Zloženie: Kurkuma podzemok - Curcuma longa - 50g vcelku
Zaradenie: Byliny
Kurkuma (Curcuma longa) je známa aj ako kurkuma, kurkuma Zohara alebo indický šafran. Je to intenzívne žlté korenie s horkou chuťou, ktoré je známe v juhovýchodnej Ázii od staroveku. Dodnes sa bežne používa v kuchyni, v tradičnej a modernej medicíne, ako aj prírodné farbivo, ktorému bol pridelený symbol E100.
Kurkuma je predmetom mnohých vedeckých štúdií. Už dlho sa pozorovalo, že Indiáni, ktorí ju konzumujú pravidelne, len zriedka dostanú rakovinu a okrem toho sa vyznačujú najnižšou mierou výskytu Alzheimerovej choroby na svete.
Zdravotné vlastnosti
Kurkuma je bohatá na kurcuminoidy - silné bioaktívne látky, o ktorých sa preukázalo, že majú mnoho cenných vlastností. Najdôležitejšou z nich je kurkumín, ktorý je zodpovedný za žltú farbu kurkumy.
Pravidelná konzumácia kurkumy:
je dokonalým doplnkom ochrannej stravy proti mutáciám a pri vystavení karcinogénom, zlepšuje fungovanie tráviaceho systému stimuláciou vylučovania žlčových a tráviacich štiav, pomáha udržiavať normálnu hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi, čím znižuje riziko srdcových chorôb, má ochranný účinok na nervový systém a môže zabrániť rozvoju neurodegeneratívnych chorôb. Kurkumické prínosy môžu pociťovať ľudia trpiaci tráviacimi problémami a gastrointestinálnymi chorobami, ako sú dyspepsia, syndróm dráždivého čreva, ulcerózna kolitída a Crohnova choroba. Za zváženie stojí aj zahrnutie kurkumy do stravy starších ľudí, Alzheimerovej choroby, ako aj ľudí náchylných na depresiu a duševnú prácu. Ľudia s abnormálnym cholesterolom a srdcovými chorobami by mali konzumovať kurkumu.
ZLOŽENIE
100% Sušený podzemok. Surovina najvyššej kvality.
NÁVOD NA POUŽITIE
Kurkuma je veľmi častým doplnkom jedál na Ďalekom a Strednom východe. Je súčasťou kari koreniacej zmesi a používa sa v kari jedlách. Môže sa tiež úspešne používať v slovenských a európskych jedlách.
Kurkuma je vhodná na polievky, omáčky a všetky druhy mäsa. Ide dokonale s rybami a eliminuje jeho charakteristickú vôňu. Je vhodné pridať kurkumu na varenie ryže, kaše, zeleniny, šošovice a iných strukovín. Dobre sa hodí aj k ovsenej kaši, palacinkám a iným sladkým jedlám. Kurkuma dodá každému jedlu krásnu, teplú, žltkastú farbu, ktorú je možné použiť pri pečení chleba, koláčov a pečiva, ako aj pri plnení, napríklad pri ruských knedlích. Môže sa tiež pridať do jogurtu, majonézy a horčice a môže sa dokonca posypať sendvičmi.Kurkuma ideálne s korením, ako je zázvor, koriander, rasca, škorica, kardamóm, cesnak, korenie a paprika.
Celý podzemok si zachováva chuť a vôňu korenia dlhšiu dobu. Môžete ho pridať do hrnca ako celok, ale najlepšie je pomletý bezprostredne pred použitím. Kurkuma by sa mala používať v kuchyni opatrne, pretože jej nadbytok môže v jedle vytvoriť horkú chuť. Optimálna dávka pre malú misku je štvrť čajovej lyžičky a pre väčšie môžete pridať pol čajovej lyžičky.
Kurkuma sa môže používať na podporu zdravia ako denný doplnok. Na tento účel sa denne konzumuje polovica až celá čajová lyžička kurkumy. Musí sa kombinovať s veľkorysou štipkou korenia alebo sladkým alebo horúcim korením a lyžičkou olivového oleja.
SYNERGIA
Korenie a olivový olej zvyšujú absorpciu kurmerických bioaktívnych zložiek až 2 000-krát.
CHARAKTERISTIKY RASTLÍN
Kurkuma sa získava z odnoží Curcuma longa, ázijskej trvalka patriacej do čeľade zázvoru. Vyskytuje sa hlavne v subtropickom podnebí, a preto sa väčšina plodín nachádza v juhovýchodnej Ázii, t. J. V Indii, na Srí Lanke, v Číne, Jave, na Taiwane, v Indonézii, Thajsku a na Filipínach. Nachádza sa tiež v Peru a Austrálii. Podzemok kurkumy má dĺžku 2,5 až 7 cm a priemer 2,5 cm. Z nej vyrastajú menšie vetvy. Podzemok je obklopený hrubou, zlatohnedou šupkou a vo vnútri je intenzívne oranžový. Po zbere sa podzemok suší a predáva v celku alebo v mletej forme. Kurkuma dorastá do 1 m na dĺžku. Má rovnú, nerozvetvenú stopku, na ktorej rastú bielo-ružové kvetinové hlavy. Stonka je obklopená dlhými, pol metrovými listami.