Uragoga pravá koreň - Ipekakuána - Carapichea ipecacuanha - 5g Náhľad

Uragoga pravá koreň - Ipekakuána - Carapichea ipecacuanha - 5g

AR119553

Zloženie: Uragoga pravá koreň - Ipekakuána - Carapichea ipecacuanha - 5g
Zaradenie: Byliny

Viac informácií

Na sklade

6,58 €

Detaily

Zloženie: Uragoga pravá koreň - Ipekakuána - Carapichea ipecacuanha - 5g
Zaradenie: Byliny


Ipekakuana (Carapichea ipecacuanha, syn. Cephaelis ipecacuanha), je malý ker, ktorý sa prirodzene vyskytuje v dažďových pralesoch Strednej a Južnej Ameriky. Stretneme sa s ňou najmä v Kostarike, Nikarague, Paname, Brazílii, Kolumbii a Ekvádore. Už stovky rokov sa z tejto rastliny získava koreň, ktorý je po celom svete známy svojimi silnými expektoračnými a zvracajúcimi účinkami. Na základe tohto koreňa vznikol sirup Ipecac, ktorý sa v minulosti používal pri ťažkých otravách a ťažkom kašli. Bol však stiahnutý z trhu v USA aj v Európe po tom, čo sa objavil článok vysvetľujúci, že zvracanie nie je najlepší spôsob, ako sa zbaviť jedu. V súčasnosti sa namiesto sirupu Ipecac odporúča aktívne uhlie, ktoré má oveľa väčší detoxikačný účinok a navyše neutralizuje toxické látky po celej dĺžke tráviaceho traktu, nielen v žalúdku. Jeho používanie je tiež oveľa bezpečnejšie.

Koreň ipecacany bol kedysi veľmi žiadaný v Európe, kam bol dovezený z Amazónie, ale podobne ako Ipecac bol tiež vyradený a zabudnutý. V súčasnosti sa neodporúča užívať perorálne kvôli obsahu účinných látok, ktorými sa možno ľahko predávkovať. To má za následok intenzívne vracanie a hnačku, čo vedie k ťažkej dehydratácii a strate vedomia. Tradične sa z koreňa ipecakana vyrábali nálevy, neskôr aj liehové extrakty a spomínaný sirup. Menej často sa používal mletý koreň. Malé dávky (0,5 g koreňa) sa používali na stimuláciu expektoračného reflexu pri kašli a väčšie (2,5 g koreňa) na podráždenie tráviaceho traktu a vyvolanie zvracania, čo bolo užitočné najmä pri otravách u detí. Dnes nájdeme ipekakuanu vo veľmi malej dávke v homeopatickom lieku s názvom Phytotux Ipeca Complexe. Je potrebné dodať, že emetín, účinná látka ipekakuánov, je najúčinnejšou zo známych látok proti motolici pečene a úplavici – to sú prvoky vyskytujúce sa v trópoch, spôsobujúce nebezpečné infekčné choroby. Emetín bol predtým izolovaný z koreňa ipecakana a podávaný injekciou na vyššie uvedené infekcie.


ZLOŽENIE
Ipekakuana pravá (Carapichea ipecacuanha) - 100% rezaný koreň. Najvyššia kvalita!


DÁVKOVANIE A APLIKÁCIA
Zberateľský materiál - nie je určený na konzumáciu!


CHARAKTERISTIKA RASTLÍN
Ipekakuana pravá (Carapichea ipecacuanha, Cephaelis ipecacuanha, Callicocca ipecacuanha, Cephaelis acuminata, Uragoga granatensis, angl. ipecac) rastie v džungliach Strednej a Južnej Ameriky. Existujú pokusy pestovať ju aj na iných miestach s tropickým podnebím, ako je India a Srí Lanka, ale táto rastlina je vyberavá, takže nie vždy je úspešná. Ipekakuana je ker dosahujúci výšku 60 cm. Pod zemou tvorí tenký, rozvetvený podzemok a nie príliš hrubý, krátky tmavo sfarbený koreň. Nad zemou tvorí vekom na báze drevnaté výhonky, pokryté pretiahnutými listami s vlnitými okrajmi. Vytvára drobné, biele, päťlupičkové, lievikovité kvety, po ktorých nasledujú drobné, guľovité, jasne červené plody.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: