Zloženie: Čakanka koreň - Cichorium intybus - 100g sekaný
Zaradenie: Gastrointestinálny trakt
Čakanka obyčajná (Cichorium intybus) vyniká krásnymi modrými kvetmi. Je bežná na Slovensku a vo svete. Rastie na lúkach, pri cestách a poliach, je aj pestovaná. Bylina sa zbiera v apríli z divo rastúcich rastlín a na jeseň sa vykopávajú korene.
Čerstvý koreň čakanky je hustý a mäsitý, hnedej farby a horkej chuti. Po vysušení a upražení sa používa na výrobu náhrady kávy, keďže inulín sa pri pražení mení na aromatickú zlúčeninu s vôňou kávy. Boli vyšľachtené špeciálne odrody čakanky s veľmi vyvinutým koreňom, ale aj listové odrody určené do šalátov, ktoré nájdete v obchodoch s potravinami.
Čakanka cestovateľ vďačí za svoje meno skupine botanikov, ktorí si všimli, že zvyčajne rastie pozdĺž cesty. Jeho ďalšie mená sú modrý cestovateľ, sv. Jana, kozie mlieko, mak a medovník.
Zdraviu prospešné vlastnosti:
Koreň čakanky je bohatý na mliečnu šťavu, ktorá obsahuje cholín, inulín (cca 40%), horčiny, polyfenolové kyseliny, fytosterol, minerálne soli a v malom množstve silice a vitamíny.
Koreň čakanky je cenený v medicíne mnohých krajín pre svoj priaznivý účinok na pečeň. Látky v ňom obsiahnuté podporujú správnu činnosť pečene a chránia ju pred poškodením spôsobeným toxínmi a voľnými radikálmi. Pomáhajú zmierniť zápal pečene a zvyšujú sekréciu žlče.
Zložky koreňa čakanky priaznivo pôsobia na tráviaci trakt. Koreňové nálevy, podobne ako bylinkové, stimulujú vylučovanie tráviacich štiav v žalúdku a dvanástniku. Zvyšujú chuť do jedla a pomáhajú regulovať pohyby čriev. Možno ich použiť pri poruchách trávenia, nadúvaní a zápche.
Koreň čakanky pre svoj močopudný účinok podporuje odstraňovanie nečistôt z tela.
Seskviterpénové laktóny prítomné v koreni čakanky majú mierny sedatívny účinok a priaznivo ovplyvňujú činnosť srdca postihnutého arytmiou. Nálevy z koreňa čakanky sa oplatí užívať pri stavoch zvýšeného napätia a stresu.
V tropických krajinách sa výťažky z koreňa čakanky používajú proti malárii.
ZLOŽENIE
100% sušený koreň čakanky. Najkvalitnejšia surovina!
DÁVKOVANIE A AKO POUŽÍVAŤ
Čakanka - čaj (rezaný koreň):
Odvar: 1 čajovú lyžičku koreňov povaríme v pohári vody niekoľko minút, potom necháme 10 minút pod pokrievkou a scedime. Konzumujte 2-3x denne na pohár odvaru.
SPOLUPRÁCA
Oplatí sa používať spolu s čakankou.
KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť na rastlinu.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Čakanka cestovateľská patrí do čeľade Asteraceae. Hovorí sa mu aj modrý cestovateľ, čakanka alebo kozie mlieko. Na Slovensku je bežná, možno ju nájsť na lúkach, pasienkoch, okrajoch poľnohospodárskych polí, okrajoch ciest a úhoroch. Rozšírila sa po celom svete a rastie divoko alebo sa pestuje. Existujú kultivary s dobre vyvinutými koreňmi, ktoré sa používajú pri výrobe kávy, a listové odrody na šaláty.
Čakanka dosahuje výšku od 30 do 120 cm. Jej stonky sú tenké, ale tvrdé a vláknité, takže sa ťažko lámu. Robia veľa vetiev. Má málo listov, ale veľa kvetov. Listy sú malé a kopijovitého tvaru. Kvety sú zvyčajne modré, menej často biele alebo ružové. Ich priemer meria asi 3-4 cm. Pozostávajú z početných, predĺžených okvetných lístkov. Koreň čakanky je hustý, mäsitý a má horkú chuť.