Kava Kava - Piepor Opojný - 100g Palasa - Piper methysticum Náhľad

Kava Kava - Piepor Opojný - 100g Palasa - Piper methysticum

AR120493

Nové

Zloženie: Kava Kava - Piepor Opojný - 100g Palasa - Piper methysticum
Zaradenie: Korenie

Viac detailov

Na sklade

29,99 €

Detaily

Kava Kava - Piepor Opojný - 100g Palasa - Piper methysticum

Zloženie: Kava Kava - Piepor Opojný - 100g Palasa - Piper methysticum
Zaradenie: Korenie

Kava kava Palasa z Vanuatu

Toto je tretí z našich jedinečných kavas vedľa Palarasul a Bir Kar. Rovnako ako ďalšie dva sa vyrába iba na jednom ostrove – Espiritu Santo, ktorý je súčasťou Vanuatu. Vanuatu sa skladá z niekoľkých ostrovov, no len na tomto jednom nájdete vyššie uvedené odrody v kava baroch. Obyvatelia Espirit Santo konzumujú väčšinu kava, ktorú produkujú, a preto sú tieto odrody oveľa vzácnejšie ako ostatné.

Odroda Palasa sa pestuje v tieni na úrodnej sopečnej pôde. Väčšinu kava extrahovanej z nej tvorí nadzemný koreň, známy ako lavena. Z tohto dôvodu sa Palasa tradične konzumuje cez deň, no tí, ktorí ju pestujú vo svojich záhradách, si ju veľmi často nechávajú aj na špeciálne príležitosti.

V EU možno kava kava vlastniť a predávať, ale nie je registrovaná ako potravina. To znamená, že nemôžeme poskytnúť informácie o tom, ako sa konzumuje.

ZLOŽENIE
Kava kava Palasa 100% z Vanuatu. Najvyššia kvalita!
Waka: 35%, Lavena: 65%

Kava kava alebo Opojné čierne korenie (Piper methysticum)

Kava kava alebo Piepor opojný (Piper methysticum). Nemá to nič spoločné s kávou, ale súvisí s korením botanickej rodiny paprík. Rastie na tichomorských ostrovoch, najmä na Mikronézii, na Fidži, na Vanuatu a na Havaji, kde je jednou z najdôležitejších plodín. Jeho koreň sa používa na výrobu nápojov, ktoré sú od nepamäti neoddeliteľnou súčasťou kultúry obyvateľov tichomorských ostrovov. Tento nápoj je pre nich niečo ako čaj pre Japoncov. Konzumujú ho každý deň na stretnutiach v ich domovoch aj baroch (známych ako nakamalami) a slúžia pri dôležitých obradoch.

Kava kava sa zúčastňuje všetkých náboženských, kultúrnych a politických udalostí, ktoré sa konajú na tichomorských ostrovoch. Je cenený pre svoj relaxačný a mierne euforický účinok. Preto sa aj nazýva koreň šťastia. Introverti a ľudia, ktorí sa cítia neisto v súvislosti so socializáciou, si ho užívajú, pretože kava kava zmierňuje úzkosť a uľahčuje interakciu s ľuďmi. A keď jeho účinok ustúpi, príde rýchlejšie hlbší spánok. Obyvatelia tichomorských ostrovov používajú kava nielen na potešenie, ale aj na liečebné účely. Kava je pre nich tradičným liečivom, ktoré upokojuje, zmierňuje napätie, zmierňuje bolesti svalov a menštruácií, navodzuje spánok, pomáha pri infekciách, močových cestách a kožných chorobách.

Na rôznych ostrovoch sa nápoj pripravuje trochu inak a jeho sila a účinok závisí od spôsobu prípravy. Ostrov Vanuatu je známy svojou veľmi silnou a hustou kavou, ktorá sa vyrába z čerstvých koreňov tejto rastliny, a preto sa tam tento nápoj konzumuje hlavne vo večerných hodinách. Na druhej strane, na ostrovoch Fidži a Tonga je kava populárna v ľahkej, zvodnenej verzii so slabším účinkom, ktorá sa pije po celý deň.

Obyvatelia ostrova Vanuatu pripravujú kava takto:

Vložte 30 - 40 g mletej kava (približne 3 - 4 polievkové lyžice) do látkového vrecka do väčšej nádoby. Zalejte teplou vodou (nie vriacu a príliš horúcou). Rukou stláčajú vrece, aby do vody dostali čo najviac účinných látok - trvá to asi 15 minút. Po tejto dobe stlačia vrecko a nalejú hotový nápoj do nádoby, zvyčajne do dutých škrupín kokosového orecha. Je to cca pre asi 5-6 ľudí.

Sila a účinok kavy závisí aj od jej druhu a je ich veľa a od časti použitej rastliny. Kava kava sa používa na získanie nielen koreňov, ale aj hrubého fragmentu stonky umiestneného tesne nad koreňom. Koreň sa nazýva "waka" a časť nad koreňom sa nazýva "lawena". LAWENA sa vyznačuje nižším obsahom kavalaktónov - účinných látok zodpovedných za vlastnosti kava. Vďaka tomu je jeho pôsobenie jemnejšie. Má tiež jemnejšiu chuť. Obyvatelia tichomoria radi pijú LAWENA počas dňa, aby sa počas svojich každodenných prác cítili trochu uvoľnene a v dobrej nálade. WAKA je zase silná, spoľahlivo sa uvoľňujúca kava s intenzívnou chuťou a vysokým obsahom kavalaktónu, ktorá sa zvyčajne konzumuje večer alebo v noci.

Všetky odrody kava v našom obchode sú ušlachtilé kava od renomovaných dodávateľov, pravidelne testovaných v laboratóriu.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: