AR75976
Zloženie: Čakanka vňať - Cichorum intybus - 250g sekaný
Zaradenie: Byliny
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Čakanka vňať - Cichorum intybus - 250g sekaný
Zaradenie: Byliny
Čakanka (Cichorium intybus) je bežná rastlina, ktorú možno nájsť na lúkach, pri cestách a poliach, ako aj pri pestovaní. Jeho charakteristickým znakom sú krásne, azúrové kvety. Bylina sa zbiera v apríli z divo rastúcich rastlín. Na ich získanie sa odrežú vrcholy výhonkov, dlhé asi 20 cm, bez lignifikovaných stoniek, a potom sa sušia v sušiarňach. Jeho korene sú naopak vykopané na jeseň. V pestovaní sú listové odrody čakanky (endivia) určené do šalátov, ktoré možno nájsť v obchodoch s potravinami.
Za svoj názov vďačí čakanka skupine botanikov, ktorí si všimli, že najčastejšie rastie pri ceste. Jeho ďalšie mená sú modrý cestovateľ, biče sv. Ján, kozie mlieko, podporuje fajky a medovú krásu.
Zdravotné vlastnosti:
Medzi bioaktívne látky listov a výhonkov čakanky patria flavonoidy, deriváty apigenínu, hyperozid a hydroxykumaríny. Kvety obsahujú antokyány a schorín.
Látky prítomné v bylinke čakanky priaznivo pôsobia na tráviaci systém. Stimulujú žalúdok a dvanástnik k vylučovaniu tráviacich štiav, preto sú nápomocné pri poruchách trávenia a kataroch týchto orgánov.
Podporujú tiež správne vylučovanie žlče pečeňou a fungovanie žlčníka. Zlepšujú odtok žlče, čím zabraňujú tvorbe žlčových kameňov. Výťažky z listov použité vo výskume preukázali ochranný účinok na pečeň a zabránili poškodeniu voľnými radikálmi.
Obsahové látky čakanky svojím močopudným účinkom podporujú odstraňovanie nečistôt z krvi, žlčových ciest, močových ciest a obličiek.
Priaznivo pôsobia aj na nervový systém a vykazujú mierny sedatívny účinok.
ZLOŽENIE
Sušená bylinka čakanka 100%. Najkvalitnejšia surovina!
DÁVKOVANIE A APLIKÁCIA
Cestovná čakanka - čaj (rezaná bylinka):
Infúzia: Na prípravu jednej porcie nálevu stačí zaliať 1-2 lyžičky bylinky vriacou vodou a nechať 10-15 minút vylúhovať.
Odvar: 1 čajovú lyžičku bylinky povarte v pohári vody niekoľko minút, potom nechajte prikryté 10 minút natiahnuť. Pohár odvaru konzumujte 2-3x denne.
SPOLUPRÁCA
Oplatí sa používať spolu s koreňom čakanky.
KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť na rastlinu.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Čakanka cestovateľská patrí do čeľade Asteraceae. Hovorí sa jej aj modrý cestovateľ, čakanka alebo kozia púpava. Na Slovensku sa vyskytuje bežne, vyskytuje sa na lúkach, pasienkoch, okrajoch orných polí, okrajoch ciest a úhoroch. Rozšírila sa do celého sveta a rastie divoko alebo sa pestuje. Kultivary pestujú odrody so silne vyvinutými koreňmi, používané pri výrobe kávy a listové odrody do šalátov.
Čakanka dorastá do výšky 30 až 120 cm. Jeho stonky sú tenké, ale tvrdé a vláknité, takže sa ťažko lámu. Vytvárajú veľa vetiev. Majú málo listov, ale veľa kvetov. Listy sú malé a kopijovitého tvaru. Kvety sú zvyčajne modré, menej často biele alebo ružové. Ich priemer je približne 3-4 cm. Pozostávajú z mnohých predĺžených okvetných lístkov. Koreň čakanky je hustý, mäsitý a má horkú chuť.