Lastovičník väčší - Chelidonium majus - 100g mletý Náhľad

Lastovičník väčší - Chelidonium majus - 100g mletý

AR89387

Zloženie: Lastovičník väčší - Chelidonium majus - 100g mletý
Zaradenie: Byliny

Viac detailov

Na sklade

6,16 €

Detaily

Zloženie: Lastovičník väčší - Chelidonium majus - 100g mletý

Zaradenie: Byliny

Lastovičník väčší (Chelidonium majus) je všestranná rastlina, ktorú nájdete v európskych lesoch. Je spájaný predovšetkým ako ľudový liek podporujúci boj proti bradaviciam, a na tento účel sa používa čerstvá šťava vytekajúca zo stonky alebo tinktúra byliny. Obsahuje tiež látky, ktoré majú pozitívny vplyv na pečeň, žlčové cesty a srdce a uvoľňujú hladké a kostrové svalstvo. Niektoré zo zložiek sa svojím účinkom porovnávajú s morfínom, kodeínom a papaverínom.

Prvé záznamy o lastovičníku sa objavili v starovekom Egypte a sú datované okolo roku 1550 pred naším letopočtom! Túto rastlinu neskôr mnohokrát opísali veľkí historickí lekári a botanici, napríklad Dioscurides, Plinius starší, sv. Hildegarda a Paracelsus. Lastovičník bol vždy v medicíne mimoriadne cenenou rastlinou a jeho latinský všeobecný názov Chelidonium znamená „dar neba“. Je zaujímavé, že aj napriek mnohým vedecky zdôvodniteľným prozdravotným vlastnostiam tejto rastliny sa už niekoľko rokov prijímajú opatrenia na elimináciu lastovičníka z prírodného liečenia. Tvrdí sa, že „riziko jeho použitia prevažuje nad zanedbateľným terapeutickým prínosom“.


Vlastnosti pre zdravie:

priaznivo ovplyvňuje prácu pečene a žlčových ciest - stimuluje tvorbu žlče a podporuje jej vylučovanie do dvanástnika,
uvoľňuje hladké a kostrové svalstvo a tým pomáha zmierňovať bolesti brucha, menštruácie a svalov,
upokojuje vás a pomáha vám zaspať,
priaznivo ovplyvňuje prácu srdca a fungovanie obehového systému,
aplikovaný zvonka zlepšuje vzhľad a stav pokožky,
zvlášť sa odporúča pre bradavice.

ZLOŽENIE
Lastovičník väčší (Chelidonium majus) - bylina 100%. Najkvalitnejšia surovina!
Bylina lastovičník obsahuje izochinolínové alkaloidy, fenolové kyseliny, flavonoidy, živice, éterické oleje, biogénne amíny, cholín, lektíny, slizy, proteolytické enzýmy a glykogén.


DÁVKOVANIE A SPÔSOB POUŽITIA

Lastovičník väčší - čaj (rezaná bylina):
Infúzia:
1 lyžicu byliny zalejte 1 pohárom vriacej vody, nechajte ju lúhovať 30 minút, preceďte. Konzumujte 1 pohár infúzie rozloženej na 3 - 4 porcie počas dňa.

Odvar:
Položte pol lyžice byliny do malého, nie hliníkového hrnca, zalejte pohárom vody a pomaly ju priveďte k varu. Varte 5 minút na miernom ohni, potom preceďte. Počas dňa skonzumujte 1 pohár odvaru rozloženého na 3 - 4 porcie.

Prášok:
1 malú čajovú lyžičku prášku zalejte trochou horúcej vody. Po vychladnutí vypite aj so sedimentom. Používajte dvakrát denne.
Prijateľná denná dávka suchej byliny celandínu je 4 - 5 g (asi 1 polievková lyžica).

Tinktura:
1 diel suchej, najlepšie zomletej byliny zalejeme 5 dielmi 40 - 50% alkoholu. Odložte na 7 dní, potom prefiltrujte. Vezmite polovicu čajovej lyžičky tinktúry zriedenej v pol pohári vody 2-3 krát denne. Tinktúru je možné použiť na umývanie kožných lézií, ako sú bradavice, ekzémy, opary, kondylómy, vredy a psoriatické lézie.

KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo a dojčenie, glaukóm, peptický vred, gastroenteritída.

Vedľajšie účinky:
Lastovičník väčší je vysoko jedovatá rastlina! Prekročenie odporúčaných dávok môže spôsobiť podráždenie gastrointestinálneho traktu, bolesti brucha, zvracanie, zvýšený krvný tlak a poškodenie očí a pečene.

CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Lastovičník patrí do čeľade makovitých. Je bežný v celej Európe, nájdete ho aj v Ázii a Severnej Amerike. Rastie v miernom podnebí. Lastovičník dosahuje výšku 30 až 90 cm. Jeho stonka je vysoko rozvetvená, a keď sa zlomí, vytečie z nej charakteristická žltá šťava. Mladé výhonky sú husto pokryté chĺpkami, ale časom plešivejú. Listy majú vrúbkované okraje a na spodnej strane sú mierne chlpaté. Kvety sú intenzívne žlté a skladajú sa zo štyroch oválnych okvetných lístkov. Z jeho stredu vyčnievajú stĺpiky dlhé až 8 mm. Plody sú 2 - 5 cm dlhé, úzke vrecúška so semenami nasmerovanými kolmo hore.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

Zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili:

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: