Nátržník vzpriamený podzemok - Potentilla erecta - 100g sekaný Náhľad

Nátržník vzpriamený podzemok - Potentilla erecta - 100g sekaný

AR111934

Nové

Zloženie: Nátržník vzpriamený podzemok - Potentilla erecta - 100g sekaný
Zaradenie: Byliny

Viac detailov

Na sklade

7,99 €

Detaily

Zloženie: Nátržník vzpriamený podzemok - Potentilla erecta - 100g sekaný
Zaradenie: Byliny

Nátržník vzpriamený je mimoriadna rastlina, ktorá sa používa interne aj externe. Je užitočný pri problémoch s tráviacim traktom a pri starostlivosti o pokožku a sliznice. Posilňuje cievy a podporuje regeneráciu tkanív.

Nátržník vzpriamený (Potentilla tormentilla, syn. Potentilla erecta, Tormentilla erecta) je krehká rastlina so žltými kvetmi, ktorá sa bežne vyskytuje na Slovensku a Európe, ako aj v Ázii a Severnej Amerike. Jeho podzemok je jedným z najbohatších na triesloviny medzi našimi pôvodnými druhmi.

V minulosti sa širokému spektru aplikácií, najmä v ľudovom liečiteľstve na Slovensku a vo východnej Európe. Používal sa pri hnačkách, zápaloch žalúdka, zažívacích ťažkostiach, žalúdočných a dvanástnikových vredoch, zápaloch hrdla, ďasien, očí a intímnych partií. Staral sa o ťažko sa hojace rany, popáleniny, podráždenia, pomliaždeniny, hemoroidy, kŕčové žily a infekcie. Používal sa tiež kozmeticky na zlepšenie vzhľadu pokožky náchylnej na akné a mastných vlasov.

Vlastnosti podporujúce zdravie:
má sťahujúci účinok na rôzne tkanivá:
Inhibuje črevnú hyperaktivitu a pomáha pri hnačkách.
Podporuje činnosť žalúdka a čriev počas žalúdočnej alebo črevnej chrípky.
Podporuje hojenie žalúdočných a dvanástnikových vredov, podráždenie hrdla a úst, poškodenie ďasien a záchvaty.
Stiahne a utesní steny ciev, čím zabráni tvorbe otlakov, kŕčových žíl a hemoroidov a tiež podporuje ich hojenie.
Podporuje hojenie rán a fúziu kožných tkanív. Urýchľuje zrážanie krvi.
Znižuje opuch, preťaženie a vylučovanie.
Znižuje činnosť mazových žliaz, redukuje mastnú pokožku a vlasy.
Zužuje póry pokožky.
Utesňuje kapiláry pokožky, čím zmierňuje začervenanie.
Prináša úľavu unaveným, podráždeným očiam. Znižuje prekrvenie a roztrhnutie. Podporuje regeneráciu očí a ich okolia.
Mierne tmavne vlasy.

APLIKÁCIA
vnútorne s rôznymi problémami tráviaceho traktu
vonkajšie na vyplachovanie úst a hrdla, umývanie rán, starostlivosť o pokožku, vlasy, oči a intímne miesta

ZLOŽENIE
100% podzemok. Najkvalitnejšia surovina! Asi 20 - 30% trieslovín je obsiahnutých v Potentilla erecta.

DÁVKOVANIE A APLIKÁCIA
Odvar:
1 - 2 polievkové lyžice zalejte pohárom vody a zakryté ich povarte 5 - 15 minút, potom ich nechajte 30 minút stáť a preceďte. Pite pol pohára odvaru niekoľkokrát denne alebo ho používajte zvonka na pokožku, vlasy a intímne miesta, na umývanie rán, výplachy úst a hrdla a na očné kompresie.

Tinktura:
Zalejte 40-70% alkoholu v pomere 1:5. Macerujte 7 dní, každý deň pretrepte, na konci prefiltrujte. Vezmite 1 lyžičku niekoľkokrát denne. 1 lyžicu tinktúry zriedenej v 0,5 pohári vody, môžete aplikovať zvonka, ako je uvedené vyššie.

Mletý:
Vezmite 1g alebo asi štvrtinu čajovej lyžičky Potentilla erecta 3-4krát denne. Pred konzumáciou zmiešame s vodou.

KONTRAINDIKÁCIE
Nepoužívajte perorálne počas tehotenstva a dojčenia (môžete ho používať zvonka). V prípade precitlivenosti rastlinu prerušte.

CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Nátržník vzpriamený patrí do čeľade ružovitýych. Vyskytuje sa v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Rastie v lesoch, na suchých aj vlhkých pôdach. Nájdeme ho tiež na lúkach, rašeliniskách, pastvinách a v horách. Vytvára tenkú, rozvetvenú, chlpatú stonku, dlhú až 30 cm, ktorá stúpa alebo leží. Má zadné a stonkové listy zložené z menších listov so zúbkovanými okrajmi. Jeho kvety sú bledožlté, majú priemer asi centimeter. Rastú jednotlivo a nevytvárajú kvetenstvo. Podzemok je čierny, silný a tvrdý.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: