kardamómom a škoricou. Je neoddeliteľným doplnkom ázijskej, arabskej, karibskej a gruzínskej kuchyne. Perfektne sa hodí pre dezerty, najmä koláče a koláče. Je dobré ho pridať do horúcej kaše, kávy a čaju, aby sa zlepšila ich chuť a otepľovacie vlastnosti.

ZLOŽENIE
100% sušený zázvor - celý alebo mletý koreň (Zingiber officinale). Najvyššia kvalita!

Kontraindikácie
Neodporúča sa vo veľkých množstvách pre ľudí so žalúdočnými a dvanástnikovými vredmi.

CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Rod zázvoru obsahuje viac ako 140 druhov a patrí do čeľade Zingiberaceae - zázvor. Jej hlavným predstaviteľom je zázvor, ktorý vytvára hrubý, robustný koreň s tenkou, svetlo hnedou kožkou a svetlo žltým, vláknitým vnútrom. Nad zemou tvorí výhonky s listami dorastajúcimi do výšky 1 m a mierne kratšími kvetmi. Listy sú dlhé, podlhovasté a napnuté. Zázvorové kvety sa klasifikujú ako dorzálne kvety, ktoré majú iba jednu os symetrie. Zhromažďujú sa v klasoch, ktoré sa pred kvetom podobajú tvaru kužeľa.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

Zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili:

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: