AR29054
Zloženie: Šafran siaty - Crocus sativus - 10g
Zaradenie: Korenie
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Šafran siaty - Crocus sativus - 10g
Zaradenie: Korenie
Šafran je najdrahšou koreninou sveta, ktorý sa získava z kvetu (Crocus sativus). Kvalitný šafran má intenzívnu oranžovo-červenú farbu a nie je príliš rozdrvený. Vysoká krehkosť šafranu ukazuje, že je prestarlý. Vlákna skutočného šafranu, keď sa umiestnia do horúcej vody, mali by ju zafarbiť na zlatú farbu, zachovať svoju vlastnú farbu a štruktúru a mierne zvýšiť svoj objem.
Vysoká cena šafranu je spôsobená niekoľkými faktormi. Jedinou časťou rastliny, ktorá tvorí korenie, sú malé kvetinové stĺpy. Sú zbierané ručne a na zhromažďovanie komerčných množstiev je potrebných obrovské množstvo kvetov. Odhaduje sa, že pol kilo šafranu sa pohybuje od 50 do 75 tisíc kvetov. Zaberajú plochu rovnú futbalovému ihrisku. A čo viac, kvitnú súčasne a doba kvitnutia je krátka. Z tohto dôvodu tisíce ľudí zamestnaných na plantážach pracujú deň aj noc počas 1-2 týždňov, keď kvitnú. Po zbere musia byť správne vysušené a zabezpečiť, aby neboli ani príliš vlhké ani príliš krehké.
Vlastnosti podporujúce zdravie
Šafrán obsahuje viac ako 150 bioaktívnych zlúčenín. Najdôležitejšie z nich sú krocin a safranol.
Zlúčeniny obsiahnuté v šafráne:
Majú priaznivý účinok na nervový systém a náladu, zmierňujú príznaky depresie a PMS
Vykazujú antioxidačnú aktivitu
Podporujú správnu reguláciu cholesterolu
Pozitívne ovplyvňujú fungovanie očného a vizuálneho procesu
ZLOŽENIE:
Šafrán 100%. Surovina najvyššej kvality.
KULINÁRNE POUŽITIE
Vôňa šafranu je definovaná ako kombinácia vône medu a sena. Chuť je horká a štipľavá, takže malá štipka stačí na chuť jedla.
Šafrán je obľúbený v ázijskej, severoafrickej a stredomorskej kuchyni. Je vhodný pre slané a sladké pokrmy. Používa sa hlavne na ryžové pokrmy, t. J. Na paella, pilaf a biryani, ako aj na polievky, mäso, ryby a morské plody, kari a pečivo. Angličania a Švédi ju pridávajú do chleba, koláčov a koláčov s orechmi a hrozienkami, Francúzi k ryžovej polievke a Maročania k tajine. Šafrán je tiež prítomný vo všetkých druhoch sladkostí a dezertov, niektorých alkoholických a kávových nápojoch v arabskom svete.
Kontraindikácie
Tehotné a dojčiace ženy by nemali konzumovať šafrán.
CHARAKTERISTIKA RASTLÍN
Jeho prvé zmienky o pestovaní sa objavili v Grécku a Perzii pred niekoľkými tisíckami rokov a neskôr sa rozvíjalo v Indii, Číne a Európe. V súčasnosti sú hlavnými producentami šafranu Irán (viac ako polovica svetovej produkcie), Španielsko, India, Grécko, Azerbajdžan, Maroko a Taliansko. Rastlina dosahuje výšku až 15 cm. Má niekoľko úzkych lístkov a rodí krásne fialové kvety. Kvitnú na jar alebo v októbri asi 2 týždne.