Olibanum Sudan - boswellia sacra - 150g Náhľad

Olibanum Sudan - boswellia sacra - 150g

AR9591

Zloženie: Olibanum Sudan - boswellia sacra - 150g
Zaradenie: Prírodné živice

Viac detailov

Na sklade

11,57 €

Detaily

Zloženie: Olibanum Sudan - boswellia sacra - 150g
Zaradenie: Prírodné živice

Olibanum Sudan – ušľachtilá živica
Olibanum, tiež známe ako kadidlo, je živica získaná zo stromu boswellia (existujú minimálne 4 druhy boswellie, z ktorých sa živica získava). Tento strom rastie v suchých oblastiach Sudánu a ďalších krajinách Afrického rohu a na Indickom polostrove. Boswellia patrí do čeľade Burseraceae.

Sudánske kadidlo je považované za jedno z najlepších na svete vďaka svojej jedinečnej aróme, chemickému zloženiu, kvalite a čistote. Je široko používaný v parfumérskom priemysle, ako aj v tradičnej medicíne a náboženských obradoch.

Trochu histórie
História obchodu so živicou siaha viac ako 5000 rokov. Písali o tom Herodotos a Plínius Starší. Do západnej Európy ho zaviedli Západoeurópania počas svojej cesty do Východorímskej ríše. Bol tam hojne využívaný pri bohoslužbách, na prípravu svätých olejov a pomazanie chorých.

Problematiku získavania živice zaujímavo opísal čínsky spisovateľ a colný inšpektor z 13. storočia Zhao Rugua: „Kmeň stromu sa rozreže sekerou, potom z neho živica vytečie a po vytvrdnutí sa zmení na kadidlo, ktoré sa zbiera a urobené do hrudiek; sú prepravovaní na slonoch do prístavov Dashi a potom loďou do Sanfoqi.“ To je dôvod, prečo bolo kadidlo známe ako produkt Sanfoqi.

Kadidlo má tiež dôležité miesto v islame, kde sa používa na čistenie svätých miest, privolanie božskej prítomnosti a navodenie slávnostnej atmosféry.

Vôňa olibanu
Kadidlová živica, tiež známa ako kadidlo, má jedinečnú vôňu, ktorá je často popisovaná ako živicová, balzamová, drevitá, jemne citrusová a korenistá. Vôňa živice sa môže líšiť v závislosti od druhu stromu, z ktorého pochádza, oblasti a času, v ktorom bola zozbieraná.

Keď sa živica spáli, vytvára teplú, zemitú a mierne sladkú vôňu, ktorá sa často používa ako prírodný osviežovač vzduchu. Jedna štúdia o oilbanum naznačuje, že dym môže pôsobiť aj ako dezinfekčný prostriedok. Verí sa, že vôňa kadidla má upokojujúce vlastnosti a používa sa v aromaterapii na zníženie stresu a úzkosti.

Kozmetológia
Okrem svojich neoceniteľných vonných vlastností má živica schopnosť zlepšiť farbu a textúru pokožky. Z tohto dôvodu sa bežne používa v produktoch starostlivosti o epidermis.


AKO POUŽIŤ
Na zapálenie kadidla potrebujete uhlie. Uhlie by malo byť zapálené a umiestnené na bezpečnom základe. Na tento účel môžete použiť vyhradenú kadidelnicu.

Na rozpálené uhlie položte niekoľko kúskov olibanovej živice (podľa vášho vkusu a preferencií).

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: