Fo Ti - He shou wu - Polygonum multiflorum - 50g pražený koreň - sekaný Náhľad

Fo Ti - He shou wu - Polygonum multiflorum - 50g pražený koreň - sekaný

AR125905

Zloženie: Fo Ti - He shou wu - Polygonum multiflorum - 50g pražený koreň - sekaný
Zaradenie: Byliny

Na sklade

9,59 €

Detaily

Zloženie: Fo Ti - He shou wu - Polygonum multiflorum - 50g pražený koreň - sekaný
Zaradenie: Byliny

Fo ti – He Shou Wu

Fo-ti (Polygonum multiflorum, Fallopia multiflora) je rastlina tradičnej čínskej medicíny klasifikovaná ako jedna zo štyroch najdôležitejších tonizačných a omladzujúcich bylín. Číňania používali fo-ti pred viac ako 2000 rokmi na mnohé rôzne ochorenia, ako je vysoká hladina cukru v krvi, neplodnosť, nespavosť, bolesti svalov a zápcha, ako aj na celkové posilnenie tela a zabezpečenie dlhšieho života.

Zaujímavosťou je, že koreň fo-ti sa v Číne úspešne používa aj samostatne, na rozdiel od iných bylín, ktoré sa často odporúčajú do zmesí. Čím bol koreň starší, tým bol viac cenený a v minulosti sa verilo, že 300-ročný koreň dokáže človeka urobiť nesmrteľným.

Fo-ti je známy v Číne ako he shou wu, čo doslova znamená: čierne vlasy pána Ho. Legenda hovorí, že keď 58-ročný pán Ho začal pravidelne užívať korienok fo-ti, jeho šediny sčerneli, znovu nadobudol mladistvú silu a vitalitu, splodil tucet detí a dožil sa 160 rokov.

Koreň fo-ti ponúkaný v našom obchode je dostupný v dvoch verziách:
sušený koreň – biely (nespracovaný) – na vonkajšie použitie,
pražený koreň – červený (varený so žltým ryžovým vínom a čiernou sójovou omáčkou) – jedlý.
Pražený, teda spracovaný koreň fo-ti sa od sušeného (t. j. nespracovaného) koreňa líši tým, že je menej toxický pre pečeň. Z tohto dôvodu sa spracovaný koreň odporúča na konzumáciu, kým sušený len na vonkajšie použitie.

Zdraviu prospešné vlastnosti:
Koreň Fo-ti je bohatý na bioaktívne zlúčeniny s viacsmernými účinkami na podporu zdravia. Najvýznamnejšie z nich sú lektíny, alkaloidy, antrachinóny, fenolové zlúčeniny, glukozidy, taníny a stilbény. Vďaka nim fo-ti:

Revitalizuje celé telo, znižuje oxidačný stres a spomaľuje proces starnutia.
Zvyšuje plodnosť a sexuálnu túžbu u žien aj mužov.
Priaznivo pôsobí na stav pokožky, vlasov a nechtov.
Podporuje správne fungovanie srdca a obehového systému. Pomáha udržiavať zdravú hladinu cholesterolu.
Posilňuje pamäť.


ZLOŽENIE
Pražený koreň fo-ti (Polygonum multiflorum) 100%. Surovina najvyššej kvality!

FO-TI – DÁVKOVANIE A AKO POUŽÍVAŤ

Fo-ti – pražený koreň:
3-6 g koreňa pomelieme (asi 2-4 stredne veľké kúsky), povaríme v 500 ml vody a na miernom ohni dusíme 30 minút. Pite 1 pohár dvakrát denne.

Tinktúra:
50 g pečeného koreňa fo-ti zalejeme 250 ml alkoholu, min. 40 % a odstavte aspoň na 2 týždne, potom prefiltrujte. Užívajte 2-3 krát denne 1 lyžičku. Pred užitím zrieďte vo vode alebo šťave.

Fo-ti – pražený koreň – mletý:
1,5 – 3 g prášku zalejte horúcou vodou a nechajte vychladnúť. Pite so sedimentom. Vezmite túto časť dvakrát denne.

KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť na rastlinu.
Neužívajte ho dva týždne pred a po operácii – ovplyvňuje zrážanlivosť krvi.


CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Fo-ti je vinič z čeľade kríkovitých, dosahujúci dĺžku 2 až 4 m. Možno ich nájsť v Číne, Japonsku a na Taiwane. Koreň Polygonum multiflorum je podlhovastá, hnedočierna hľuza. Staršie stonky sú drevnaté a červenkasté, zatiaľ čo mladšie sú svetlozelené. Vytvárajú predĺžené listy v tvare srdca so svetlozelenou žilnatinou. Malé, biele kvety fo-ti tvoria metliny dlhé 10-20 cm. Plody fo-ti sú čierne nažky.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

3 ďalších produktov v rovnakej kategórii: