Žihľava list - Urtica dioca, Folium Urticae - 250g sekaný

AR76689

Zloženie: Žihľava list - Urtica dioca, Folium Urticae - 250g sekaný
Zaradenie: Byliny

Na sklade

10,02 €

Detaily

Zloženie: Žihľava list - Urtica dioca, Folium Urticae - 250g sekaný
Zaradenie: Byliny

Sušená žihľava

Žihľava dvojdomá (Urtica dioica) je často podceňovaná a neobľubovaná rastlina pre jej štípavé chĺpky, ktoré zanechávajú bolestivé stopy na pokožke. V minulosti bola žihľava veľmi uznávaná a mala svoj kultúrny význam ako rastlina chrániaca pred pôvabmi. Poľské ľudové liečiteľstvo ho využívalo pri chudokrvnosti, bolestiach zubov a kašli.

V súčasnosti je žihľava široko používaná v bylinkárstve, farmácii a kozmetike. Je súčasťou liekov a doplnkov výživy, šampónov a vlasových kondicionérov, krémov na tvár a prípravkov proti lupinám. Je tiež surovinou na výrobu vlákien a zeleného farbiva. Čerstvá žihľava sa môže konzumovať v šalátoch, pridávať do polievok alebo vytláčať zo šťavy a sušená žihľava sa môže variť ako čaj.


Zdraviu prospešné vlastnosti:
Bylina žihľava priaznivo pôsobí na činnosť močového ústrojenstva – pravidelné pitie nálevu z listov žihľavy pomáha rozpúšťať a vyplavovať usadeniny z obličiek a močových ciest. Okrem toho aktívne zlúčeniny žihľavy podporujú organizmus v boji proti infekciám močových ciest.
Pomáha udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi.
Jemne stimuluje peristaltiku čriev.
Zlepšuje vzhľad a stav vlasov, pokožky a nechtov.


ŽIHĽAVA - APLIKÁCIA
podpora zdravia močových ciest
fyzická a duševná slabosť
spomalený metabolizmus
zlý stav vlasov a nechtov
mastné vlasy
akné a mastnú pleť


ZLOŽENIE
Žihľava - 100% sušený list. Najkvalitnejšia surovina!

DÁVKOVANIE A AKO POUŽÍVAŤ

POZOR!
Pre viditeľné výhody by sa žihľava mala používať denne minimálne 1 mesiac.


Žihľava - čaj (rezaný list):

Infúzia:
1 polievkovú lyžicu suroviny zalejeme vriacou vodou a parime 10-15 minút pod pokrievkou. Vypite pohár nálevu 2-4 krát denne alebo ho použite na umývanie vlasov a pokožky.

Silnejší nápoj:
2 polievkové lyžice bylinky zalejte dvoma pohármi vriacej vody a prikryté parte 40 minút. Scedíme a pijeme počas dňa v 2-4 porciách.

Navonok:
Nálev zo žihľavy možno použiť na umývanie pokožky a vlasov. Niekoľko lyžičiek precedeného nálevu môžeme pridať do šampónu alebo zmiešať s krémom na tvár.


Žihľavový prášok:
Pol lyžičky mletej bylinky zalejte malým množstvom horúcej vody. Po vychladnutí vypite spolu s bylinkou. Používajte 3-4 krát denne.

SPOLUPRÁCA
Kombinácia listov spolu s koreňmi žihľavy má skvelý vplyv na vlasy, pokožku a nechty, podporuje zdravie močového ústrojenstva, zlepšuje stav kĺbov a vyživuje krv.


KONTRAINDIKÁCIE
Precitlivenosť na rastlinu.
Ľudia s ochorením obličiek by mali užívanie žihľavy konzultovať s odborníkom, kvôli jej močopudnému účinku.
Žihľava je bezpečná pre tehotné a dojčiace ženy.


CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Žihľava dvojdomá (Urtica dioica) rastie na úrodných pôdach, vo vlhkých lesoch a húštinách. Zvyčajne dorastá do výšky 1 m, aj keď existujú rastliny dosahujúce takmer 3 m. Jeho stonka zriedka vytvára vetvy. Listy na ňom rastú krížom krážom. Majú premenlivý tvar, zvyčajne kopijovité, a ich okraje sú zúbkované. Listy aj stonka sú pokryté štipľavými chĺpkami. Kvety žihľavy sú malé, zelené a na vrcholoch výhonkov tvoria malé zoskupené súkvetia. Do rodu žihľavy patrí viac ako 50 druhov. Sú rozšírené po celom svete a vyskytujú sa vo voľnej prírode. Ich rodina je žihľava. Plody žihľavy sú jednosemenné orechy, ktorých jedna rastlina dokáže vyprodukovať až 22-tisíc.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

Zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili:

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: