Portulaka zeleninová - Portulaca oleracea - 50g - sekaná Náhľad

Portulaka zeleninová - Portulaca oleracea - 50g - sekaná

AR125117

Zloženie: Portulaka zeleninová - Portulaca oleracea - 50g - sekaná
Zaradenie: Byliny

Na sklade

7,38 €

Detaily

Zloženie: Portulaka zeleninová - Portulaca oleracea - 50g - sekaná
Zaradenie: Byliny

Portulaka bylina
Portulaka, tiež známa ako zelenina (Portulaca oleracea), je bylina cenená pre obsah zlúčenín s antivírusovou aktivitou.

Teraz ho možno nájsť na celom svete okrem Antarktídy. Je to jedlá rastlina, tradične sa pridáva do šalátov alebo teplých jedál (polievky, praženica) ako zelenina. Trsy čerstvej portulaky si môžeme kúpiť napríklad na trhoch v Turecku, Egypte, Portugalsku či Severnej Amerike. Nečudujem sa, že ho ľudia jedia - čaj z neho chutí výborne!

Portulaka sa pre svoju schopnosť ľahkého šírenia lieči skôr ako burina. Bylinkári však vedia, že namiesto ničenia je lepšie ho zbierať.

Portulaka sa od ostatných bylín a zeleniny odlišuje výrazným obsahom omega-3 mastných kyselín v listoch. Dá sa dokonca považovať za potravinový zdroj. Rastlinám sa to nestáva. Omega-3 nájdete hlavne v rybách, možno v semenách, ale v listoch? Toto je mimoriadna vzácnosť!

Okrem omega-3 obsahuje aj slizovité látky, antioxidanty, vitamíny a minerály.

Táto rastlina dnes nie je vo fytoterapii veľmi populárna, hoci sa na liečebné a kulinárske účely pestuje už 4000 rokov. pred rokmi – hlavne v severnej Afrike, na Strednom východe a v Indii – odkiaľ s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza.

AKCIA
Portulaka obsahuje aktívne zlúčeniny, ktoré podporujú obranyschopnosť organizmu proti vírusom.
Slizy v ňom prítomné majú upokojujúci a ochranný účinok na sliznicu úst, hrdla a tráviaceho traktu.

Dobre vedieť:
Čerstvá portulaka je bohatá na vitamíny a minerály, ale z nutričného hľadiska je nepravdepodobné, že by suchý bylinkový čaj poskytoval významné množstvo týchto látok.

ZLOŽENIE
Portulaka (Portulaca oleracea) - rezaná bylina 100%. Najvyššia kvalita!

DÁVKOVANIE A AKO POUŽÍVAŤ
Portulaka - čaj:
1-2 čajové lyžičky bylinky zalejte pohárom vriacej vody, prikryte, nechajte 15 minút pôsobiť. Prefiltrujte. Konzumujte 3x denne po pohári nálevu.

Portulaka - tinktúra:
Pomery 1:5, alkohol 70%. Macerovať 2 týždne, prefiltrovať. Užívajte 5 ml trikrát denne.


KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť na rastlinu.

CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Portulaka obyčajná (Portulaca oleracea) je dužinatá, plazivá rastlina s načervenalou stonkou a hrubými, oválnymi listami. Patrí medzi sukulenty. Pripadá mi to trochu ako slnečnicové klíčky. Jeho výhonky vyrastajú lúčovito z koreňa a vytvárajú rozsiahlu ružicu. Na vrcholoch výhonkov kvitnú malé, jasne žlté kvety. Táto rastlina je kozmopolitným druhom, čo znamená, že úspešne obýva všetky kontinenty (okrem Antarktídy). Je to skôr burina.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: