PEA – palmitoyletanolamid - 400mg - 100 kapsúľ Náhľad

PEA – palmitoyletanolamid - 400mg - 100 kapsúľ

AR125695

Nové

Zloženie: PEA – palmitoyletanolamid - 400mg - 100 kapsúľ
Zaradenie: Doplnky v kapsuliach

Viac detailov

17,92 €

Detaily

Zloženie: PEA – palmitoyletanolamid - 400mg - 100 kapsúľ
Zaradenie: Doplnky v kapsuliach

PEA - palmitoyletanolamid
Názov PEA sa vzťahuje na dve látky. Jedným z nich je fenyletylamín a druhým. palmitoyletanolamid. Oba sa používajú ako doplnky. V našej predajni ponúkame ten druhý a v ďalšej časti textu ho budem označovať ako PEA.

Palmitoyletanolamid je v súčasnosti pomerne málo známy doplnok, napriek tomu, že bol objavený už veľmi dávno. V 70. rokoch sa predával v tabletách ako liečba chrípky a iných respiračných ochorení. Dal sa kúpiť napríklad v Československu a Španielsku. V tom čase sa skúmal aj jeho analgetický účinok a zistilo sa, že je na rovnakej úrovni ako aspirín.

PEA je chemicky amid mastných kyselín. Vyrába sa prirodzene v našom tele, nachádza sa aj v potravinách – hlavne v sójovom lecitíne, sójových bôboch, vaječných žĺtkoch a arašidoch. Jeho charakteristickým znakom je schopnosť ovplyvňovať endokanabinoidný systém, ako aj posilňovať procesy vedúce k zmierneniu zápalu a úľave od bolesti. Nemožno ho klasifikovať ako typické kanabinoidy, pretože mu chýba afinita k receptorom CB1 a CB2. Ovplyvňuje ich to však nepriamo. Mechanizmus jeho pôsobenia v endokanabinoidnom systéme (ECS) spočíva vo zvýšení hladiny anandamidu a zosilnení jeho aktivity. Anandamid je náš vnútorný kanabinoid, ktorý stimuluje receptory CB1 a CB2, prehlbuje náš vnútorný pokoj a zmierňuje pocit bolesti. Zvyšuje tiež pocit potešenia a reguluje našu motiváciu.

O význame PEA pri rôznych patologických stavoch, ako sú zápaly orgánov, roztrúsená skleróza, ischemická cievna mozgová príhoda, bolesť či rakovina, môže naznačovať fakt, že hladina tejto látky v organizme je pri týchto stavoch výrazne zmenená. To znamená, že PEA sa podieľa na mechanizmoch zameraných na odstránenie patologického stavu a obnovenie rovnováhy.


AKCIA

Bolesť
Telo si síce samo vyrába PEA na zmiernenie bolesti, no toto množstvo väčšinou nestačí na jeho účinné odstránenie, najmä v prípade chronickej bolesti. To je dôvod, prečo sa analgetický potenciál dodatočnej suplementácie touto zlúčeninou skúmal roky.

Prvé štúdie, ktoré ukázali, že PEA posilňuje mechanizmy vedúce k úľave od bolesti, sa objavili v roku 1998. Odvtedy sa vynaložilo úsilie na vysvetlenie a preskúmanie mechanizmu, ktorý za tým stojí. Ako som spomenul vyššie, ide o nepriamy účinok PEA na kanabinoidné receptory CB1 a CB2, ktorých stimulácia vedie k zníženiu bolesti. PEA nepriamo ovplyvňuje aj kapsaicínový receptor – TRPV1, ktorý je zodpovedný za vnímanie bolesti a teploty. Jeho blokovaním znižuje bolesť.

V roku 2014 bol testovaný účinok PEA na bolesť v štúdii zahŕňajúcej pacientov trpiacich ťažkou neuropatickou bolesťou. Výsledky ukázali výrazné zníženie intenzity bolesti a iných symptómov neuropatie u subjektov. PEA bol dobre tolerovaný a nemal žiadne vedľajšie účinky.

Nálada
PEA zlepšuje pohodu nielen svojim účinkom na endokanabinoidný systém, ale aj zvýšením neurotransmiterov zodpovedných za náladu. V štúdii na obéznych zvieratách kŕmených stravou s vysokým obsahom tukov viedlo podávanie PEA k zvýšeniu hladín serotonínu a dopamínu, ako aj k zníženiu rozpadu týchto neurotransmiterov. Zlepšila sa aj plasticita mozgu a jeho schopnosť regenerácie. Tieto účinky viedli k tomu, že zvieratá vykazovali menej depresívne správanie a navyše sa zlepšili ich kognitívne schopnosti.

V štúdii u pacientov s depresiou bol PEA pridaný k liečbe citalopramom, čo je klasické antidepresívum. V dôsledku tejto kombinácie bol pozitívny efekt terapie výrazne silnejší ako v kontrolnej skupine liečenej samotným citalopramom.

Regenerácia a ochrana mozgu
PEA má neuroprotektívny účinok a stimuluje regeneráciu mozgu po poškodení. V štúdii pacientov s mozgovou príhodou posilnila 30-dňová suplementácia PEA s luteínom stav mozgu a zlepšila narušené kognitívne schopnosti a každodenné fungovanie pacientov.

V štúdiách na zvieratách sa ukázalo, že PEA má schopnosť inhibovať progresívnu Parkinsonovu chorobu prostredníctvom ochranného účinku na dopamínergné dráhy. V inej štúdii sa zistilo, že PEA stimuluje regeneráciu nervov u zvierat s poranením miechy stimuláciou aktivity neurónových rastových faktorov: BDNF a NGF, ktoré intenzívne podporujú neurogenézu a neuroregeneráciu.

zápaly
Nemožno opomenúť pozitívny vplyv PEA na organizmus pri zápalových stavoch. Štúdie na zvieratách ukázali, že PEA podporuje činnosť čriev, kĺbov, mozgu alebo pľúc postihnutých zápalom, inhibuje sekréciu histamínu a TNF-alfa, ako aj znižuje produkciu cyklooxygenázy-2 a NOS – faktorov podieľajúcich sa na zápalových procesoch .

APLIKÁCIA
podpora tela pri bolestiach a zápaloch
na zlepšenie zdravia mozgu
na zvýšenie pozitívnej nálady

ZLOŽENIE
1 kapsula obsahuje 400 mg mikronizovaného palmitoyletanolamidu (PEA). Celulózová kapsula.
Najvyššia kvalita! Bez pridania plnív, farbív, konzervačných látok a mazadiel.
Produkt je vhodný pre vegánov.

DÁVKOVANIE A AKO POUŽÍVAŤ
Odporúčaná denná dávka: 1 kapsula jeden až dvakrát denne. Neprekračujte odporúčanú dennú dávku.
Obsah v dennej dávke (2 kapsuly): 800 mg PEA.
Výživové doplnky nemožno užívať ako náhradu pestrej stravy a nenahradia zdravý životný štýl.

KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť na niektorú zo zložiek prípravku.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

Zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili:

9 ďalších produktov v rovnakej kategórii: