Krvavček kanadský koreň - Sanguinaria canadensis - 50g mletý Náhľad

Krvavček kanadský koreň - Sanguinaria canadensis - 50g mletý

AR111939

Zloženie: Krvavček kanadský koreň - Sanguinaria canadensis - 50g mletý
Zaradenie: Byliny

Tento produkt už nie je dostupný

11,41 €

Detaily

Zloženie: Krvavček kanadský koreň - Sanguinaria canadensis - 50g mletý
Zaradenie: Byliny

Je to rastlina zo Severnej Ameriky, ktorú predtým používali miestni indiáni, a potom aj európski kolonisti. Medzi indiánmi bol známy ako puccoon alebo poughkone. Jeho krvavočervený koreň bol široko používaný v tradičnej medicíne mnohých kmeňov. Používal sa predovšetkým pri prechladnutí a infekciách dýchacích ciest vo forme infúzie alebo prášku nanášaného na nos. Wisconsinskí indiáni z neho vyrábali pastilky na bolesť hrdla kombináciou mletého koreňa s javorovým sirupom. Niektoré kmene ho používali pri tráviacich problémoch - malé množstvo koreňového prášku malo upokojiť nevoľnosť, zatiaľ čo väčšie množstvo vyvolalo zvracanie, ktoré bolo potrebné v prípade otravy. Indiánske ženy ho tiež používali pre silné účinky na upokojenie menštruačných bolestí a dokonca na vyvolanie potratu. Starší Indiáni naopak pili čaj z jeho koreňov, aby upokojili reumatické bolesti.

Sanguinaria canadensis sa tiež bežne používal externe. Z jeho koreňov sa pripravovali silné extrakty, ktoré sa používali na umývanie rán alebo namočené obklady na popáleniny a hemoroidy. Indiáni z Meskwaki žuvali koreň na kašu a v tejto podobe ho položili na pokožku. Okrem toho sa aplikoval na rany postihnuté infekciou, napríklad na gangrénu.

Európski kolonisti sa od Indov naučili, ako používať Sanguinaria canadensis a priniesli ho do Európy. Jeho koreň klasifikovali ako liečivú surovinu, zatiaľ čo listy a semená ako omamné látky, pretože pri ich konzumácii spôsobili závraty, bolesti hlavy a kŕče. Šírili koreň ako expektorans, antibakteriálny prostriedok, bronchodilatátor a dýchaciu pomôcku. Bol preto užitočný pri astme a všetkých respiračných infekciách. Používa sa tiež pri nedostatku chuti do jedla, pri ochoreniach pečene, hnačkách a reumatických bolestiach a ako regulačný prostriedok pre ženský menštruačný cyklus. Neprehliadol sa ani jeho pozitívny vplyv na pokožku, ktorý sa používal vo forme odvarov a tinktúr na starostlivosť o postihnutú pokožku. Zaujímavým prípravkom bol extrakt z koreňov, ružovej vody a octu, ktorý sa nanášal na pupienky a iné nedokonalosti. Táto rastlina bola tiež zabudovaná do mastí, ktoré sa používali na plešatenie, kožné vredy a neoplastické kožné lézie. Bol používaný pri liečení ako tzv čierna masť (Cansema), ktorá pozostávala z koreňa Sanguinaria canadensis, chloridu zinočnatého a Chaparralu. Použitie čiernej masti je jednou z kontroverzných a nebezpečných metód boja proti rakovine kože.

Je veľmi dôležité, aby sa používal vo veľmi malých dávkach, pretože len potom má priaznivý účinok. Vo väčších dávkach je jedovatý!

Vlastnosti podporujúce zdravie:

Uvoľňuje priedušky, uľahčuje dýchanie pri astme a záchvatoch dýchavičnosti alebo panike.
Pôsobí ako expektorans, podporuje odstraňovanie pľúcnych sekrétov, ktorých hromadenie sprevádza infekcie dýchacieho systému.
Pomáha čistiť vnútro tela a pokožku od baktérií.
Stimuluje vylučovanie tráviacich štiav a žlče, čím zlepšuje tráviace procesy.
Stimuluje krvný obeh.
Stimuluje menštruáciu.
Mierne stimuluje nervový systém, ale zároveň upokojuje uvoľnením svalov.
Pri vonkajšom použití dezinfikuje a čistí rany a tiež pomáha pri odstraňovaní (nie hojení, ale odstraňovaní) nežiaducich kožných zmien - výrastkov, vredov, uzlín.

APLIKÁCIA:
zablokované dýchacie cesty, dýchavičnosť, ťažkosti s dýchaním
stimulovať trávenie, cirkuláciu a menštruáciu
ako dezinfekčný prostriedok
na starostlivé vonkajšie použitie na odstránenie nežiaducich kožných lézií

ZLOŽENIE:
Sanguinaria (Sanguinaria canadensis) - 100% mletý koreň. Najkvalitnejšia surovina!

DÁVKOVANIE A APLIKÁCIA:

Výstraha!
Sanguinea by sa mala používať v odporúčaných dávkach, pretože vo väčších je veľmi jedovatá / škodlivá! To platí pre vnútorné aj vonkajšie použitie!

Ústne:
Užívajte 60 - 500 mg mletého koreňa až 3 krát denne s jedlom alebo po jedle. Pred konzumáciou zmiešame s vodou. Množstvo vyvolávajúce zvracanie je 1 - 2 g.

Navonok:
Typické dávkovanie na vonkajšie použitie nebolo stanovené. Začnite s najmenšími dávkami. Zmiešajte s vodou a použite na umytie rán alebo na prípravu pasty na aplikáciu na pokožku. Pridajte do krémov a mastí.

KONTRAINDIKÁCIE:
Tehotenstvo (spôsobuje potrat), dojčenie, precitlivenosť na rastlinu, zápal tráviaceho traktu.

Vedľajšie účinky:
Sanguinaria canadensis môže dráždiť žalúdok.
Konzumácia vysokých dávok sanguinárie spôsobuje silné zvracanie, poruchy krvného obehu, kŕče, stratu vedomia, kómu až smrť.
Aplikácia veľkého množstva sanguínu na pokožku môže lokálne trvale poškodiť kožné tkanivo!

CHARAKTERISTIKA RASTLINY:
Krvavček kanadský (Sanguinaria canadensis) je nádherná trvalka z čeľade makovitých, pôvodom zo Severnej Ameriky. Produkuje charakteristický hľuzovitý podzemok, ktorého prierez je intenzívne oranžový alebo krvavočervený - odtiaľ pochádza aj názov rastliny. Okrúhle listy s odrezanými a vrúbkovanými okrajmi, ktoré pripomínajú malé dáždniky, vyrastajú priamo z rizómov. Vedľa listovej stonky je bezlistá kvetná stonka zakončená jediným, veľkým a veľmi pôvabným kvetom s bielymi okvetnými lístkami, žltým piestikom a tyčinkami. Po opelení kvetov včelami alebo muchami sa na ich mieste vytvoria zvislé struky so semenami vo vnútri. Tieto semená sa šíria mravcami (myrmekochoria).

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

Zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili:

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: